Ρομπότ και δύτες έχουν επιστρατευτεί για τον εντοπισμό του πιλότου του Phantom, σε 1 χλμ βάθος οι έρευνες στο σημείο της πτώσης

Με κάθε δυνατό μέσο συνεχίζονται οι έρευνες για τη ανεύρεση του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom F4 που κατέπεσε χθες 25 μίλια νότια της Ανδραβίδας και 8 μίλια δυτικά του Κατάκολου, στο Ιόνιο.

Το Phantom συνετρίβη χθες στις 10:30 το πρωί, ένα τέταρτο μετά την απογείωσή του, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο 29χρονος συγκυβερνήτης Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας ανασύρθηκε νεκρός, ενώ οι αναζητήσεις με κάθε μέσο συνεχίζονται για τον αγνοούμενο 31χρονο κυβερνήτη Στάθη Τσιτλακίδη.

Το Phantom εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση σε χαμηλό ύψος, κάτι το εξαιρετικά δύσκολο. Συγκεκριμένα πετούσε σε ύψος περίπου 100 μέτρων πάνω από την θάλασσα.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι συνέβη, αν επρόκειτο για μηχανική βλάβη ή κάτι άλλο αιφνίδιο που δεν άφησε χρόνο στους πιλότους, που πετούσαν σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος να αντιδράσουν.

Αναπάντητο είναι προς το παρόν και το ερώτημα για το αν πρόλαβαν τα δύο παιδιά να κάνουν χρήση του συστήματος εγκατάλειψης του μαχητικού. Ούτε υπάρχει απάντηση στο αν το αλεξίπτωτο που βρέθηκε σημαίνει ότι πρόλαβε τουλάχιστον ο ένας να κάνει χρήση του συστήματος εγκατάλειψης.

Κανείς δεν αποκλείει, επίσης, ο 31χρονος που αγνοείται να είναι ακόμη δεμένος στο κάθισμά του στο Phantom, το οποίο έχει βυθιστεί. Σε κάθε περίπτωση οι ελπίδες, μέχρι να βρεθεί ένα στοιχείο που να αποδεικνύει το αντίθετο, δεν σβήνουν.

Ενα από τα αρνητικά για την εξέλιξη των ερευνών που διεξάγονται για τον εντοπισμό του Phantom είναι το γεγονός ότι όπως υποστηρίζουν γνωρίζοντες, το βάθος της θάλασσας στο σημείο της συντριβής φθάνει τα 1.000 μέτρα.

Ποιοι συμμετέχουν στις έρευνες για το μοιραίο Phantom

Στην περιοχή επιχειρούν δύο δύτες της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΦΕ) της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών και τρεις δύτες της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης.

Οι δύτες επιχειρούν σε ναυαγοσωστικό μέσο του Λιμενικού Σώματος με την αρωγή υποβρυχίου ρομπότ που έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε βάθος έως εκατό μέτρων.

Επιπλέον, πέραν των ελικοπτέρου S-70 του Πολεμικού Ναυτικού και Super Puma που επιχειρούν και τις βραδινές ώρες, από τις πρώτες πρωινές ώρες προστέθηκε στις έρευνες και ένα ελικόπτερο Agusta Bell.

Τι λένε πιλότοι και εμπειρογνώμονες

Ο πιλότος Παντελής Φραγκούλης μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι η συγκεκριμένη πτήση δεν είναι μια απλή πτήση ρουτίνας. «Γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με κλειστές στροφές προκειμένου να αποφεύγει διάφορα εμπόδια. Είναι μια πολύ δύσκολη πτήση», είπε.

Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εμπειρογνώμων αεροπορικών ατυχημάτων, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα πιθανά αίτια της χθεσινής τραγωδίας, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει «την τεχνική βλάβη, ένα απρόοπτο γεγονός», αναφέροντας περιστατικά του παρελθόντος με αεροπλάνα που χάθηκαν από απρόοπτα γεγονότα.

Όπως διευκρίνισε, «η εκτίναξη και η χρήση των καθισμάτων (των αεροσκαφών) αυτών δεν διασφαλίζει και τη διαφυγή», φέρνοντας ως παράδειγμα περιπτώσεις όπου «το μικρό ύψος, η στάση του αεροπλάνου στην εκτίναξη, η σχετική θέση με το έδαφος έχουν ως αποτέλεσμα την αποτυχία αυτής της διαδικασίας».

«Υπάρχει περίπτωση να εκτινάχθηκαν τελευταία στιγμή» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ο αεροναυπηγός. Σύμφωνα με τον Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη, ένα άλλο πιθανό σενάριο αποτελεί το λάθος του χειριστή του αεροσκάφους. «Ποτέ μια συντριβή, μια πτώση αεροσκάφους, δεν είναι αποτέλεσμα μίας και μόνο αιτίας, είναι συνήθως συνδυασμός», είπε.