Δίκη για Μάτι: «Κακουργηματική ευθύνη» για την πυρκαγιά, λέει η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Για «έγκλημα» με «κακουργηματική ευθύνη» των υπευθύνων διαχείρισης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταθέτοντας σήμερα στη δίκη.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, η οποία είχε καταθέσει και μήνυση ζητώντας την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος περιέγραψε στο δικαστήριο τις τραγικές εικόνες που αντίκρισε. «Βρέθηκα στο Μάτι αμέσως την επόμενη ημέρα, περπάτησα ανάμεσα στα καμένα αυτοκίνητα και σπίτια και μίλησα με πολλούς ανθρώπους.

Δεν θα ξεχάσω ότι βγήκε μία γυναίκα, αλλόφρων και πανικόβλητη, με μεγάλη αγωνία κι δάκρυα στα μάτια, ήρθε στη καγκελόπορτα και με φώναξε και με ρώτησε αν βρέθηκαν άνθρωποι στη θάλασσα. Μου εξήγησε ότι ήταν στη θάλασσα με πολλούς ανθρώπους οι οποίοι άρχισαν να χάνονται και είχε αγωνία αν βρέθηκαν…. Θα ήταν γεμάτη η αίθουσα αν βρίσκονταν κοντά μας εκείνοι που χάθηκαν», ανέφερε η μάρτυρας.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της η πρώην πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τα όσα έλαβαν χώρα στο Μάτι «έγκλημα» τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι ανθρώπινες ζωές χάθηκαν με κακουργηματική ευθύνη αυτών που δεν έπραξαν τα δέοντα και μέχρι σήμερα εκκρεμεί η εξέταση αυτής της ευθύνης».

Η μάρτυρας υπήρξε καταπέλτης” για τους τότε κυβερνώντες καταθέτοντας επί λέξει:

«Εκείνη την ημέρα υπήρχε πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς 4, πρόβλεψη δυτικών ανέμων. Ήταν εν γνώση όλων των υπευθύνων, κυβερνητικών και άλλων και ο κίνδυνος της πυρκαγιάς και η πρόβλεψη των ανέμων… Κανένα από τα μέτρα πρόβλεψης, διαφύλαξης ανθρωπίνων ζωών, σχεδιασμού και ενός πλάνου εκκένωσης δεν υπήρξε. Αντίθετα κινητοποιήθηκε ένας μηχανισμός παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας. Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σκηνοθετήσουν αυτή τη συνέντευξη Τύπου».