Circle The Med Forum 2022: Ήταν όλοι εκεί!

Στην Αθήνα διεξήχθη (Ζάππειο Μέγαρο Συνεδρίων, 23-27 Νοεμβρίου 2022) το Διεθνές Συνέδριο Circle The Med Forum 2022, το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

Στη διαμόρφωση της ατζέντας του Circle the Med Forum 2022 λήφθηκαν υπόψη οι σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή αναφορικά με την ενεργειακή μετάβαση, την κλιματική ουδετερότητα, τη μηδενική ρύπανση και την επισιτιστική ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη φετινή διοργάνωση του Circle the Med Forum αφορούσαν στην προώθηση νέων προτύπων κυκλικής οικονομίας στην παραγωγή, την κατανάλωση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την οικοκαινοτομία και την επιχειρηματικότητα, στοχεύοντας στην ανάδειξη και προώθηση των συμπερασμάτων και των συστάσεων της COP27 καθώς και τη μετεξέλιξη της Μεσογείου σε μια ευρεία λεκάνη κυκλικής οικονομίας.

Το Circle the Med Forum 2022 διεξήχθη σε υβριδική μορφή, καθώς μεταδόθηκε ταυτόχρονα από την Αθήνα (Ζάππειο) και το Κάϊρο (Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού) και η συμμετοχή σε αυτό μπορούσε να γίνει είτε με φυσική παρουσία, είτε διαδικτυακά.

Στο πλαίσιο του Forum, το οποίο πέρυσι είχαν παρακολουθήσει 6000 σύνεδροι από 61 χώρες, έγινε και φέτος η απονομή των Circle the Med Forum Awards. Πρόκειται για έναν θεσμό που επιβραβεύει επιχειρήσεις και φορείς που έχουν αναπτύξει, σχεδιάσει ή/και εφαρμόσει θετικές δράσεις και καλές πρακτικές που εντάσσονται στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας.

Ως παράλληλη εκδήλωση του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και το Circular Dialogues στο πλαίσιο του οποίου σημαντικοί εκπρόσωποι των τεσσάρων συνιστωσών της «τετραπλής έλικας» (QH) – ακαδημαϊκός κόσμος, βιομηχανία, κυβέρνηση και κοινωνία των πολιτών- κλήθηκαν να αναφερθούν σε επιμέρους θέματα που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιφερειακή καινοτομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Circle the Med Forum 2022, τις εργασίες του οποίου συντόνισε ο κ. Γ. Κρεμλής, Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρέστη και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας, άλλοι πολιτικοί αλλά και πολλοί εν ενεργεία πρωθυπουργοί και υπουργοί από χώρες της Μεσογείου και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου, μεταξύ άλλων ήταν παρόντες ο υπουργός Οικονομικός κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, ο περιφερειάρχης αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, o Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ενώ η περιφερειακή αυτοδιοίκηση εκπροσωπήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Ανδρέα Κτενά και τους δημάρχους Τήλου και Σάμου.

Διακρίνονται από αριστερά ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Ανδρέας Κτενάς, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης

 

Κατά τη δεύτερη ημέρα του Circle the Med Forum 2022, την έναρξη των εργασιών έκανε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο υποδέχθηκε ο διευθυντής του EPLO κ. Σπυρίδων Φλογαΐτης, η συν διοργανώτρια του συνεδρίου κ. Αγάπη Πολίτη και τον προλόγισε ο δημοσιογράφος και εκπρόσωπος του Οργανισμού κ. Γιάννης Πολίτης.

Ο διευθυντής του ELPO κ. Φλογαΐτης κατά την ομιλία του
Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού κ. Πολίτης κατά την ομιλία του

 

Τα συμπεράσματα των προηγούμενων διοργανώσεων βρίσκονται στον ιστότοπο https://circlethemed.com.