Σε τρεις φάσεις θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες 7 ημέρες (photo)

Σύμφωνα με τη νεότερη ανάλυση των προγνωστικών στοιχείων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ο καιρός των επόμενων 7 ημερών μπορεί να χαρακτηριστεί από 3 διακριτές προγνωστικές φάσεις.

Η πρώτη φάση η οποία και χαρακτηρίζεται από χαμηλή προγνωστική αβεβαιότητα αφορά το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 30/01 έως τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 01/02. Αυτό το χρονικό διάστημα θα χαρακτηριστεί από μικρή πτώση της θερμοκρασίας, τοπικές βροχές στα πεδινά και ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της νότιας κυρίως χώρας.

Η δεύτερη φάση η οποία επίσης χαρακτηρίζεται από χαμηλή προγνωστική αβεβαιότητα αφορά το χρονικό διάστημα από τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 01/02 έως και τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 03/02. Αυτό το χρονικό διάστημα θα χαρακτηριστεί από άνοδο της θερμοκρασίας και την απουσία φαινομένων στη χώρα μας.

Τέλος, η τρίτη φάση η οποία και χαρακτηρίζεται από υψηλή προγνωστική αβεβαιότητα αφορά το χρονικό διάστημα από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 03/02 έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 06/02. Αυτή η περίοδος αναμένεται να χαρακτηριστεί από πτώση της θερμοκρασίας και αρχικά κατά τη διάρκεια της Παρασκευής από βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Ωστόσο, η ένταση της πτώσης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 04-05/02 παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων καθώς και τα πιθανά υψόμετρα χιονόπτωσης.

Προγνωστικό διάγραμμα της θερμοκρασίας αέρα στα ~1500m πάνω από την Αττική (μαύρη γραμμή) και της σχετικής προγνωστικής αβεβαιότητας (απόσταση μεταξύ της κόκκινης και μπλέ γραμμής) για τις επόμενες 7 ημέρες. Η διακεκομμένη γραμμή δείχνει τη μέση κλιματική τιμή, με περίοδο αναφοράς 1991-2020.