Σε κλίμα οδύνης το «τελευταίο αντίο» στον σμηναγό Στάθη Τσιτλακίδη - Συγκλόνισαν οι επικήδειοι των συμμαθητών του (photos)

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης τελέστηκε στο χωριό Γρανίτης της Δράμας η κηδεία του σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη, που βρήκε τραγικό θάνατο κατά την πτώση του αεροσκάφους F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Ανδραβίδα, την περασμένη Δευτέρα.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμος ακολουθία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών και ακολουθεί η πομπή μέχρι την τελευταία του κατοικία.

«Αθάνατος» φώναξε ο κόσμος καθώς το φέρετρο του Στάθη Τσιτλακίδη βγήκε από τον Ιερό Ναό.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του και η αρραβωνιαστικιά του, η οποία έφτασε στην εκκλησία κρατώντας στο χέρι της μια φωτογραφία τους.υ

Επικήδειο εκφώνησε ο αδερφός του Στάθη Τσιτλακίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Δεν υπήρξες ποτέ ένα απλός άνθρωπος, ήσουν ένας ήρωας. Μας έδειξες τον δρόμο εδώ στο Νευροκόπι, μάς έδειξες ποια είναι τα ιδανικά της πατρίδας μας».

Στο κοιμητήριο, μετά το τέλος της τελετής, εψάλη ο εθνικός ύμνος και δόθηκαν στη μητέρα, η σημαία, το ξίφος και το πηλήκιο του 31χρονου κυβερνήτη.

«Σήμερα τιμούμε αυτόν που μας έδειξε τον δρόμο»

Συγκλονίζουν οι επικήδειοι των συμμαθητών του Στάθη Τσιτλακίδη, τους οποίους διάβασαν κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμου ακολουθίας στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών

«Σήμερα θρηνούμε έναν άνθρωπο σε εισαγωγικά. Γιατί ποτέ δεν υπήρξες μόνο άνθρωπος. Πάντα ήσουν ένας ήρωας που βγήκε από σπλάχνα ανθρώπινα.

Σήμερα τιμούμε αυτόν που μας έδειξε τον δρόμο. Εδώ στο ακριτικό χωριό στο Νευροκόπι, απέδειξες για ακόμη μια φορά ποια είναι τα ιδανικά και οι αξίες της πατρίδας μας.

Απέδειξες έμπρακτα τις έννοιες της οικογένειας, της συντροφιάς και της φιλίας. Ήσουν και θα είσαι πάντα παράδειγμα προς μίμηση.

Σήμερα δεν πρόκειται να λυπηθούμε. Θα χαρούμε για όλα αυτά που έχεις προσφέρει όχι μόνο στην οικογένειά σου αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα απανταχού.

Θα βρίσκεσαι πάντα στην σκέψη μας και στην σκέψη όλων των Ελλήνων.

Στάθη και Μάριε, σας αγαπούμε και θα σας τιμούμε ζώντες και τεθνεώτες», ανέφερε ο πρώτος από τους συμμαθητές του Τσιτλακίδη, ενώ ο δεύτερος ανέφερε:

«Θρηνούμε και πενθούμε τη λεβεντιά που χάθηκε. Καμαρώνουμε την άξια πορεία σου. Πέρασες στην αιωνιότητα, στην ιστορία. Όλοι μας με αγάπη θα σε διαφυλάσσουμε στη μνήμη μας.

Η Π.Α. στερείται ικανότατο στέλεχος. Στάθη μπορεί να απεβίωσε το σώμα, αλλά το πνεύμα θα βρίσκεται πάντα ανάμεσά μας. Καλό ταξίδι, αναπαύσου εν ειρήνη, ο θεός ας δώσει δύναμη στους γονείς και τους οικείους σου και ας απαλύνει τον πόνο τους».

Παρουσία Μητσοτάκη – Σακκελαροπούλου η κηδεία

Στην κηδεία έδωσε το «παρών» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε από αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον τομεάρχη Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Χρήστο Χριστοδούλου και τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Θεόφιλο Ξανθόπουλο.

Με κουφέτα και λευκά τριαντάφυλλα η εκκλησία

Από πολύ νωρίς την Παρασκευή, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την τελετή, με συνεργεία του δήμου να καθαρίζουν το χιόνι από τα πέριξ του Ιερού Ναού, ενώ υπάρχουν δεκάδες στεφάνια από τους γονείς, τον αδερφό και τη γιαγιά του, τον Α.Σ. Άρης που ήταν και η αγαπημένη του ομάδα, από πολιτικούς, συγγενείς και φίλους αλλά και από την οικογένεια του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδόρου, πιλότου του μοιραίου Mirage 2000-5, που βρήκε τραγικό θάνατο μετά την συνετρίβη του αεροσκάφους το 2018, ύστερα από προσπάθεια προσγείωσης.

Τραγική λεπτομέρεια το γεγονός ότι ο 31χρονος πιλότος ετοίμαζε τον γάμο του, γι’ αυτό και η οικογένειά του αποφάσισε κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας να μοιραστούν μπομπονιέρες και λευκά τριαντάφυλλα στους παρευρισκόμενους.

Ο περίβολος της εκκλησίας έχει γεμίσει από νωρίς το πρωί με στεφάνια, μεταξύ των οποίων και αυτό της οικογένειας του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, πιλότου του μοιραίου Mirage 2000-5, που βρήκε τραγικό θάνατο μετά την συνετρίβη του αεροσκάφους το 2018, ύστερα από προσπάθεια προσγείωσης.

Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου σε συνεδρίασή του αποφάσισε:

  • Να κηρυχθεί τριήμερο πένθος.
  • Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα Δημοτικά Καταστήματα και κτίρια του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.
  • Να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου από ώρα την 11η πρωινή της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου 2023, σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής προς τον εκλιπόντα.
  • Να παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.
  • Να κατατεθεί στην μνήμη του εκλιπόντος στεφάνι εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Να ονομαστεί μία κεντρική οδός ή ένα δημοτικό κτήριο του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου «ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗΣ».

Δείτε φωτογραφίες:

kideia-tsitlakidis-9
kideia-tsitlakidis-8
kideia-tsitlakidis-7
kideia-tsitlakidis-2
kideia-tsitlakidis-3
kideia-tsitlakidis-6
kideia-tsitlakidis-4
kideia-tsitlakidis-1
kideia-tsitlakidis-17
kideia-tsitlakidis-18
kideia-tsitlakidis-19
kideia-tsitlakidis-20
kideia-tsitlakidis-16
kideia-tsitlakidis-15_2
tsitlakidis-kideia__10_
kideia-01
kideia-02
kideia-tsitlakidis-27
kideia-tsitlakidis-26
kideia-tsitlakidis-25
kideia-tsitlakidis-24
kideia-tsitlakidis-22
kideia-tsitlakidis-23