Επέτειος Πολυτεχνείου: Επί ποδός πάνω απο 5000 αστυνομικοί στο κέντρο της Αθήνας, ποιοι δρόμοι θα κλείσουν, πώς θα κινηθούν τα μέσα

«Αστακός» θα είναι σήμερα το κέντρο της Αθήνας ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου.

Επί ποδός θα βρίσκονται 5.682 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 49η Επέτειο Εξέγερσης του Πολυτεχνείου κορυφώνονται σήμερα. Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα ανοίξουν στις 08:30 και θα κλείσουν στις 13:00, με την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης κεκλεισμένων των θυρών. Θα ακολουθήσει η πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

Ήδη από την Τρίτη, που άνοιξε τις πύλες του το ΕΜΠ, κόσμος καταθέτει λουλούδια, αποτίοντας φόρο τιμής στους εξεγερθέντες του 1973.

Τα μέτρα θα είναι αντίστοιχα με τα περσινά του 2021, που ήταν και η πρώτη χρόνια χωρίς lockdown. Τότε είχαν «επιστρατευτεί» περίπου 5.950 αστυνομικοί. Ήδη πραγματοποιούνται οι τελευταίες συσκέψεις με τους επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σαρωτικοί έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ.

Έμφαση θα δοθεί στους ελέγχους κατά τη διάρκεια προσυγκεντρώσεων οι οποίοι θα καταλήγουν σε προσαγωγές ή συλλήψεις εάν κριθεί αναγκαίο. Βαρύτητα δίνεται και σε κτίρια που ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια για επεισόδια και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, αλλά και ως κρυψώνες για τυχόν «πολεμοφόδια».

Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιείται το δίκτυο πληροφοριών της Αστυνομίας, έτσι ώστε οι δυνάμεις να διατεθούν ανάλογα με τον κόσμο και την επικινδυνότητα της κάθε συγκέντρωσης.

Ομάδα ΔΡΑΣΗ, Υ.ΜΕ.Τ, αστυνομικοί της Ασφάλειας θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία του κέντρου, ενώ και φέτος οι τα ΜΑΤ, αναμένεται να χρησιμοποιήσουν κάμερες με το ειδικό κοντάρι, προκειμένου να καταγράφεται η επιχείρηση τους.

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μπαίνουν -όπως κάθε χρόνο- σε κλοιό ασφαλείας, επί 24ωρου βάσεως, ενώ αυξημένη θα είναι η αστυνομική παρουσία και σε κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες για την αποτροπή τυχόν καταδρομικών επιθέσεων, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, θα δίνει τόσο το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., όσο και τα drones, ενώ σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού («Αίαντες»), τα οποία θα επιχειρήσουν σε περίπτωση που ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια.

Επέτειος Πολυτεχνείου: Πώς θα κινηθούν μετρό και λεωφορεία -Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Αλλαγές στη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, θα ισχύσουν σήμερα στην Αθήνα, λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σταθμοί μετρό θα μείνουν κλειστοί και γραμμές λεωφορείων θα αλλάξουν διαδρομή για συγκεκριμένες ώρες.

Πώς θα κινηθούν μετρό και λεωφορεία
Κλειστοί θα παραμείνουν για μερικές ώρες τρεις σταθμοί του μετρό σήμερα Πέμπτη, λόγω των μέτρων της Ελληνικής Αστυνομίας για τις διαδηλώσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, ο σταθμός του μετρό «Μέγαρο Μουσικής» θα κλείσει σήμερα στις 15:00 και οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» θα κλείσουν στις 16:30.

Ταυτόχρονα, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως θα προβεί σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής ή/και μεταφοράς της αφετηρίας λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS) θα εκτελούνται μέχρι τον σταθμό μετρό Εθνική Άμυνα.

Η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ

«Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι, λόγω των εκδηλώσεων εορτασμού της 49ης επετείου του Πολυτεχνείου και με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των ΜΜΜ και του επιβατικού κοινού, ο ΟΑΣΑ θα προβεί σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής ή/και μεταφοράς της αφετηρίας λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες και τις υποδείξεις και τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ., για το χρονικό διάστημα έως την Παρασκευή 18/11/2022 και ώρα 06:00.

Επιπλέον, την Πέμπτη 17/11/2022, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., ο σταθμός Μέγαρο Μουσικής θα κλείσει στις 3:00 το μεσημέρι και οι σταθμοί Σύνταγμα και Ευαγγελισμός θα κλείσουν στις 4:30 το απόγευμα. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς στάση.

Τυχόν πρόσθετες μεταβολές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΪ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ποιοι δρόμοι θα κλείσουν
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, από τις 6 το πρωί σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, θα ισχύει απαγόρευση στάσης και στάθμευσης αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι το τέλος των συγκεντρώσεων από τις 12 το μεσημέρι, στους εξής δρόμους:

Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
Πλατεία Ομονοίας.
Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου.
Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
Πλατεία Συντάγματος.
Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
Γέλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.
Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας.
Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.
Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.
Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Βασ. Αμαλίας.
Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας.
Αθηνάς, σε όλο το μήκος της.
Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς).
Τσόχα, σε όλο το μήκος της.
Σούτσου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Μαβίλη και της οδού Τσόχα.
Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας.
Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας.
Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά.
Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Βασ. Κων/νου.
Βασ. Αλεξάνδρου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
Βεντήρη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
Χατζηγιάννη Μέξη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
Ηριδανού, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
Παπαδιαμαντοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Μιχαλακοπούλου και της Λ. Βασ. Σοφίας.
Αιγινήτου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.
Λούρου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
Λαμψάκου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
Σεμιτέλου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
Κερασούντος, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
Καρτάλη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.
Λυκαονίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.
Αγγ. Πυρρή, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Έβρου.
Ξενίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Σοφίας και της οδού Μιχαλακοπούλου.
Επέτειος Πολυτεχνείου: «Φρούριο» και η Θεσσαλονίκη
Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στη Θεσσαλονίκη για την σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thesstoday.gr, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός θα κορυφωθεί ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, όπου θα υπάρξουν συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τα μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη
Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στη φύλαξη των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πόλης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έτσι ώστε να αποφευχθεί να λειτουργήσουν ως «ορμητήρια» ατόμων που ενδεχομένως να έχουν στόχο τη δημιουργία επεισοδίων.

Ιδιαίτερα αυξημένη θα είναι η φύλαξη και σε κρατικά κτήρια, προξενεία και σημεία όπου, βάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, κρίνονται ότι μπορεί να αποτελέσουν στόχο για καταδρομικές επιθέσεις.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα υπάρχουν χιλιάδες αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. σε άμεση ετοιμότητα, ενώ σήμερα Πέμπτη θα βρίσκονται στους δρόμους και διμοιρίες από κοντινές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με την έντονη αστυνομική παρουσία, αυξημένοι θα είναι και οι προληπτικοί έλεγχοι που θα γίνονται στο κέντρο της πόλης.

Στον ουρανό της Θεσσαλονίκης θα πετούν ελικόπτερο και drone της Αστυνομίας, τα οποία θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ενώ σε ετοιμότητα θα βρίσκεται και το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να επέμβει εάν ξεσπάσουν επεισόδια και κριθεί απαραίτητο.

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης θα βρίσκονται διαρκώς και δυνάμεις της Τροχαίας Υπηρεσίας, τόσο για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων -ειδικά τις ώρες που θα κλείσουν κεντρικοί δρόμοι της πόλης κατά τη διάρκεια των πορειών, όσο και για την απομάκρυνση σταθμευμένων οχημάτων σε περιπτώσεις που θα κριθεί αναγκαίο.

Σύμφωνα με τα καλέσματα που υπάρχουν, μέχρι στιγμής, οι συγκεντρώσεις και οι πορείες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης (17/11).

Κλειστό το ΑΠΘ λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του thesstoday.gr, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα μαθήματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Θεσσαλονίκη: Κλειστοί δρόμοι και αλλαγές δρομολογίων του ΟΑΣΘ για το Πολυτεχνείο

Κλειστοί δρόμοι και αλλαγές στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ αναμένονται σήμερα Πέμπτη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω των εκδηλώσεων, των συγκεντρώσεων και των πορειών στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, δεν θα επιτρέπεται σήμερα η κίνηση των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο από τις 2:30 το μεσημέρι σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, ενώ θα σημειωθούν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Απαγόρευση στάθμευσης, κλειστοί δρόμοι στη Θεσσαλονικη

Ειδικότερα, από τις 2:30 το μεσημέρι θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές – εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία ΧΑΝΘ, Καρ. Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ’ Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

Από το πρωί σήμερα έως και το ξημέρωμα της Παρασκευής δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση γύρω από τα πανεπιστήμια και πιο συγκεκριμένα στους δρόμους: Εθν. Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι την πλατεία Σιντριβανίου), Εγνατία (από Γ’ Σεπτεμβρίου μέχρι Εθν. Αμύνης), Αγγελάκη (σε όλο το μήκος της), Αρμενοπούλου (από Δημ. Γούναρη μέχρι Εθν. Αμύνης) και Γρ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ’ Σεπτεμβρίου)

Η απαγόρευση στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων θα επεκταθεί και σε άλλους δρόμους από τις 06:00 σήμερα το πρωί της Πέμπτης και μέχρι τη λήξη των σχετικών εκδηλώσεων. Πρόκειται για τις παρακάτω οδούς: Εγνατία (στο τμήμα της από οδό Δωδεκανήσου μέχρι Εθν. Αμύνης), Αγ. Δημητρίου (από την οδό Λάζου Εξάρχου μέχρι την Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την Στεφ. Δραγούμη), Εθν. Αμύνης (από την πλατεία Σιντριβανίου μέχρι την πλατεία Λευκού Πύργου), Γ΄ Σεπτεμβρίου (από την Αγ. Δημητρίου μέχρι την Γ. Λαμπράκη), Καρ. Ντήλ (από Τσιμισκή μέχρι την Βασ. Ηρακλείου), Βασ. Ηρακλείου (από την Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρ. Ντήλ), Κ. Καραμανλή (από την Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι Καυτανζόγλου), Ελ. Βενιζέλου (από Τσιμισκή μέχρι Εγνατία) και Ολυμπιάδος (από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι την Κασσάνδρου).

Απομακρύνονται οι κάδοι απορριμμάτων

Ο δήμος Θεσσαλονίκης απομακρύνει τους κάδους απορριμμάτων από την περιοχή του ιστορικού κέντρου και απευθύνει έκκληση στους κατοίκους, στους επαγγελματίες και στους καταστηματάρχες να μην κατεβάζουν απορρίμματα κατά το τρέχον διήμερο.

Οι κάδοι απορριμμάτων, σύμφωνα με την Αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, θα επανατοποθετηθούν το πρωί της Παρασκευής.