Πολιτική σύγκρουση με αφορμή την καλοστημένη συκοφαντία για τη "νεκρή Μαρία" του Έβρου

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την υπόθεση της «νεκρής Μαρίας» σε νησίδα στον Έβρο, η οποία όπως αποδείχθηκε δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα καλοστημένο σχέδιο fake news.

Το κοριτσάκι που η κατασκευασμένη ιστορία ήθελε να πέθανε από το τσίμπημα ενός σκορπιού στα ελληνοτουρκικά σύνορα έγινε «σημαία» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, ενώ μέχρι και ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, από τη ΔΕΘ, είχε εξαπολύσει «πυρά» κατά της κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε νεκρό κορίτσι δεν υπήρχε. Την ίδια ώρα έγκυρα Μέσα Ενημέρωσης ανά τον κόσμο ανακαλούν τα δημοσιεύματά τους ζητώντας συγγνώμη για τη μετάδοση μιας είδησης που ήταν ψευδής. Συγκεκριμένα πριν από μερικούς μήνες, το γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε αποσύρει το δημοσίευμά του για τη «νεκρή Μαρία» προκειμένου να διερευνήσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Τελικά, μετά από ενδελεχή έρευνα το ρεπορτάζ αποσύρθηκε και το γερμανικό περιοδικό απολογήθηκε στους αναγνώστες του.

Παράλληλα, η ελβετική εφημερίδα, Neue Zürcher Zeitung αποκαλύπτει τον ρόλο της Μπαϊντά που είχε γίνει το «πρόσωπο» της υπόθεσης τον περασμένο Αύγουστο. Το πώς ακριβώς ενεπλάκη στην υπόθεση η Μπαϊντά παραμένει ασαφές, επισημαίνει η εφημερίδα, αλλά εξηγεί ότι η νεαρή γυναίκα, η οποία εμφανιζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κοσμοπολίτισσα «Influencer», βρέθηκε ξαφνικά τον περασμένο Αύγουστο να ζητά βοήθεια για λογαριασμό 38 προσφύγων οι οποίοι υποτίθεται ότι είχαν εγκλωβιστεί αβοήθητοι στο νησί του Έβρου.

«Ο διακινητής μάς είπε βάψτε το παιδί»

Την ίδια ώρα, σε μια σημαντική αποκάλυψη για την υπόθεση της «νεκρής Μαρίας» στον Έβρο προχώρησε χθες η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής.

Η εφημερίδα αποκάλυψε μαρτυρία Σύρου πρόσφυγα για το πώς σκηνοθετήθηκε ο δήθεν θάνατος της «μικρής Μαρίας» και τι συνέβη πραγματικά στη νησίδα του Έβρου, τον περασμένο Αύγουστο.

Αυτόπτης περιέγραψε πώς διακινητής τον οποίο είχαν πληρώσει οι πρόσφυγες καθοδηγούσε εξ αποστάσεως τις κινήσεις τους, μέσω μιας γυναίκας που βρισκόταν στη νησίδα και διοχέτευε πληροφορίες και εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως είπε ο αυτόπτης μάρτυρας, η γυναίκα μετέφερε και την εντολή να σκηνοθετηθεί, ακόμη και με τη χρήση μέικ-απ, ο θάνατος του πεντάχρονου κοριτσιού. Σύμφωνα με όσα είπε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Δεκατιανοί» ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, Γιάννης Σουλιώτης, πρόκειται για Σύρο πρόσφυγα που συμμετείχε στην ομάδα των 38 ατόμων και σύμφωνα με τη δική του εκδοχή δεν υπάρχει νεκρό παιδί.

Ο ίδιος είπε ότι ήταν μια ιστορία που σκηνοθέτησαν, προκειμένου να συνεχίσουν ανεμπόδιαστα την πορεία τους προς το ελληνικό έδαφος.Το σενάριο το υπέδειξε ο διακινητής μέσω μιας νεαρής γυναίκας από την Συρία που ταξίδευε μαζί με την ομάδα των 38.

Η γυναίκα είχε μαζί της ένα power bank και εκείνη έκανε τις επικοινωνίες με τον διακινητή και μετέφερε τις οδηγίες για το πώς έπρεπε να σκηνοθετήσουν τον θάνατο ενός ανήλικου κοριτσιού.

Η νεαρή, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Σύρου πρόσφυγα, έφερε το μικρό κορίτσι, το ξάπλωσε, το έβαψε στα χέρια και τα πόδια και του έβαλε λίγο φαγητό κοντά στο στόμα για να φαίνεται ότι πέθανε από δηλητηριάση ως συνέπεια από δάγκωμα σκορπιού.

Στη συνέχεια έστειλε τη φωτογραφία, άγνωστο σε ποιον. Όταν τέλειωσε η φωτογράφιση, έπλυναν το παιδί και έκοψαν τα μαλλιά της για να μην θυμίζει το κορίτσι στη φωτογραφία. Λίγες ώρες μετά την φωτογράφιση ήρθε η ίδια κοπέλα και απευθυνόμενη στην ομάδα είπε στους συμπατριώτες της ότι σύντομα θα κατάφερναν να φύγουν.

Αυτό συνέβη οκτώ ημέρες αφού η ομάδα βρισκόταν πάνω στη νησίδα και περίμενε οδηγίες από το διακινητή για το πώς θα συνέχιζαν το ταξίδι τους προς Ελλάδα. Κάποιοι από την ομάδα είχαν προσπαθήσει και νωρίτερα να περάσουν τα σύνορα, αλλά «κάποιοι μαυροντυμένοι» τους είχαν αναγκάσει να επιστρέψουν πίσω στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως είπε ο μάρτυρας, η επιλογή του συγκεκριμένου κοριτσιού έγινε γιατί ο πατέρας της οικογένειας είχε δώσει λιγότερα χρήματα από ό,τι οι υπόλοιποι για να περάσουν στην Ελλάδα.

«Να ζητήσει συγγνώμη ο Τσίπρας»

Μπροστά στις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως, κυβερνητικά στελέχη ζητούν από την αξιωματική αντιπολίτευση να ανακαλέσει και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη που υιοθέτησε τα fake news.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κάλεσε χθες τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του στην ΔΕΘ που έγιναν προ ολίγων μηνών για τη δήθεν νεκρή Μαρία στον Έβρο.

«Ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ στις 18 Σεπτεμβρίου 2022, δήλωνε με ύφος κήνσορα: «σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στο θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη, για ποιο λόγο»;

Αραγε, σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής της Κυριακής», αισθάνεται μετανιωμένος, που έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; Αισθάνεται ντροπή, που διέσυρε διεθνώς την Πατρίδα του -δίνοντας μάλιστα όπλα στους εχθρούς της- για να ικανοποιήσει το προσωπικό του μένος εναντίον του Πρωθυπουργού; Αισθάνεται συντριβή, που έσπευσε να υιοθετήσει και να αναπαράγει τα ψέματα όσων σκηνοθέτησαν το περιστατικό με δόλιες προθέσεις;», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας, έστω και τέσσερεις μήνες μετά, επιβάλλεται, συναισθανόμενος το μέγεθος της αδικίας που διέπραξε, να ζητήσει τη συγγνώμη που οφείλει εδώ και καιρό».

Παράλληλα, ο υπουργός, Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης ανέφερε πως «η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο κατέρρευσε αλλά απεδείχθη ότι δεν έχουν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη, ακόμα και σήμερα».

 

«Να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες αστυνομικούς, τους στρατιώτες και τους ακρίτες πολίτες της Θράκης» για την υπόθεση της νησίδας στον Έβρο τον περασμένο Αύγουστο, κάλεσε τον κ. Τσίπρα με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

 

«Χθες στην Αλεξανδρούπολη ενημέρωσα αναλυτικά τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών κρατών για την πραγματική κατάσταση στον Έβρο, για τα προπαγανδιστικά fake news του Αυγούστου καθώς και για τον ‘θάνατο’ ενός μικρού κοριτσιού που αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ. Tώρα που όλοι γνωρίζουν την αλήθεια για τη στημένη επιχείρηση υπονόμευσης της πατρίδας μας, ο κ. Τσίπρας οφείλει να ζητήσει συγνώμη. Γνωρίζω ότι δεν θα απολογηθεί ποτέ στην κυβέρνηση. Αλλά είναι θέμα τιμής να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες αστυνομικούς, τους Έλληνες στρατιώτες και από τους ακρίτες μας στη Θράκη» έγραψε χαρακτηριστικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος.