Έκτακτη ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα.
Ο συνδυασμός του νέου κύματος κορονοϊού της υπερμεταδοτικής υποπαραλλαγής Όμικρον BQ.1 με την εποχική γρίπη οδήγησε στην έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας
Η ενημέρωση θα γίνει από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Η ενημέρωση θα επικεντρωθεί στην υπενθύμιση των ευρωπαϊκών συστάσεων για τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, και στην ανάγκη επιτάχυνσης του εμβολιασμού με το αντιγριπικό εμβόλιο.
Οι αρμόδιοι προβληματίζονται έντονα για την πολύ μικρή συμμετοχή στα επικαιροποιημένα εμβόλια σε συνδυασμό με την δραματική μείωση της ανοσίας από τις προηγούμενες δόσεις ακόμη και γιαυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι άνω των εξήντα ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως την εβδομάδα από τις 20 έως τις 27 Οκτωβρίου έγιναν 65.309 αναμνηστικές δόσεις ενώ η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης άνοιξε στις 27 Σεπτεμβρίου. Είναι προφανής από τα στοιχεία η κόπωση του πληθυσμού από τις αναμνηστικές δόσεις να είναι ορατή σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι χθεσινές επείγουσες προειδοποιήσεις του αμερικανικού CDC για την δριμεία επέλαση της γρίπης , τη σοβαρότερη των τελευταίων 13 ετών, αποτελούν προαναγγελία όλων όσα θα αντιμετωπίσουν τα εθνικά συστήματα υγείας τον Χειμώνα που έρχεται. Μάλιστα την ανησυχία επιτείνει ο συνδιασμός των τριών αναπνευστικών ιών , Γρίπη, RSV και SARS-CoV-2 που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες . Οι τρεις μπορούν να εμφανισθούν ταυτόχρονα τόσο σε παιδιά όσο και ενήλικες που δεν είχαν έλθει σε επαφή με τους ιούς τις τελευταίες 2 σεζόν και για αυτό το λόγο δεν διαθέτουν φέτος τη φυσική ανοσία έναντι της γρίπης (ινφλουένζας) και του συγκυτιακού ιού (RSV), που παρατηρούνταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.
Όπως αναφέρει ο Timothy Brewer καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο UCLA αναφέρει ότι για την αποφυγή της «τρι-δημίας» ή οποιασδήποτε άλλης λοίμωξης, σε περίπτωση συμπτωματολογίας συστήνεται η παραμονή στο σπίτι, καθώς και η χρήση ατομικών μέτρων προστασίας, τόσο για την καλύτερη ανάρρωση των ασθενών, αλλά και για την αποφυγή της μεταδοτικότητας και της εξάπλωσης στο περιβάλλον του κάθε ασθενούς και, κατ’ επέκταση, στον ευρύτερο πληθυσμό.
Η νέα παραλλαγή ΒQ1 είναι πιο μεταδοτική και αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας.
Το μεταλλαγμένο στέλεχος όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας, προκαλώντας επαναμολύνσεις, όμως μέχρι στιγμής δεν δείχνει να προκαλεί σοβαρή νόσηση, όπως άλλωστε και οι άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον (BA.4/BA.5). Ακόμη όμως είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ρινική συμφόρηση και βήχα.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Βιολογικών Απειλών Υγείας και Στρατηγικής Εμβολίων του Ευρωαπικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ ) Μάρκο Καβαλέρι σημείωσε ότι “οι μολύνσεις και οι νοσηλείες αυξάνονται σε ανθρώπους από 65 ετών και πάνω”.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η BQ1 και η υποκατηγορία της, που ονομάζεται BQ1.1, θα γίνουν το κυρίαρχο στέλεχος μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν από τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.
Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια συστήνεται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορονοϊό:
• σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
• σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
• σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
• σε επαγγελματίες υγείας
• σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
• σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό.