Σε έξι εργασιακούς κλάδους θα επεκταθεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Πρόκειται τους κλάδους των ασφαλιστικών εταιριών, των security, των ΔΕΚΟ και έπονται η βιομηχανία, η εστίαση και ο τουρισμός.

Ωστόσο, όπως επισήμανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, της εφαρμογής του νέου μέτρου θα προηγηθεί διάλογος, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι εργασιακές ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου.

Ήδη, από σήμερα και έως το τέλος Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της απογραφής των εργαζομένων – μισθωτών με σύμβαση εργασίας στο σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, ξεκινούν οι έλεγχοι στους δύο πρώτους κλάδους που εντάχθηκαν στην ψηφιακή κάρτα, δηλαδή στις Τράπεζες και στα Σούπερ Μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, όπου εντοπίζονται παραβάσεις, μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων, θα επιβάλλονται τα πρόστιμα που έχουν οριστεί και τα οποία στο ανώτατο επίπεδο, φτάνουν τα 10.500 ευρώ, ανά εργαζόμενο.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει διάλογο με την εργοδοσία και τους εργαζόμενους των κλάδων που θα ενταχθούν στο νέο μέτρο, ελέγχου του ωραρίου και των αδειών, μέσω της Ψηφιακής Κάρτας.

Σε ό,τι αφορά την απογραφική διαδικασία που ξεκίνησε χθες, ο εργοδότης δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία εργασιακής σχέσης που αφορούν το χρόνο εργασίας, καθώς και το ωράριο απασχόλησης σε ψηφιακή μορφή είτε ως σταθερό εβδομαδιαίο είτε ως μεταβαλλόμενο ανά ημέρα. Η απογραφή των εργαζόμενων μπορεί να γίνει σταδιακά (π.χ. για κάθε παράρτημα), με την προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί για το σύνολο του προσωπικού έως τις 30 Νοεμβρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασίας, στο σύστημα Εργάνη θα εμφανίζεται το προγραμματισμένο ωράριο απασχόλησης ανά εργαζόμενο, παράρτημα ή επιχείρηση σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου (Τρέχουσα Κατάσταση Ψηφιακής Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας). Το ωράριο απασχόλησης θα είναι άμεσα διαθέσιμο και στον εργαζόμενο μέσα από την εφαρμογή myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr).

Οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωρίζουν ότι, από την ημερομηνία που θα πραγματοποιήσουν την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας στο σύνολο του προσωπικού, δεν θα έχουν την δυνατότητα υποβολής του εντύπου Ε4 (πίνακας προσωπικού και συμπληρωματικός), όπως ίσχυε έως τώρα.

Επιπρόσθετα, θα ισχύουν τα εξής:

  • Στο μενού «Μητρώα» και στην επιλογή «Στοιχεία Εργοδότη», θα παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να ενημερωθούν αν εντάσσονται στις επόμενες Φάσεις Εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
  • Τα Διευθυντικά Στελέχη θα απογραφούν κανονικά στην οργάνωση του χρόνου εργασίας εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Όμως, δεν θα δηλωθεί ωράριο απασχόλησης, από τον εργοδότη, αφού τα Διευθυντικά Στελέχη εξαιρούνται από τα χρονικά όρια εργασίας.
  • Ειδικά για την εκ περιτροπής απασχόληση, θα δηλώνεται κανονικά το συμβατικό ωράριο εργασίας πλήρους απασχόλησης εβδομαδιαίως (πχ 40 ώρες). Έτσι θα γίνεται εμφανές μέχρι ποιου ορίου δύναται να φθάσει ενδεχόμενη πρόσθετη εργασία του μερικώς απασχολούμενου ( δηλ. έως τη συμπλήρωση του πλήρους συμβατικού ημερήσιου και εβδομαδιαίου ωραρίου).
  • Επίσης στο Ψηφιακό Ωράριο η υποβολή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας θα

πραγματοποιείται πάντα πριν την έναρξη δήλωσης της εργασίας (Σταθερό ή

μεταβαλλόμενο).

  • Ως προς το σκέλος της τηλεργασίας, θα μπορεί το σύστημα να την δέχεται εφόσον δεν είναι σταθερή εβδομαδιαία δήλωση με την ένδειξη «Από -Έως την εβδομάδα. Ή μεταβαλλόμενο»
  • Για περιπτώσεις «ευέλικτης προσέλευσης», η διαδικασία επιτρέπεται μόνο όταν έχει γίνει ενεργοποίηση της Κάρτας Εργασίας. Η δυνατότητα προσέλευσης σε αυτή την περίπτωση είναι εφικτή μόνο έως 120 λεπτά κατ’ ανώτατο όριο.
  • Στην υποβολή της «Δήλωσης Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας», αναφέρεται αρχικά ως ΕΡΓΑΣΙΑ το σχετικό πρόγραμμα εργασίας και κατόπιν δηλώνονται όλες οι άδειες σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στον σχετικό πίνακα κατά την υποβολή της σχετικής δήλωσης.
  • Ως προς το δανειζόμενο προσωπικό η επιχείρηση οφείλει να κάνει και εκεί την απογραφική διαδικασία εφόσον έχει εργαζόμενους που απασχολούνται με δανεισμό. Η ψηφιακή δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας σε κάθε περίπτωση δηλώνεται πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο. Όμως, πρέπει να τονιστεί ότι το δανειζόμενο προσωπικό απογράφεται και από τον άμεσο και από τον έμμεσο εργοδότη.
  • Οι εργοδότες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν προβλέπεται η δυνατότητα εκπρόθεσμης υποβολής τροποποίησης ωραρίου. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα εκ νέου αναγγελίας της Δήλωσης Μεταβολής Στοιχείων Εργασιακής Σχέσης.
  • Δεν θα δηλώνονται οι περιπτώσεις της πρακτικής άσκησης (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΚΥ).
  • Σε περίπτωση μετάθεσης εργαζομένου σε άλλο κτήριο, θα πρέπει να υποβληθεί νέα Δήλωση Μεταβολής Στοιχείων Εργασιακής Σχέσης στο νέο παράρτημα και δήλωση ωραρίου.
  • Ειδικά για τις υπερωρίες, αυτές καταχωρούνται πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους, με το Ε8: «Αναγγελία Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης». Ουσιαστικά, παραμένει η ισχύουσα διαδικασία.
  • Άδειες και τυχόν απουσίες εργαζομένων, πρέπει να δηλώνονται εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα. Όμως θα υπάρξει ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας καθώς ανέκυψαν ορισμένα ζητήματα κατά την πρώτη εφαρμογή του ψηφιακού ωραρίου, όπως είναι για παράδειγμα τυχόν άδεια με ή χωρίς αποδοχές.