Το ΥΠΕΞ Λιβύης για τη ματαίωση της επίσκεψης του Ν.Δένδια στην Τρίπολη

Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην αθέτηση της συμφωνίας που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τη Λίβυα ΥΠΕΞ, το ΥΠΕΞ της Λιβύης επιχειρεί με προκλητική ανάρτησή του στο Facebook να αιτιολογήσει τη ματαίωση της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη.

Όπως αναφέρει το λιβυκό ΥΠΕΞ, η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς περίμενε το πρωί να υποδεχθεί τον Νίκο Δένδια σύμφωνα με τη διπλωματική πρακτική, αλλά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και αναχώρησε χωρίς καμία εξήγηση.

Μάλιστα, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σε προκλητική προειδοποίηση, ότι «θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα προστατεύοντας το κύρος και την κυριαρχία της Λιβύης».

Σημειώνεται πως αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος. Όμως, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς, με τον υπουργό να αποφασίζει να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Όπως υπογράμμισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών διαμήνυαν πως ο Νίκος Δένδιας δεν υπέκυψε στον εκβιασμό της Τρίπολης και έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και την ελληνική αποστολή από την Τρίπολη στη Βεγγάζη αναχώρησε μέσω του FIR της Μάλτας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η λιβυκή πλευρά αρνήθηκε να εγκρίνει τα σχέδια πτήσης του ελληνικού κυβερνητικού αεροπλάνου από την Τρίπολη στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα αρκετή αναμονή στο αεροσκάφος.

Επίσης, στην αρχή της ανάρτησής του, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τον Νίκο Δένδια για «εξωφρενικές πολιτικές και θέσεις» τις προηγούμενες ημέρες προς τα συμφέροντα του λιβυκού κράτους.

Νωρίτερα, επιλέγοντας να μιλήσει στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ”Αναντολού”, σύμφωνα με τηλεγράφημά του, ο εκπρόσωπος της υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Τρίπολη είπε πως η Λιβύη ανακαλεί τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.