Πλημμύρες, κατολισθήσεις και έντονες χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα - "Αλατιέρες" στη Θεσσαλονίκη - Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και η Αθήνα

Πολλά προβλήματα σημειώθηκαν στην επικράτεια λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από χθες, Τετάρτη (25/1).

Η κακοκαιρία έφερε αναρίθμητα προβλήματα στη χώρα, καθώς σημειώθηκαν πλημμύρες, κατολισθήσεις και υποχώρηση του οδοστρώματος σε πολλά σημεία της χώρας, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Ζάκυνθο

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του imerazante.gr, πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν στην Ζάκυνθο από την κακοκαιρία που έπληξε το νησί από χθες το μεσημέρι (25/1), καθώς σημειώθηκαν πλημμύρες σε Λαγανά, Καλαμάκι και Άγιο Δημήτρη.

Οπως αναφέρει το imerazante.gr η πυροσβεστική Ζακύνθου έλαβε 20 κλήσεις για βοήθεια, έγιναν τρεις αντλήσεις υδάτων από σπίτια ενώ και 12 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημείο.


Κατολίσθηση στη Ζάκυνθο / imerazante.gr

 

Κατολίσθηση και κλειστοί δρόμοι -Ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία

Χρειάστηκε να σταματήσει και η κυκλοφορία των οχημάτων για κάποιες ώρες χθες το απόγευμα (25/1), μέχρι να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες από τις αρχές (Π.Ε. Ζακύνθου, Τεχνικές Υπηρεσίες, Τμ. Πολιτικής Προστασίας) για την απορροή των υδάτων και την απομάκρυνση φερτών υλικών. Επίσης, σημειώθηκε μικρή κατολίσθηση στο Αργάσι και έκλεισε για ώρα ο δρόμος προς Βασιλικό.

Μήνυμα από την Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία στην Ζάκυνθο: «Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ανακοινώνεται ότι εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης στη Ζάκυνθο από σήμερα το πρωί, έχουν δημιουργηθεί πολλά έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε κάποια σημεία του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου και σε πολλά του Δημοτικού Δικτύου.

Ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους και για την ασφάλεια των πολιτών έκλεισαν οι κάτωθι Επαρχιακοί δρόμοι:

Επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Βολιμών, Τ.Κ. Αγ.Δημητρίου, περιοχή Πλακάκι στο ύψος της Μάντρας Στεριώτη
Επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Αλυκών, περιοχή Αλυκανάς από το σημείο της επιχείρησης μαντολάτου Μαλαπέτσα έως στροφή Αρκαδινού.
Επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Βολιμών έως Επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Αλυκών, Τ.Κ. Αγ. Κήρυκα, Δρόμος ΚΤΕΟ
Προβλήματα με κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα υπάρχουν σε πολλά σημεία του νησιού και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στους κάτωθι Δημοτικούς δρόμους:

Τηγάνια Αλυκών, κεντρικός δρόμος Λαγανά, δρόμος Αεροδρομίου – ΚΤΕΟ πόλης Ζακύνθου

Επίσης μέχρι στιγμής έχουν προκληθεί δύο μεγάλες κατολισθήσεις στις περιοχές:

Επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Βασιλικού, Τ.Κ. Αργασίου, περιοχή Αγούλου
Δημοτική Οδός Ζακύνθου – Νερατζούες πριν το παλιό ΧΥΤΑ
Σύμφωνα με την Ε.ΜΥ. τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και θα ενταθούν μέσα στη νύχτα και κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες καθώς και θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ.

Γίνετε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές και δρόμους που έχουν προβλήματα καθώς και σε σημεία που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιών ή των χώρων εργασίας τους.

Να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε φαινόμενα κατολισθήσεων καλούνται να είναι οι κάτοικοι όλων τω ευαίσθητων περιοχών που είχαν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα στο παρελθόν,

Επίσης παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι ειδικά των αγροτικών περιοχών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε φαινόμενα συσσώρευσης φερτών υλικών και αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά προβλήματα σε τάφρους χειμάρρους γεφύρια και ρέματα.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, είναι σε πλήρη 24ωρη ετοιμότητα, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.

Για την έγκυρη και σωστή ενημέρωση τους όλοι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα της Ε.Μ.Υ. www.emy.gr ή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας https://www.civilprotection.gr/el

Για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορούν όλοι να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές στα τηλέφωνα :

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 199

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 100

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΥΚΩΝ 2695083217

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2695028117

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 112».

Μάλιστα από νωρίς είχε φουσκώσει το ποτάμι του Αγίου Χαλαράμπη από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.

Μήνυμα 112 στη Ζάκυνθο λόγω της κακοκαιρίας

 

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες το μεσημέρι ήχησε και το 112 σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Πάτρα και οι πολίτες έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα που αναφερόταν σε εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και συστήθηκε ο περιορισμός των μετακινήσεως στη διάρκεια των φαινομένων που θα συνεχιστούν και σήμερα (26/1).

Κλειστά σχολεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη

Οι αρχές σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, ανακοίνωσαν την αναστολή των μαθημάτων στα σχολεία για σήμερα Πέμπτη 26/1. Την απόφαση πήρε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταύρος Τραυλός λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που αναμένεται να «χτυπήσουν» τα νησιά των Επτανήσων.

Κακοκαιρία προβλέπεται και σήμερα στη Ζάκυνθο

Σύμφωνα με την ΕΜΥ θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και στα θαλάσσια-παράκτια τοπικές χαλαζοπτώσεις, τοπικά ισχυρές μέχρι το μεσημέρι.

Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι. Θερμοκρασία: Από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Προβλήματα στην Κεφαλονιά και Ιθάκη -Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, όλα τα σχολεία σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Την απόφαση πήρε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταύρος Τραυλός λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που αναμένεται να «χτυπήσουν» τα δυο νησιά. Σύμφωνα με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Κεφαλληνίας και Ιθάκης θα μείνουν κλειστά.

Τεράστιες ποσότητες βροχής στην Κεφαλονιά

Σύμφωνα με το kefaloniapress.gr, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης και μέχρι τις πρώτες ώρες της Πέμπτης εκδηλώθηκαν στην περιοχή της Κεφαλονιάς αρκετές βροχές και καταιγίδες καθώς και χιονοπτώσεις στην περιοχή του Αίνου.

Οι ποσότητες της βροχόπτωσης ήταν αρκετά υψηλές και μάλιστα σε ορισμένα τμήματα καταγράφηκαν ύψη βροχής που αντιστοιχούν στη μέση ποσότητα που ρίχνει συνήθως ολόκληρο το μήνα Ιανουάριο.

Οι ποσότητες της βροχόπτωσης που σημειώθηκαν την Τετάρτη (25/1) / kefaloniapress.gr

Χιόνια και προβλήματα στη Φθιώτιδα

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του lamiareport.gr, αυξήθηκε η ένταση του χιονιού το βράδυ της Τετάρτης (25/1) στα ορεινά των δήμων Λαμιέων και Μακρακώμης, με τη χιονόστρωση να παρατηρείται έντονη και στην εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου.

Η μάχη των μηχανημάτων της Περιφέρειας πριν τη σήραγγα «Παύλος Μπακογιάννης» στα όρια των νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας είναι εντυπωσιακή.

Εντυπωσιακή είναι η χιονόπτωση όμως και στα ορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων. Το βίντεο είναι από το δρόμο για την όμορφη Παύλιανη, όπου η χιονόπτωση είναι έντονη.

Σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για τη Φθιώτιδα το υψόμετρο των περιοχών που θα δεχτεί χιονόπτωση έχει πέσει στα 600 μέτρα.

Εντωμεταξύ όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς στη Φθιώτιδα είναι στο πόδι και θα παραμείνει σε επιφυλακή σε όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλία Σανίδα που μίλησε στο LamiaReport.gr.

Μηχανήματα υπάρχουν παντού σε όλα τα σημεία που ενδεχομένως θα υπάρξει έντονη χιονόπτωση, ενώ υπάρχει ανοιχτή γραμμή με την αστυνομία, την πυροσβεστική και με την πολιτική προστασία των δήμων.

 

Κατολίσθηση στο δρόμο για Μπράλο

Προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στην εθνική οδό Θερμοπυλών – Ιτέας στο ύψος του Μπράλου.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του lamiareport.gr, μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (25/1) σημειώθηκε κατολίσθηση με πέτρες και χώματα να βρίσκονται μέσα στο δρόμο διακόπτοντας την κυκλοφορία.

Η επέμβαση των μηχανημάτων έργου αλλά και της αστυνομίας ήταν άμεση. Αρχικά δόθηκε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας και η κίνηση των οχημάτων, που ήταν ευτυχώς λιγοστή, γινόταν εκ περιτροπής.

Ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα το οδόστρωμα είχε καθαρισθεί και δόθηκε κανονικά στην κυκλοφορία.

Κατολίσθηση στον Μπράλο / lamiareport.gr

Χιονόπτωση στη δυτική Μακεδονία -Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Χιονίζει από τις πρώτες νυχτερινές ώρες στην περιοχή των Γρεβενών, όπου λίγο μετά τις 3:00 το βράδυ, ισχύει η προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας για φορτηγά αυτοκίνητα άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό από τον κόμβο του Βενέτικου μέχρι και την Παναγιά Τρικάλων, όπως επίσης και στην Εθνική Οδό Γρεβενών-Τρικάλων, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στο ορεινό δίκτυο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ, στα λευκά έχουν ντυθεί επίσης και τα ορεινά της Κοζάνης, όπου οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η χιονόπτωση συνεχίζεται.

Στη Δεσκάτη τα σχολεία θα ξεκινήσουν, λόγω της χιονόπτωσης στις 9 το πρωί.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στις 6:30 το πρωί έχει ως εξής:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Α. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου)
στην Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ.
στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Σαμαρίνας, από το 5ο χλμ. έως το 54ο χλμ.
στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Χ/Κ Βασιλίτσας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ.
στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Περιβολίου – Αβδέλλας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στο λοιπό Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.
Β. Από την 03.22΄ ώρα της Πέμπτης (26-01-2023) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου)
στην Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 32ο χλμ. έως το 46ο χλμ.
στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ.
στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Αμυνταίου (μέσω Κλεισούρας), από το 26ο χλμ. έως το 35ο χλμ.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο Εθνικό και λοιπό Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 6ο χλμ. έως το 28ο χλμ.
στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας – Έδεσσας (μέσω Κέλλης), από το 22ο χλμ. έως το 35ο χλμ.
στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 30ο χλμ.
στην Επαρχιακή Οδό Αετού – Νυμφαίου, από το 4ο χλμ. έως το 9ο χλμ.
στην Επαρχιακή Οδό Αμυνταίου – Καστοριάς (μέσω Σκλήθρου), από το 17ο χλμ. έως το 31ο χλμ.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στο λοιπό Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Χιόνια σε Χορτιάτη και Φίλυρο στη Θεσσαλονίκη -«Αλατιέρες» στους δρόμους

Χιονόπτωση σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή του Φιλύρου στη Θεσσαλονίκη, με το κύμα κακοκαιρίας να μεταφέρεται και στη βόρεια Ελλάδα.

Λευκό τοπίο αντίκρισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης οι κάτοικοι στον Χορτιάτη, καθώς το χιόνι είχε καλύψει σχεδόν τα πάντα, εκτός από τους κεντρικούς δρόμους που παραμένουν ανοιχτοί χωρίς προβλήματα.

Στο Φίλυρο, εθελοντικό όχημα της Πολιτικής Προστασίας αλλά και αλατιέρα του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη βρίσκονται από τα ξημερώματα στην πλατεία του χωριού, καθώς η χιονόπτωση αρχικά ήταν σθεναρή, ενώ σταδιακά ανέβηκε η έντασή της.

Για τη χιονόπτωση στο Φίλυρο ο μηχανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων να βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr διασκορπισμένα μηχανήματα της Περιφέρειας -έργου και εκχιονοστικά- βρίσκονται ήδη επί ποδός και θα επεμβαίνουν όπου αυτό είναι αναγκαίο, ενώ 6.500 τόνοι αλατιού βρίσκονται στις αποθήκες.

Χιόνια στον Χορτιάτη / thesstoday.gr

Χιόνια στον Χορτιάτη / thesstoday.gr

Χιόνια και καταιγίδες στη Λάρισα -Μήνυμα του 112

Χειμωνιάτικο είναι πλέον το σκηνικό που επικρατεί στην Λάρισα, ενώ ορεινές περιοχές έχουν ήδη «ντυθεί στα λευκά», τα ξημερώματα της Πέμπτης (26/1).

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες larissanet.gr, στο Λιβάδι Ελασσόνας όλα έχουν καλυφθεί από το χιόνι, ενώ νωρίτερα το πρωί η θερμοκρασία ήταν στον -1 βαθμό Κελσίου.

Φωτογραφίες: larissanet.gr

Φωτογραφίες: larissanet.gr

Υπενθυμίζεται, μήνυμα του 112 εστάλη στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της Λάρισας, το απόγευμα της Τετάρτης (25/1), τους οποίους προειδοποιούσε για έντονα καιρικά φαινόμενα τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του onlarissa.gr, στο μήνυμα αναφέρεται πως τα έντονα φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι) θα επηρεάσουν την περιοχή τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 26/1. Στο μήνυμα αναφέρεται ισχυρή σύσταση, οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Το μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Λάρισας

Κλειστά σχολεία στον δήμο Άργους και Μυκηνών

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του argolikeseidhseis.gr, με απόφαση του Δημάρχου Άργους Μυκηνών κ. Δημήτρη Καμπόσου αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των Δημοτικών, Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Άργους Μυκηνών, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (Α βάθμια και Β βάθμια) όλων των ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) αύριο Πέμπτη 26/1, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που θα επικρατήσουν στην χώρα μας και θα επηρεάσουν και την περιοχή μας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Το επόμενο 24ωρο αφού εκτιμηθούν εκ νέου οι καιρικές συνθήκες, θα εκδοθεί ανακοίνωση για την λειτουργία ή μη, των σχολικών μονάδων για την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.

Μήνυμα του 112 σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία

Μήνυμα από το «112» εστάλη στους κατοίκους των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, χθες το μεσημέρι (25/1), καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, έντονη κακοκαιρία αναμένεται να χτυπήσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας τα επόμενα 24ωρα.

Στο μήνυμα που έφτασε στα τηλέφωνα των πολιτών αναγράφεται: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) στην περιοχή σας τις επόμενες ώρες. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες οδηγίες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

 

Χιόνια και πτώση βράχων στα Τρίκαλα

Καταπτώσεις βράχων στον ορεινό όγκο και υποχώρηση εδαφών σε ορισμένα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή, ως αποτέλεσμα των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, χιονίζει σε υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων χωρίς να έχουν σημειωθεί προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και 15 μηχανήματα της ΠΕ Τρικάλων συμμετέχουν στο έργο του αποχιονισμού. Η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει το υπέδαφος σε ένα σημείο του πάρκινγκ της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ στα Μετέωρα.

Πού θα σημειωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα σήμερα 26/1

Έντονη κακοκαιρία θα πλήξει τη χώρα την Πέμπτη με επικίνδυνα φαινόμενα, έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζι αλλά και πυκνό χιόνι ακόμη και μέσα σε πόλεις.

Η ΕΜΥ έχει εκδώσει ήδη έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, η Πυροσβεστική Υπηρεσίες σε έκτακτη ενημέρωσή της κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ενώ μήνυμα 112 έχει σταλεί σε αρκετές περιοχές (Επτάνησα, Λάρισα κ.α) της χώρας.

Ισχυρά καιρικά φαινόμενα και στην Αττική

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τη χώρα μας, αναμένεται να ενισχυθεί προκαλώντας έντονη κακοκαιρία την Πέμπτη 26/01.

Αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες τοπικά θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλώνονται τοπικές βροχοπτώσεις. Τα ισχυρά φαινόμενα προοδευτικά θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν το σύνολο της χώρας. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται τόσο ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όσο και ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης. Λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στην Κρήτη και μέχρι αργά το απόγευμα στη Θράκη.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη κατανομή του υετού (βροχές/χιόνια) κατά το τρίωρο 17:00-20:00 της Πέμπτης.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Βορειοδυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας (ενδεικτικά υψόμετρα πάνω από τα 600 μέτρα και πάνω από τα 300-400 μέτρα στη Δυτική Μακεδονία). Χιονοπτώσεις αναμένονται σε αρκετές πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Οι χιονοπτώσεις κατά τόπους θα συνεχιστούν και μετά την αλλαγή της ημέρας. Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη χιονιού μέχρι το πρωί της Παρασκευής 27/01.

Περιορισμό των μετακινήσεων διαμηνύει η Πυροσβεστική

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, σε έκτακτη ενημέρωση για τα επερχόμενα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, προειδοποίησε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακίνησεις τους στο απολύτως απαραίτητο.

Όπως τόνισε, έως και την Παρασκευή, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνοδεία ισχυρών ανέμων καθώς και χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα, θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά κεντρικά και νότια και βαθμιαία θα επεκταθούν προς τα βορειοανατολικά της χώρας.

Γι’ αυτό το λόγο, το μεσημέρι της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, όλων των συναρμόδιων φορέων, αλλά και με επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.