Πώς διαγράφονται οι απουσίες μαθητών με κορωνοϊό και γρίπη - Ποιες δικαιολογούνται, νέα εγκύκλιος - Επιδημική έξαρση
Στα θρανία τους επέστρεψαν από τη Δευτέρα οι μαθητές των σχολείων, «φέρνοντας» ωστόσο μαζί τους και ιούς, όπως αυτούς του κορωνοϊού και της γρίπης.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση οι αναπνευστικοί ιοί, με κάποιους εξ αυτών να ζητούν λήψη πιο αυστηρών μέτρων – για τα σχολεία, αλλά και ευρύτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων οι απουσίες μαθητών κινήθηκαν στα φυσιολογικά, για την εποχή επίπεδα, καθώς ούτως ή άλλως κυκλοφορούν ιώσεις σε αυτή την περίοδο. Παρά ταύτα, κάποιοι εκτιμούν πως όσο οι μέρες προχωρούν το φαινόμενο των απουσιών θα ενταθεί.
Ερωτηθείσα για τις απουσίες, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είπε προ ημερών ότι υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην προσμετρώνται τόσο για περιστατικά μαθητών με γρίπη όσο και με κορωνοϊό. Τι ισχύει όμως τελικά για τις απουσίες στις περιπτώσεις ιώσεων; Πώς δικαιολογούνται και πώς «σβήνονται»;
Πώς σβήνονται οι απουσίες μαθητών που νοσούν με γρίπη
Φέτος, δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός που παρουσιάζει έξαρση στην κοινότητα, καθώς «φουντώνει» μετά από τρία χρόνια και η γρίπη. Γι’ αυτό τον λόγο το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε στις 3 Ιανουαρίου εγκύκλιο για τις απουσίες μαθητών που νοσούν με γρίπη.
Στην εγκύκλιο για τη γρίπη, που υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας Ζωή Μακρή και η οποία εστάλη σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αναφέρεται ότι οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στην έξαρση του εποχικού επιδημικού ρεύματος της γρίπης με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής, «καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται». Οι απουσίες που μπορούν να σβηστούν αφορούν τους μαθητές που νόσησαν ή θα νοσήσουν στο διάστημα Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
Για να «σβηστούν», ωστόσο, οι απουσίες θα πρέπει να προσκομιστεί από τους γονείς «πρόσφατη βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας». Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.
Η εγκύκλιος:
Και με απλό χαρτί γιατρού η δικαιολόγηση απουσιών για τη γρίπη -Σύσταση… «μένουμε σπίτι» για τους μαθητές με συμπτώματα
Στο ζήτημα των κρουσμάτων γρίπης και κορωνοϊού αναφέρθηκε και ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης. «Οι πέντε μέρες, αυτές που δώσαμε τώρα με την εγκύκλιο προ ημερών, είναι από οποιονδήποτε γιατρό. Δημόσιο, ιδιωτικό φορέα, αλλά και από ιδιώτη γιατρό» σημείωσε.
Ο κ. Κόπτσης υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί ζήτημα επαναφοράς του υποχρεωτικού μέτρου χρήσης μάσκας στα σχολεία και προσέθεσε:
«Αυτή τη στιγμή, στο υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση. Προτείνεται οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι για την προάσπιση τόσο της δικής τους όσο και της δημόσιας υγείας».
Σχολεία: Πώς «σβήνονται» οι απουσίες μαθητών που νόσησαν με κορωνοϊό
Η ρύθμιση που έχει «ξεχαστεί» είναι αυτή που αφορά τους μαθητές που νοσούν με κορωνοϊό. Για τις απουσίες αυτών των μαθητών υπάρχει πρόβλεψη στην ΚΥΑ που εκδόθηκε σε ΦΕΚ τον Σεπτέμβριο του 2022. Στο εν λόγω ΦΕΚ περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό, τα οποία θα παραμείνουν σε ισχύ έως και τις 30 Ιουνίου του 2023.
Στο άρθρο 3 υπάρχει η ενότητα για τις «Απουσίες μαθητών/τριών λόγω νόσησης από κορωνοϊό COVID-19». Όπως τονίζεται, προκειμένου «να μην προσμετρηθούν οι απουσίες μαθητών/τριών που είναι επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 και τίθενται σε κατ’ οίκον απομόνωση για πέντε (5) ημέρες, οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών ή ίδιοι αν είναι ενήλικοι/ες επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα (gov.gr – EΨΠ), και αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), εκδίδουν τη βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου».
Το δεύτερο βήμα είναι να «υποβάλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 επιδεικνύοντας ταυτόχρονα στον/στη διευθυντή/ντρια -προϊστάμενό/η τους την αντίστοιχη βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».
Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει με τις απουσίες όταν ο μαθητής νοσηλεύεται
Η παραπάνω διαδικασία αφορά τις απουσίες πέντε ημερών για μαθητές που νοσούν στο σπίτι. Για σοβαρότερα περιστατικά, κατά τα οποία ο μαθητής ή η μαθήτρια χρειαστεί να νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορωνοϊό, στην ΚΥΑ αναφέρεται το εξής για τις απουσίες:
«Οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της, με την υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και την επίδειξη ταυτόχρονα στον/στη διευθυντή/ντρια – προϊστάμενό/η των σχετικών εγγράφων του νοσοκομείου».
Ουσιαστικά, οι απουσίες «σβήνονται» για όλο το διάστημα της νοσηλείας, και όχι μόνο για πέντε ημέρες, όπως ισχύει για την περίπτωση νόσησης στο σπίτι.
Το άρθρο για τις απουσίες μαθητών που νοσούν με κορωνοϊό:
Τι ισχύει για τις μάσκες -Η ΚΥΑ για τα σχολεία
Επιπλέον ρυθμίσεις για τον κορωνοϊό και τα σχολεία περιγράφονται αναλυτικά στην ΚΥΑ (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 75297) με τον τίτλο «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας» που θα έχει ισχύ έως και τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου και ώρα 06:00.
Τι αναφέρει για τις μάσκες:
«Η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εργαστηριακών κέντρων και σχολικών εργαστηρίων, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, δομών Ε.Ε.Κ. και Δ.Β.Μ. της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών, δημοσίων και ιδιωτικών, είναι προαιρετική για όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα (μαθητές/μαθήτριες, καταρτιζόμενους, εκπαιδευόμενους, μαθητευόμενους, σπουδαστές, υποψηφίους, εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές, επιτηρητές, λοιπό προσωπικό)».
Ομοίως, προαιρετική είναι η χρήση της μάσκας για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων, τους συνοδούς, εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες που επιβαίνουν σε αυτά.
Πέραν της ΚΥΑ, οι αρμόδιοι συστήνουν σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.
Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς
Στην ΚΥΑ υπάρχει ειδική διάταξη για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό που παραμένουν ανεμβολίαστοι:
«Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό που δεν έχουν πλήρως εμβολιασθεί ή νοσήσει, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, αντιστοίχως, υποχρεούνται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 μία (1) φορά την εβδομάδα (PCR ή rapid test), με δαπάνη τους, πριν την Τρίτη, έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την ημέρα προσέλευσής τους στις εκπαιδευτικές δομές, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.50908/7.9.2022 κοινής υπουργικής απόφασης».
*Το ΦΕΚ με τα μέτρα για τον κορωνοϊό και τα σχολεία που θα είναι σε ισχύ έως τις 30 Ιουνίου του 2023