ΕΟΔΥ: Οδηγίες για τους ταξιδιώτες του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ

Ταξιδιωτικές οδηγίες για τους επισκέπτες, τους αθλητές και τα μέλη των αποστολών που θα βρεθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το οποίο διεξάγεται στο Κατάρ έως τις 18 Δεκεμβρίου 2022, δίνει ο ΕΟΔΥ.

Γενικές οδηγίες

Οι μαζικές συγκεντρώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλο αριθμό επισκεπτών, πολλές φορές εκατομμυρίων, σε συγκεκριμένο τόπο, για συγκεκριμένο σκοπό και για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η συμμετοχή σε μαζική συγκέντρωση αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης λοιμώδους νοσήματος, όπως νοσήματα που μεταδίδονται με τσίμπημα εντόμων (πχ ελονοσία, Zika, chikungunya, δάγκειος πυρετός, κίτρινος πυρετός, νόσος Lyme) και νοσήματα των οποίων η μετάδοση ευνοείται από τις συνθήκες συνωστισμού, όπως γρίπη,  ιλαρά,  MERS,  ιογενείς ηπατίτιδες,  διάρροια των ταξιδιωτών.

Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων και τραυματισμών.

Οδηγίες του ΕΟΔΥ 

–Πριν το ταξίδι ενημερωθείτε αναφορικά με τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά σας στη χώρα, στην οποία θα συμμετέχετε σε μαζική συγκέντρωση.

–Επισκεφτείτε τον προσωπικό σας ιατρό, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την αναχώρηση, ο οποίος θα σας ενημερώσει για τα απαιτούμενα εμβόλια ή /και τα φάρμακα που πρέπει να λάβετε ανάλογα με τον προορισμό.

–Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αποφεύγετε τη συμμετοχή στη μαζική εκδήλωση, εάν δεν αισθάνεστε καλά.

–Εάν εγκλωβιστείτε σε πλήθος, τοποθετήστε τα χέρια σας στο στήθος σαν πυγμάχος και πατάτε σταθερά στο έδαφος. Μην αντιστέκεστε στη δύναμη του πλήθους. Όταν η μετακίνηση είναι πιο χαλαρή  κινηθείτε διαγώνια προς την άκρη της εκδήλωσης. Προσπαθήστε να μένετε σε όρθια θέση, αλλά αν πέσετε, κουλουριαστείτε σαν μπάλα, μείνετε ήρεμοι και σηκωθείτε το συντομότερο δυνατό.

–Σε περίπτωση πυρκαγιάς, επειδή η θερμοκρασία και ο καπνός έχουν τάση να ανεβαίνουν, να σκύψετε χαμηλά για να εισπνέετε περισσότερο οξυγόνο.

–Εντοπίστε τις εξόδους κινδύνου και ορίστε ένα σημείο συνάντησης με τους συνταξιδιώτες ή τα μέλη της οικογένειά σας στην περίπτωση που χωριστείτε.

–Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και στα τσιμπήματα εντόμων χρησιμοποιώντας αντίστοιχα αντηλιακό και εντομοαπωθητικό. Εφαρμόζετε το αντηλιακό πριν την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού. Χρησιμοποιείτε καπέλο ή ομπρέλα τις θερμότερες ώρες της ημέρας.

–Εφαρμόζετε συχνά την υγιεινή των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και αλκοολούχο αντισηπτικό)και καταναλώνετε εμφιαλωμένο νερό σε επαρκή ποσότητα και καλά μαγειρεμένο φαγητό.

–Ακολουθήστε ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές.

–Φροντίστε για την προσωπική σας ασφάλεια όλο το διάστημα της παραμονής σας.

–Εξασφαλίστε τα στοιχεία επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας/Προξενείου, καθώς και των νοσοκομείων/κλινικών.

Εμβόλια που συστήνονται πριν το ταξίδι

Επικαιροποίηση του εμβολιασμού σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της Ελλάδας

–Εμβόλιο Τετάνου – Διφθερίτιδας – Κοκκύτη – Πολιομυελίτιδας:συστήνεται αναμνηστική δόση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.
–Εμβόλιο Ιλαράς – Παρωτίτιδας – Ερυθράς (MMR):συστήνεται σε όσους δεν έχουν λάβει 2 δόσεις ή δεν έχουν νοσήσει.
–Εμβόλιο ηπατίτιδας Α:συστήνεται σε ταξιδιώτες χωρίς ανοσία. Το εμβόλιο συστήνεται να γίνεται 2 – 4 εβδομάδες ή το αργότερο 7 – 10 μέρες πριν το ταξίδι. Σε περίπτωση καθυστέρησης μπορεί να γίνει και άμεσα πριν την αναχώρηση. Το εμβόλιο χορηγείται είτε σε μία δόση, οπότε παρέχεται προστασία για ένα έτος, είτε σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 – 12 ή 18 μηνών οπότε παρέχεται προστασία που μπορεί να κυμαίνεται από 10 – 20 έτη ή περισσότερο.
–Εμβόλιο ηπατίτιδας Β:συστήνεται αν υπάρχει υψηλός  κίνδυνος έκθεσης σε αιματογενώς ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
–Πλήρης εμβολιασμός για COVID-19
–Εμβόλιο για την εποχική γρίπη
–Εμβόλιο ανεμευλογιάς
–Εμβόλιο λύσσας ιδιαίτερα αν οι δραστηριότητές σας αυξάνουν την πιθανότητα επαφής με ζώα προσβεβλημένα από λύσσα (πχ κατασκήνωση, διαμονή σε μη αστική περιοχή).
–Το εμβόλιο του τυφοειδούς πυρετού συστήνεται σε εκείνους τους ταξιδιώτες που θα επισκεφτούν φίλους, συγγενείς ή μικρότερες πόλεις και μη αστικές περιοχές.

Μέτρα πρόληψης για τροφιμογενή και υδατογενή νοσήματα

Τα μολυσμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να προκαλέσουν διάρροια των ταξιδιωτών και άλλα νοσήματα (πχ ηπατίτιδα Α, τυφοειδή πυρετό) και ενδέχεται να διαταράξουν το ταξίδι σας.

Για να προστατευθείτε εφαρμόστε τις οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και ποτών τις οποίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2022/07/taxidiotikos_odigos_2022.pdf).

Μέτρα πρόληψης από τσιμπήματα εντόμων

Στο Κατάρ ενδημεί ο Δάγκειος πυρετός και συνεπώς συστήνεται η εφαρμογή όλων των μέτρων προφύλαξης από τσιμπήματα εντόμων. Δείτε εδώ τις οδηγίες του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2022/07/taxidiotikos_odigos_2022.pdf

Μέτρα πρόληψης για νοσήματα που μεταδίδονται με σταγονίδια ή αερογενώς

–Ιός Hanta
αποφύγετε την επαφή με τρωκτικά
αποφύγετε την επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
–Ιός MERS
Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως:–πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό όταν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα
–καλύψτε το στο μα και τη μύτη με χαρτομάντιλο κατά τη διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος.
–αποφύγετε επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
–αποφύγετε επαφή με παραγωγικά, κατοικίδια και άγρια ζώα όπως οι καμήλες.
αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παρουσιάσετε πυρετό, δύσπνοια, βήχα ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Συνιστάται η αναβολή της επιστροφής μέχρι την πλήρη αποδρομή των συμπτωμάτων.

Φυματίωση

αποφύγετε την επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Μέτρα πρόληψης για τη λύσσα

–Αποφύγετε την επαφή με σκύλους και άλλα ζώα.
–Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν σας δαγκώσει ή γρατζουνίσει σκύλος ή άλλο ζώο.
–Εξετάστε το ενδεχόμενο εμβολιασμού με το εμβόλιο της λύσσας πριν το ταξίδι σας, ιδιαίτερα αν οι δραστηριότητές σας αυξάνουν την πιθανότητα επαφής με ζώα προσβεβλημένα από λύσσα (πχ κατασκήνωση, διαμονή σε μη αστική περιοχή).

Μετά την επιστροφή

Παρακολουθείτε την υγεία σας. Εάν αρρωστήσετε μετά την επιστροφή σας, ενημερώστε τον ιατρό σας για το ταξίδι και τις δραστηριότητές σας. Τα συχνότερα θέματα που απασχολούν τους ταξιδιώτες μετά την επιστροφή τους είναι ο πυρετός, η διάρροια και δερματολογικά προβλήματα.
Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για τον ταξιδιώτη στο εξωτερικό επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ  https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2022/07/taxidiotikos_odigos_2022.pdf