Πτώση Phantom: Την οικογένεια του 29χρονου υποσμηναγού επισκέφτηκε ο Φλώρος - Όσα δηλώνει ο πατέρας του

Την οικογένεια του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη συντριβή του Phantom στη θαλάσσια περιοχή της Ανδραβίδας, επισκέφτηκαν σήμερα (31/1) στην Αρκαδία ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Οι κύριοι Φλώρος και Μπουρόλιας πήγαν στο σπίτι του άτυχου υποσμηναγού για να συλλυπηθούν τα μέλη της οικογένειάς τους, ενώ είχαν εγκάρδια συνομιλία με τον πατέρα του.

«Τελειωτικό χτύπημα, δεν μπορούμε να το αντέξουμε» λέει ο πατέρας του νεκρού υποσμηναγού

Βαρύ το πένθος στα Δολιανά Αρκαδίας, το χωριό του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος έχασε τη ζωή του χθες μετά την πτώση του μαχητικού Phantom F4 το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.

«Για εμάς αυτό ήταν το τελειωτικό μας χτύπημα σαν οικογένεια. Ήταν ένα παιδί πολύ συνεσταλμένο, μεθοδικό και δεν θα μπορέσουμε να το αντέξουμε αυτό το πλήγμα», δήλωσε αρχικά στο Mega και την εκπομπή Live News, o πατέρας του 29χρονου, Κώστας Τουρούτσικας, συμπληρώνοντας πως «δεν σκοτώθηκε από μόνος του, άλλος οδηγούσε, χωρίς να θέλω να πω ότι έφταιγε ο άλλος ο πιλότος».

«Δεν ήταν στο χέρι του να κάνει κάτι, δεν βοήθησε τον εαυτό του, δεν έκανε extreme πράγματα. Αν οδηγούσε μόνος του, μπορεί και να ζούσε», πρόσθεσε ο πατέρας του αδικοχαμένου νέου, τονίζοντας: «Εμένα με σκοτώνει το αποτέλεσμα. Δεν μπόρεσε να προφυλαχτεί, να κάνει μια προσπάθεια. Αυτός πέρασε από τη ζωή στον θάνατο σε ντε τε χρόνο. Δεν μπορώ να το χωνέψω».

Το χρονικό

Στις 10:15 το πρωί της Δευτέρας, τα δύο μαχητικά αεροσκάφη F-4 Phantom απογειώθηκαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Το σενάριο της άσκησης που καλούνται να εκτελέσουν οι πιλότοι είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Χαμηλή πτήση με ελιγμούς στα μόλις 300 πόδια. Για 15 λεπτά τα δύο μαχητικά πετούσαν χαμηλά στα 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας με πολύ υψηλές ταχύτητες.

Στις 10:30, το στίγμα του ενός αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ. Αμέσως ξεκίνησε άσκηση έρευνας και διάσωσης με δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας ένα του Πολεμικού Ναυτικού και πλωτά του λιμενικού. Γρήγορα εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του μαχητικού, το οποίο φάνηκε να έχει διαλυθεί εντελώς από τη βίαιη πρόσκρουση στη θάλασσα.

Λίγη ώρα αργότερα και αφού έχουν ενημερωθεί οι δικοί του, ανακοινώθηκε επίσημα πως ο συγκυβερνήτης του μαχητικού, ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος Μιχαήλ Τουρούτσικας, έχει χάσει τη ζωή του ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη συνεχίζονται.

Γιατί συνετρίβη το Phantom F4

Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν πως το μαχητικό πετούσε σε χαμηλό ύψος στο πλαίσιο άσκησης, με τον αεροναυπηγό Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη να τονίζει στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»: «Πετούσαν σε χαμηλό ύψος, πρακτικά στην επιφάνεια του εδαφικού ανάγλυφου – εάν πρόκειται για ξηρά – ή της θάλασσας. Ο λόγος είναι προφανής: αποφεύγεις τα εχθρικά ραντάρ. Αυτά τα αεροπλάνα διεισδύουν στην εθνική ενδοχώρα, είναι αεροπλάνα κρούσης και θα περάσουν απαρατήρητα για να φτάσουν στον στόχο τους και να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Όλοι οι αεροπόροι εκπαιδεύονται σαν να είναι πόλεμος, ώστε αύριο το πρωί εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τη δύσκολη και βαριά εκπαίδευση για να πολεμήσουν».

Ο κ. Καραϊωσηφίδης δήλωσε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά όσον αφορά τα αίτια της πτώσης του μαχητικού αεροσκάφους, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να οφείλεται σε τεχνική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος. «Τα τρία προηγούμενα περιστατικά Phantom δεν είχαν βλάβη, ήταν η δυσκολία της χαμηλής πτήσης που δίνει ελάχιστα περιθώρια στον πιλότο να αντιδράσει εάν γίνει κάτι. Για να σωθεί ένα πλήρωμα ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να χρησιμοποιήσει εκτινασσόμενο κάθισμα. Τα εκτινασσόμενα καθίσματα είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν ακόμα και με μηδενική ταχύτητα και ύψος, εκτινάσσουν τον χειριστή σε ασφαλές ύψος και τον απομακρύνουν από το αεροπλάνο για να ανοίξει το αλεξίπτωτο. Εξαρτάται, όμως, από το ύψος της πτήσης και κυρίως της στάσης του αεροπλάνου», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πιθανό είναι το σενάριο να μην πρόλαβαν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του Phantom να εκτιναχθούν ή ακόμα και να ξεκίνησαν τη διαδικασία και να μην ήταν επιτυχής.