Καιρός: Παγετός και κατακόρυφωση πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες - "Πόλεμος" των μετεωρολόγων για τα χιόνια

Τσουχτερό κρύο, αλλά και χιονοπτώσεις, αναμένεται να φέρει η μεταβολή του καιρού που θα γίνει αισθητή στο άμεσο διάστημα.

Μπορεί οι μετεωρολόγοι να έχουν έρθει σε αντιπαράθεση για το ζήτημα των χιονοπτώσεων, ωστόσο τα προγνωστικά τους μοντέλα φαίνεται να συμφωνούν στην επικείμενη πτώση της θερμοκρασίας.

Το meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση για τον καιρό έως και τις 6 Φεβρουαρίου, αναφέροντας ότι θα χαρακτηριστεί από 3 διακριτές φάσεις, τόσο σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες όσο και τις αναμενόμενες χιονοπτώσεις:

Η πρώτη φάση η οποία και χαρακτηρίζεται από χαμηλή προγνωστική αβεβαιότητα αφορά το χρονικό διάστημα έως τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 01/02. Αυτό το χρονικό διάστημα θα χαρακτηριστεί από μικρή πτώση της θερμοκρασίας, τοπικές βροχές στα πεδινά και ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της νότιας κυρίως χώρας.

Η δεύτερη φάση η οποία επίσης χαρακτηρίζεται από χαμηλή προγνωστική αβεβαιότητα αφορά το χρονικό διάστημα από τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 01/02 έως και τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 03/02. Αυτό το χρονικό διάστημα θα χαρακτηριστεί από άνοδο της θερμοκρασίας και την απουσία φαινομένων στη χώρα μας.

Τέλος, η τρίτη φάση η οποία και χαρακτηρίζεται από υψηλή προγνωστική αβεβαιότητα αφορά το χρονικό διάστημα από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 03/02 έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 06/02. Αυτή η περίοδος αναμένεται να χαρακτηριστεί από πτώση της θερμοκρασίας και αρχικά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής από βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με το meteo.gr, η ένταση της πτώσης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 04-05/02 παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων καθώς και τα πιθανά υψόμετρα χιονόπτωσης.

Αρναούτογλου: Ψυχρές αέριες μάζες κατεβαίνουν από τα βόρεια

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Σάκης Αρναούτογλου, στο κεντρικό δελτίο, είπε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και κυρίως προς την Παρασκευή (3/2) ψυχρές αέριες μάζες θα κατεβαίνουν προς τη χώρα από τα βόρεια, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποιος χιονιάς, παρά μόνο κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ανατολικά και στα βόρεια.

Όπως εξήγησε, ειδικά προς το τέλος της εβδομάδας ένα ξεροβόρι πρόκειται να ρίξει αισθητά τον υδράργυρο, ενώ λόγω των ισχυρών βοριάδων η αίσθηση του κρύου θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Διευκρίνισε πως μέχρι το Σαββατοκύριακο αυτή η κατεβασιά δεν θα φέρει φαινόμενα, παρά μόνο κάποια κατά τόπους στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς ενώ ίσως επηρεαστούν για λίγο η Εύβοια και η Αττική με κάποιες τοπικές χιονοπτώσεις.

Ο κ. Αρναούτογλου τόνισε πως όταν οι κατεβασιές κρύου αέρα από τα Βαλκάνια δεν συνδυάζονται με χαμηλό βαρομετρικό από τα δυτικά, ώστε να συνδυάζονται, τότε έχουμε ένα παγερό ξεροβόρι. Ένα φαινόμενο που μπορεί να είναι ενοχλητικό και να κάνει το κρύο ακόμη πιο έντονο, αλλά θα επικρατεί κατά κύριο λόγο ηλιοφάνεια.

Γι’ αυτό, προσέθεσε, και η ψυχρή εισβολή δεν θα συνδυαστεί με χιόνια ή βροχές. Τα όποια φαινόμενα υπάρξουν, θα εμφανιστούν στα νότια, όπου καθώς το κρύο φτάνει στο Αιγαίο, θα εμπλουτίζεται με υγρασία. Έτσι, ο υδράργυρος θα παραμείνει σε μονοψήφιες τιμές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ρήγου: Το επόμενο διήμερο ακριβέστερα στοιχεία για τα χιόνια

Από την πλευρά της, η μετεωρολόγος του MEGA Χριστίνα Ρήγου ανέφερε σε ανάρτησή της πως «ο χειμώνας αποφάσισε να μας επισκεφτεί! Η θερμοκρασία θα πέφτει καθημερινά τις επόμενες μέρες, αλλά το κρύο θα γίνει έντονο το επόμενο Σαββατοκύριακο, με πολικής προελεύσεως αέριες μάζες να μας πλησιάζουν».

Σύμφωνα με τη Χριστίνα Ρήγου, το επόμενο διήμερο θα υπάρχουν πιο αξιόπιστα στοιχεία για τις αναμενόμενες χιονοπτώσεις.

Τι «βλέπει» η ΕΜΥ -Η πρόγνωση μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ:

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 01-02-2023

Στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πρόσκαιρα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Εύβοιας και της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 12 με 14 βαθμούς και στην νοτιοανατολική νησιωτική χώρα τους 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 02-02-2023

Λίγες νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά, τα νότια και στην ανατολική νησιωτική χώρα βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ από το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια θαλάσσια-παράκτια. Λίγα χιόνια θα πέσουν κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τις πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, ωστόσο θα σημειωθεί παγετός κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03-02-2023

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα σποραδικές καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, που γρήγορα από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν στα πελάγη 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 04-02-2023

Στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια-παράκτια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και μέχρι τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στα νότια.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας καθώς και στα ορεινά της Κρήτης.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 και στο Αιγαίο πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί κατά 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 05-02-2023

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια και μόνο στην Κρήτη θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Ιόνιο 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση από τα βόρεια.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της, οπότε παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες και θα είναι κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια τις πρωινές ώρες.