Ανείπωτος θρήνος στην κηδεία του υποσμηναγού Μάριου Μιχαήλ Τουρουτσίκα στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία - Ποιοι παρέστησαν

Θρήνος και βαθειά οδύνη στην κηδεία του υποσμηναγού Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Τριπόλεως, o οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με τον σμηναγό, Ευστάθιο Τσιτλακίδη στο μοιραίο Phantom, ανοικτά της Ανδραβίδας την περασμένη Δευτέρα.

Οι γονείς τους έφτασαν στην εκκλησία κρατώντας τη φωτογραφία του πιλότου γιου τους, ενώ ο πατέρας του φώναζε διαρκώς «παιδί μου».

Ποιοι έδωσαν το «παρών» στην κηδεία του Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου και, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, πλήθος βουλευτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και απόστρατοι και εν ενέργεια αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο Αγίου Ιωάννη Πικερνίου.

Το φέρετρο με τη σορό του άτυχου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας έφτασε στην εκκλησία τυλιγμένο με την ελληνική σημαία, ενώ κόσμους που βρισκόταν έξω από τον ιερό ναό φώναζε «Αθάνατος».

Ο χώρος έξω από την εκκλησία είχε γεμίσει από στεφάνια, ενώ παρατεταγμένο ήταν και το άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας για να αποδώσει τιμές στον υποσμηναγού Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Στην εκκλησία κατέφθασε από νωρίς πολύς κόσμος, οι συγγενείς, οι φίλοι, πρόσωπα από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, καθώς και η στρατιωτική ηγεσία.

Αύριο, Παρασκευή θα γίνει η κηδεία του 31χρονου σμηναγού, Ευστάθιου Τσιτλακίδη στο Νευροκόπι.

Ο επικήδειος της μητέρας του υποσμηναγού

«Συλλυπητήρια στη μητέρα του Στάθη που περνάει τα ίδια με εμένα.
Ευχαριστώ όλους που είναι στο πλευρό μας στο μαρτύριο που περνάμε.
Δυστυχώς έφυγες από κοντά μου τόσο νωρίς
Μάριε αγόρι μου γλυκό πάντα χαμογελαστός ποτέ δεν με έχεις στεναχωρήσει. Δεν παραπονιόσουν ποτέ, αξιοπρεπής δοτικός σε όλους ήσουν ο γιος που ήθελε κάθε μάνα στην αγκαλιά της. Ο καλύτερος φίλος, ο καλύτερος αδερφός, ο καλύτερος σύντροφος.
Από μικρός ονειρευόσουν να γίνεις πιλότος, λάτρευες την ταχύτητα τα αυτοκίνητα τις μηχανές, τα αεροπλάνα.
Έγινες ο Ίκαρος της καρδιάς μας ήρωας που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε. Όλη η Ελλάδα βλέπει το πρόσωπο σου και φωνάζει «αθάνατος».
Εσύ και ο Στάθης δεν θα ξεχαστείτε ποτέ
Για εμένα ήσουν είσαι και θα είσαι το παιδί μου ο άγγελος μου
Θα αφιερώσω δύο στίχους στο Μάριο στον Στάθη σε όλους τους πιλότους που χάθηκαν και σε αυτούς που θα συνεχίσουν να πετάνε: «Ο αετός πεθαίνει στον αέρα ελεύθερος και δυνατός της απονιάς όταν τον βρίσκει η σφαίρα, τον αγκαλιάζει ο ουρανός».
Καλό Ταξίδι, καλό παράδεισο
Ο γιος μου πέθανε υπέρ πατρίδος, Αθάνατος».

O επικήδειος του πατέρα του αδικοχαμένου υποσμηναγού

«Πώς ένας αθυρόστομος σαν και μένα γέννησε ένα παιδί σαν τον Μάριο; Ως φαρμακοποιός πιστεύω ότι ήταν ένα λάθος στο DNA, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Ο Μάριος σαν νέος άνθρωπος είχε καταφέρει να εκμηδενίσει το εγώ του. Το είχε σβήσει από το λεξιλόγιό του. Υπήρχε μόνο το εσείς. Δεν ήθελε να πάει ταξίδια στο εξωτερικό. Πέρσι μου ζήτησε να πάμε στις ΗΠΑ για τον αδερφό του. Δεν εγκατέλειψε και δεν συνέκρινε την Ελλάδα με καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Μακάρι εύχομαι να τον μνημονεύει η πατρίδα κάπου κάπου. Όπως μου έλεγε όταν τον ρωτούσα για τον μισθό του μου έλεγε η Ελλάδα δεν χρωστάει, εγώ της χρωστάω. Το παρήγορο είναι ότι πέθανε όπως ήθελε, νωρίς και γεμάτος Ελλάδα. Καλό σου ταξίδι αγάπη μου».

Εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας εκφωνήθηκε ο επικήδειος λόγος του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα από συμμαθητή της τάξης του.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι ο Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας υπήρξε ένας «θαυμάσιος άνθρωπος» που έδωσε τη ζωή του «υπηρετώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις», ένα «υπόδειγμα τέκνου για τους γονείς σου».

«Έντιμος, ευθύς, ακούραστος και ειλικρινής» τονίζεται στον επικήδειο εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας και προστίθεται: «Για αυτό, σήμερα, όλοι εμείς θρηνούμε τη λεβεντιά που χάθηκε, τον άνθρωπο, τον αξιωματικό που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι».

26762517

 

kideia-pilotoy-7
Οι γονείς του Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα

 

feretro-2
feretro-1
mitsotakis-kideia-2
Η άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία
tsipras-kideia

Ο Αλέξης Τσίπρας στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία
mitsotakis-kideia-1
Ο πρωθυπουργός έφτασε για την κηδεία του 29χρονου Υποσμηναγού
kideia-pilotoy-8
Στην Τρίπολη και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς
kideia-pilotoy-10
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κωνσταντίνο Φλώρο
kideia-pilotoy-11

 

axiomatikoi
goneis
Οι γονείς του 29χρονου
kideia-pilotoy-6
kideia-pilotoy-5
kideia-mak2
kideia-pilotoy-4
kideia-pilotoy-3
kideia-pilotoy-2
kideia-pilotoy-1