Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου

Απροσπέλαστο θα είναι το κέντρο της Αθήνας την Δευτέρα από απόψε το βράδυ, για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που είναι προγραμματισμένη για αύριο Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στον ΑΝΤ-1, η ΕΛ.ΑΣ. θα εκδίδει από το μεσημέρι διαρκώς οδηγίες για το ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί.

«Η Ελληνική Αστυνομία έχει πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα. Επικεφαλής των μέτρων είναι ο Υπαρχηγός της αστυνομίας, προκειμένου όλα να γίνουν όπως πρέπει την αυριανή ημέρα», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ακόμη ότι «πρέπει να υπάρχει πάντοτε ο σεβασμός στην τελετή, τη νεκρώσιμη ακολουθία, πόσο μάλλον που ο εκλιπών τέως Βασιλιάς έχει υπάρξει αρχηγός του ελληνικού Κράτους, συνταγματικά αρχηγός του ελληνικού κράτους, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν ολυμπιονίκης. Γνωρίζετε ότι είμαι ένας άνθρωπος που δεν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί από την αντιπολίτευση ως φιλοβασιλικός. Πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιστορία μας […] ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχουμε αποφασίσει οριστικά ότι το πολίτευμα μας είναι Δημοκρατία και όχι Βασιλεία».

Η σορός του τέως Βασιλιά, θα φύγει από το Α’ νεκροταφείο αύριο στις 5:00 το πρωί και θα φτάσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου περίπου στις 5:45, όπου θα παραμείνει έως και τις 12.00, ώστε να τον αποχαιρετήσει όποιος επιθυμεί.

Στις 12.00 θα ξεκινήσει η εξόδιος ακολουθία από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όπου θα διαρκέσει περίπου μία ώρα καθώς στις 13:00 θα αναχωρήσει η σορός για το Τατόι, εκεί όπου θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως.

Η πορεία από τη Μητρόπολη στο Τατόι

Η πορεία που θα ακολουθήσουν είναι ανάποδα την οδό Μητροπόλεως, Σύνταγμα (στάση Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη), Βασ. Σοφίας, Βασ. Κωνσταντίνου, Χίλτον, Μιχαλακοπούλου, Κατεχάκη, Περιφερειακή Υμηττού, Αττική Οδός, Αθηνών-Λαμίας και έξοδο στην Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση το σημείο ταφής.

Έχουν σχεδιαστεί και εναλλακτικές διαδρομές για την μετακίνηση της πομπής.

Ακολούθως η οικογένεια του τέως βασιλιά θα παραθέσει γεύμα στους προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στο Σύνταγμα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Τατόι η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, οι οποίοι κάνουν μια τελευταία αυτοψία στον χώρο, ώστε να είναι όλα έτοιμα για την τελετή.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η Ελληνική Αστυνομία είναι επί ποδός για τα μέτρα ασφαλείας, με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου από την πλευρά της, μιλώντας στον Alpha Tv, να διευκρινίζει ότι:

  • Από απόψε το βράδυ θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στην οδό Μητροπόλεως και σε ένα τμήμα της Ερμού και της Αιόλου
  • Από τις 5 το πρωί της Δευτέρας , οπότε και θα μεταφερθεί η σορός του εκλιπόντος από το Α’ νεκροταφείο στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, θα μπορούν πεζή οι πολίτες να επισκέπτονται το παρεκκλήσι, προκειμένου να αποδώσουν τιμές στον νεκρό. Εκεί η Τροχαία έχει προβλέψει χώρο για το πού θα παρκάρουν τα πούλμαν
  • Ωστόσο, μετά τις 11 οπότε και η σορός του τέως Βασιλιά θα μεταφερθεί στον ιερό ναό της Μητρόπολης, δεν θα μπορούν να προσεγγίσουν οι πολίτες, παρά μόνο οι επίσημοι προσκεκλημένοι.
  • Διευκρίνισε δε ότι η ΕΛ.ΑΣ έχει σε γνώση της τη λίστα των 200 προσκεκλημένων που θα εισέλθουν στη Μητρόπολη.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. μαζί με εκπρόσωπο της οικογένειας και εκπρόσωπο της περιφέρειας θα βρίσκονται στην είσοδο του ναού, ώστε εάν κάποιος επιχειρήσει να μπει χωρίς να περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα των προσκεκλημένων, να απομακρυνθεί.
  • Η πομπή με τα πολυτελή πούλμαν και βανάκια που έχει ναυλώσει η βασιλική οικογένεια για τους προσκεκλημένους της, θα κατευθυνθεί συνοδεία της Τροχαίας από τη Μητρόπολη στο Τατόι, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι Αθηναίοι. Εχει εκπονηθεί ένα βασικό δρομολόγιο αλλά και αρκετά εναλλακτικά. Οι γύρω δρόμοι θα κλείνουν σταδιακά προσωρινά.
  • Στο Τατόι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα μπορέσουν να προσέλθουν πολίτες ώστε να παραστούν στην κηδεία. Όπως είπε η κα Δημογλίδου, αναμένεται μέχρι το μεσημέρι να ενημερώσουν σχετικά την ΕΛΑΣ. «Ο σχεδιασμός έχει γίνει με βάση να επιτρέπεται να μεταβούν οι πολίτες στο Τατόι αλλά αναμένουμε την τελική απόφαση της οικογένειας. Σε κάθε περίπτωση, εάν επιτραπεί να προσέλθουν και πολίτες θα σταματούν στην πύλη του Τατοΐου και θα συνεχίζουν πεζή, καθώς μόνο οι επίσημοι θα προχωρούν με τα οχήματα μέχρι το σημείο της ταφής».

Συνολικά περίπου 1.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, ενώ μόνο στο Τατόι θα βρίσκονται τουλάχιστον 150 αστυνομικοί αλλά και drones.