Απογραφή 2021: Στα 9,7 εκατ. ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας- Αλλάζει συσχετισμούς στις εκλογικές περιφέρειες – Τι θα γίνει με 16 έδρες

Σε 9.716.889 άτομα ανέρχεται ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2021, που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ.

 

Τα αναλυτικά στοιχεία της Στατιστικής Αρχής κατά περιφερειακή ενότητα, δήμο και δημοτική ενότητα, θα δημοσιευθούν σε ΦΕΚ.

Παράλληλα δε, εστάλησαν στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, προκειμένου τον Ιανουάριο να καθοριστεί η νέα κατανομή των εδρών για τις βουλευτικές εκλογές.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΛΗΡΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

nws_apofasi_apotelesmata_apografis_gr-1

Μειώθηκε ο πληθυσμός
Ο πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 187.397 πολίτες, με βάση τη σύγκριση των στοιχείων με την απογραφή του 2011.

Συνολικά έχουν απογραφεί 9.716.889 το 2021, ενώ το 2011 είχαν απογραφεί 9.904.286.

Πώς επηρεάζονται οι βουλευτικές έδρες
Η ανακοίνωση του πληθυσμού από την απογραφή επιτρέπει πλέον και τον υπολογισμό των εδρών, ενόψει των εκλογών του 2023.

Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κομμάτων πριν από την επίσημη ανακοίνωση:.

Κερδίζουν έδρες

Ανατολικής Αττικής +2, Β1 Β. Τομέα +1, Β2 Δυτ. Τομέα +1, Β3 Νότιου Τομέα +2,  Α’ Θεσσαλονίκης + 1, Αχαΐας  +1.

Ο νέος εκλογικός χάρτης διαμορφώνει νέα δεδομένα και μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ίδιου κόμματος. Ειδικά στις περιφέρειες που οι έδρες μειώνονται η μάχη του σταυρού θα είναι πιο σκληρή.

Ποιές περιφέρειες χάνουν έδρες

Από μία έδρα χάνουν οι περιφέρειες: Α’ Πειραιώς, Άρτας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών και Φθιώτιδας. 

Έτσι, πλέον οι μονοεδρικές αυξάνονται κατά δύο αφού στις υπάρχουσες θα προστεθούν η Θεσπρωτία και η Καστοριά.

Τώρα, στα κομματικά επιτελεία υπολογίζουν με τα κουμπιουτεράκια τον ακριβή αριθμό των εδρών που μπορούν να διεκδικήσουν, τις τριεδρικές και τα υπόλοιπα στις περιφέρειες για τις καραμπόλες του εκλογικού νόμου.

Είναι ενδεικτικό ότι η Κορινθία για μόλις 45 κατοίκους κατάφερε να διατηρήσει την 4η έδρα, όπως και η Ημαθία για 246 κατοίκους ενώ η μονοεδρική της Ευρυτανίας στην επόμενη απογραφή κινδυνεύει να μην υπάρχει αφού τυπικά βγάζει 0,7 της έδρας, καθώς και η μονοεδρική των Γρεβενών υπερβαίνει τη μία έδρα για 459 κατοίκους.

Προς ανακοίνωση ψηφοδελτίων

Από τη Δευτέρα τα κόμματα αφού θα έχουν κάνει τους υπολογισμούς για τις έδρες ανά εκλογική περιφέρεια θα αρχίσουν να ανακοινώνουν και τα ψηφοδέλτια τους, αφήνοντας και κάποιες θέσεις ανοικτές για εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

 

Δείτε αναλυτικά τις εκτιμήσεις για τις έδρες ανά εκλογική περιφέρεια.