Μήνυμα του 112 στην Αττική - Απίστευτη καταιγίδα και χαλαζόπτωση - Προβλήματα σε πολλές περιοχές(Δείτε βίντεο)

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας βρίσκεται από τις 10 το πρωί η Αττική με τους κατοίκους της να λαμβάνουν μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες με την προτροπή να περιορίστουν οι μετακινήσεις ενω έχουν ήδη προκληθεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Xαλάζι στην Αλεξάνδρας

Σύμφωνα, δε, με τον διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο που μίλησε στο protothema.gr οι πολίτες στην Αττική θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τις επόμενες 4-5 ώρες όπου τα καιρικά φαινόμενα θα κορυφωθούν.

«Από το απόγευμα και μετά τα φαινόμενα θα κινηθούν ανατολικότερα και θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κυρίως τις βραδινές ώρες» πρόσθεσε ο κ. Λαγουβάρδος σημειώνοντας ότι το μέτωπο της κακοκαιρίας κινείται προς τα ανατολικά με κύρια χαρακτηριστικά την έντονη βροχόπτωση, τις καταιγίδες τους δυνατούς ανέμους και τη χαλαζόπτωση.

112

Στην Αττική η κακοκαιρία έκανε την εμφάνισή της  με καταιγίδες και χαλάζι ακόμα και σε περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας ενώ τα έντονα φαινόμενα τις προηγούμενες ώρες σάρωσαν τη δυτική Ελλάδα και ειδικά τη Ζάκυνθο.

Λόγως της έντονης βροχόπτωσης και της υπερχείλισης υδάτων διεκόπη λίγο μετά τις 11 το πρωί η κυκλοφορία στην Πειραιώς στη διασταύρωση με Πέτρου Ράλλη προς Πειραιά και με τη Χαμοστέρνας προς Αθήνα. Διακοπή κυκλοφορία και στην παραλιακή στο ρεύμα προς Αθήνα στο ύψος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και την οδό Ωκεανίδων στον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική μέχρι τις 11:20 το πρωί της Πέμπτης πυροσβέστες είχαν προχωρήσει σε πέντε κλήσεις για άντληση υδάτων, μια κοπή δέντρου και τέσσερις απεγκλωβισμούς από ασανσέρ.

Χαλάζι στο κέντρο της Αθήνας

Ισχυρή καταιγίδα στη Βουλιαγμένη

 

Χαλαζόπτωση στα νότια προάστια

Δείτε βίντεο από Αμφιθέας:

 

Προβλήματα σε Ζάκυνθο, Μακεδονία, Φθιώτιδα

Εντωμεταξύ, η έντονη βροχόπτωση και οι θυελλώδεις άνεμοι που έπληξαν τη Ζάκυνθο από χθες, προκάλεσαν εκτεταμένα προβλήματα σε όλο το νησί.

Συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και του Δήμου από νωρίς το πρωί βρίσκονται στους δρόμους ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί επιχείρηση διάσωσης από σπίτια που είχαν πλημμυρίσει.

Ακόμα η τεράστια ποσότητα βροχής που έπεσε στη Ζάκυνθο μετέτρεψε τους δρόμους σε απέραντα ποτάμια, με αποτέλεσμα να γίνουν απροσπέλαστοι για τα αυτοκίνητα. Η επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Καλαμακίου έκλεισε ενώ σημειώθηκαν πτώσεις βράχων και φερτών υλικών στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου – Βασιλικού στη θέση Ξηροκάστελο.

Ακόμα στην περιοχή της Λιθακιάς από την έντονη βροχόπτωση έπεσε στον δρόμο μια πέτρινη μάντρα, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις περιοχές ‘Αγιος Σώστης, Καλαμάκι, Λαγανάς, Τσιλιβή και Σαρακινάδο.

Χιόνι σε Ηπειρο, Πήλιο, Δυτική Μακεδονία

Στην Ηπειρο, χιονίζει από τη νύχτα στα ορεινά και σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα.

Σε όλο το επαρχιακό ορεινό δίκτυο εργάζονται πυρετωδώς μηχανήματα αποχιονισμού και μπουλντόζες, προκειμένου οι δρόμοι να μείνουν ασφαλείς για τους οδηγούς, ενώ γίνονται και ρίψεις αλατιού.

Ειδικότερα χιονίζει στα χωριά της Κόνιτσας, του ανατολικού Ζαγορίου, του Μετσόβου, των Τζουμέρκων και του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Άρτα. Στις 09:30 έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για νταλίκες και φορτηγά, τα οποία είχαν ακινητοποιηθεί από τις 03:30 τα ξημερώματα, στα διόδια του Δροσοχωρίου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων Γρεβενών και Τρικάλων.

Στο Πήλιο, πυκνό χιόνι πέφτει από χθες το απόγευμα με αποτέλεσμα να έχουν «ντυθεί» στα λευκά τα πάντα από τα 700 μέτρα και πάνω, χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Στα Χάνια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες του Πηλίου έχει ξεπεράσει τα 25 εκατοστά, αφού και σήμερα εξακολουθεί να επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση σε συνδυασμό με πολύ δυνατούς ανέμους.

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και στην Κεντρική Μακεδονία, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να είναι σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, «τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν στη Δυτική Μακεδονία, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να βρίσκονται επί ποδός από τα ξημερώματα».

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε ορεινά χωριά της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας, χωρίς όμως να σημειωθούν, σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη,  προβλήματα κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο.

Στα λευκά ντύθηκε και ο Χορτιάτης Θεσσαλονίκης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται κανονικά.