Γιαννάκος: Ασφυξία στις εφημερείες των παιδιατρικών νοσοκομείων

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, περιγράφει τις εφημερείες στα παιδιατρικά νοσοκομεία κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επεσήμανε πως τα Χριστούγεννα υπήρξε «ασφυξία» στις εφημερείες των παιδιατρικών νοσοκομείων.

Οι αιτίες, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, για την αυξημένη προσέλευση των ασθενών ήταν η έξαρση των ιώσεων σε όλες τις ηλικίες, η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και οι ελλείψεις προσωπικού. Για παράδειγμα αναφέρει πως στο Αγλαϊα Κυριακού το Σάββατο 24/12, η αναμονή για την εξέταση ξεπερνούσε τις 8 ώρες.

 

«Πάνω από 700 παιδιά εξετάστηκαν την παραμονή Χριστουγέννων»

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, από το Αγλαϊα Κυριακού το Σάββατο πέρασαν 700 παιδιά για εξέταση. Ο κ. Γιαννάκος συνέχισε λέγοντας «Το πρωί των Χριστουγέννων υπήρχαν παιδιά που δεν πρόλαβαν να εξεταστούν με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο διπλανό παιδιατρικό νοσοκομείο της Αγίας Σοφίας που ξεκίνησε την εφημερία του με τα παιδιά αυτά.»

Ανήμερα των Χριστουγέννων και την Δευτέρα 26/12 εφημέρευε το Αγίας Σοφίας, το οποίο αντιμετώπισε αυξημένη προσέλευση. Ανήμερα των Χριστουγέννων προσήλθαν 700 παιδιά και άλλα τόσα την Δευτέρα των Χριστουγέννων, με την αναμονή να ξεπερνά τις πέντε ώρες.

«Η πρωτοβάθμια περίθαλψη λειτουργεί με ωράριο τραπεζών»

Την Δευτέρα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, εφημέρευε το Παίδων Πεντέλης, όπου και προσήλθαν 400 παιδιά και η αναμονή ξεπέρασε τις δύο ώρες. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει «Από τα 700 παιδιά που εξετάζονται στα επείγοντα των παιδιατρικών κυρίως με ιώσεις εισάγονται περίπου 60 για νοσηλεία. Ο μικρός αριθμός εισαγωγών σε σχέση με τα εξεταζόμενα παιδιά στα επείγοντα δείχνει την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την ταλαιπωρία που υφίστανται τα παιδάκια στα παιδιατρικά νοσοκομεία χωρίς λόγο.»

Συνεχίζει λέγοντας «Η πρωτοβάθμια περίθαλψη λειτουργεί με ωράριο τραπεζών. Εάν οι πρωταβάθμιες μονάδες διέθεταν παιδιάτρους η ταλαιπωρία των παιδιών θα ήταν πολύ μικρότερη.
Αναδεικνύεται επίσης η έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και η αναγκαιότητα ενίσχυσης τους. Εαν υπήρχαν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές θα λειτουργούσαν περισσότερα ιατρεία στα επείγοντα των εφημερευόντων και η ταλαιπωρία των παιδιών μικρότερη.»

Τέλος, σε ότι αφορά τα παιδάκια με κοροναϊό, ο κ. Γιαννακός, ανέφερε πως είναι ελάχιστα, εκ των οποίων ένα είναι πολύ σοβαρά και έχει εισαχθεί στην ΜΕΘ. Ακόμη, είπε ότι «Τα παιδιατρικά νοσοκομεία νοσηλεύουν λιγότερα από 10 παιδιά συνολικά με κοροναϊό. Κρίμα όμως να είναι γεμάτα τα παιδιατρικά από ιώσεις.»