Πάτρα: Φωτογραφίες από τη «γιάφκα» των ληστών-Τι εντόπισε η ΕΛΑΣ

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι Αρχές φωτογραφίες από το κρησφύγετο της συμμορίας που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.

Οι επτά συλληφθέντες, που εμπλέκονται σε σειρά από ένοπλες ληστείες τραπεζών, υποκαταστημάτων των ΕΛ.ΤΑ. και σούπερ μάρκετ, ήταν στην πλειονότητά τους παλιοί γνώριμοι των αρχών, καθώς είχαν απασχολήσει για συμμετοχή σε επεισόδια του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ανάμεσά τους και ο γιος του «Στέλιου» της 17Ν, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 17 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση, σε ληστεία και σε έκρηξη και αποφυλακίστηκε το 2010.

 

Πάτρα: Φωτογραφίες από τη «γιάφκα» των ληστών – Τι εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ.-1

Εις βάρος τους, καθώς και εις βάρος τουλάχιστον ενός ακόμη συνεργού τους, που αναζητείται, σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας έχουν οργανωθεί για κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση τέλεση ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, την παρασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, καθώς και για παράβαση των νομοθεσιών για την παράνομη λειτουργία ραδιοσυχνοτήτων, για τα ναρκωτικά και για τις φωτοβολίδες και τα πυροτεχνήματα.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από το 2020, ενώθηκαν με σκοπό τη διάπραξη ένοπλων ληστειών σε υποκαταστήματα τραπεζών ΕΛ.ΤΑ. και σε σούπερ μάρκετ, καθώς και κλοπών δίκυκλων οχημάτων, στην περιοχή της Πάτρας.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, προηγουμένως είχαν προμηθευτεί πιστόλια, κατάλληλη ενδυμασία για να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και του σώματός τους (όπως μπουφάν, περούκες, ιατρικές μάσκες γυαλιά, καπέλα τύπου τζόκεϊ κ.ά.).

Πάτρα: Φωτογραφίες από τη «γιάφκα» των ληστών – Τι εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ.-2

Παράλληλα, για να μεγιστοποιήσουν το παράνομο περιουσιακό τους όφελος, μέλη της οργάνωσης είχαν διαμορφώσει, σε οικίες όπου διέμεναν, κατάλληλους χώρους με υδροπονικές καλλιέργειες κάνναβης, ενώ οι ποσότητες που παράγονταν πωλούνταν στη συνέχεια στην περιοχή του κέντρου της Πάτρας.

Αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης τους, αφού επέλεγαν το κατάστημα – στόχο, ενώνονταν σε ομάδες τουλάχιστον τριών ατόμων, εκ των οποίων οι δύο εισέρχονταν στο κατάστημα ενώ ο τρίτος ανέμενε εξωτερικά έχοντας τον ρόλο του τσιλιαδόρου.

Για τη μετάβασή τους στον χώρο των ληστειών χρησιμοποιούσαν δίκυκλα τα οποία αφαιρούσαν από σημεία που βρίσκονταν κοντά στις οικίες – καβάτζες, αφού προηγουμένως λάμβαναν υπόψη και τον τελικό προορισμό του δρομολογίου διαφυγής τους.

Μετά την τέλεση των ληστειών εγκατέλειπαν το δίκυκλο – μέσο διαφυγής, συνήθως στην περιοχή της Αγυιάς, άλλαζαν ρούχα και διέφευγαν με διαφορετικό όχημα.

Μάλιστα, κατά τη δράση τους και προκειμένου να μην εντοπίζονται από τις Αρχές, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, όπως χρήση ασυρμάτων, αποφυγή τηλεφωνικών συνομιλιών και διά ζώσης σχεδιασμό της παράνομης δραστηριότητάς τους.

Πάτρα: Φωτογραφίες από τη «γιάφκα» των ληστών – Τι εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ.-3

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε εννέα συνολικά οικίες, καθώς και σε χώρο στάθμευσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 2 πιστόλια.
  • Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούμενος από 274 γρ. C4, πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι.
  • Περούκες, κράνη, περιλαίμια, κουκούλες full face, αντιασφυξιογόνες μάσκες, καθώς και ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε στην τέλεση πράξεων.
  • Βιβλία με περιεχόμενο που αφορά την αναρχία και την τρομοκρατία.
  • Ιδιόχειρες σημειώσεις με σχεδιασμό εγκληματικών πράξεων.
  • Πρώτες ύλες για την κατασκευή μολότοφ (φιάλες).
  • 3 ασύρματοι πομποδέκτες.
  • Πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές).
  • 2.150 ευρώ.
  • 4 εγκαταστάσεις υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης σε κατάλληλα διαμορφωμένους εσωτερικούς χώρους.
  • 17 κιλά και 996 γραμμάρια κάνναβης, καθώς και 77 δενδρύλλια κάνναβης.

Πάτρα: Φωτογραφίες από τη «γιάφκα» των ληστών – Τι εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ.-4