Συνελήφθη στα Κύθηρα ο φερόμενος ως διακινητής για το ναυάγιο

Λίγα 24ωρα μετά το νέο ναυάγιο στα Κύθηρα, συνελήφθη ο φερόμενος Σύρος διακινητής, ενώ οι μαρτυρίες των διασωθέντων σοκάρουν.

Ο διακινητής βρισκόταν ανάμεσα στους διασωθέντες του ναυαγίου, ενώ όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ήταν ο μόνος ο οποίος είχε καταγωγή από τη Συρία, με τους υπόλοιπους μετανάστες που διασώθηκαν να προέρχονταν από το Αφγανιστάν.

Όσον αφορά το ναυάγιο και τις έρευνες, αυτές έχουν διακοπεί προσωρινά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να μην έχουν περισυλλεχθεί όλα τα πτώματα από τη θάλασσα. Η φουρτουνιασμένη θάλασσα στην περιοχή της ναυτικής τραγωδίας, εμποδίζει το έργο των λιμενικών να περισυλλέξουν τις σορούς επτά άτυχων μεταναστών, τα οποία επιπλέουν ανάμεσα σε συντρίμμια.

Συνολικά ογδόντα μετανάστες διασώθηκαν χάρη στις προσπάθειες των εθελοντών και του λιμενικού, με τον αριθμό των αγνοούμενων να εικάζεται ότι είναι μεταξύ οκτώ έως δεκαπέντε.

Οι μαρτυρίες των διασωθέντων σοκάρουν, με τους ίδιους να δηλώνουν πως αυτό που έκαναν οι διακινητές ήταν εγκληματικό, επίσης αναφέρουν πως οι διακινητές έβαλαν στο ιστιοφόρο 95 άτομα ενώ τους είχαν υποσχεθεί ότι ο αριθμός δεν θα ξεπερνούσε τα 15 άτομα. Οι περισσότεροι πλήρωσαν εννέα και δέκα χιλιάδες ευρώ για το ταξίδι έξι ημερών προς την Ιταλία.

Όπως είπε ένας από τους διασωθέντες ο χειριστής του σκάφους έπεσε στην θάλασσα καθιστώντας αδύνατη έπειτα την σωτηρία των επιβαινόντων στο ιστιοπλοϊκό που τσακίστηκε στα βράχια.

«Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στoιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης που κατάφερε με το περονοφόρο όχημα που διαθέτει να διασώσει τους μετανάστες που πάλευαν γαντζωμένοι από τα απόκρημνα βράχια.

«Κατεβάσαμε ένα σάκο και με αυτό τον τρόπο τους σώσαμε. Οι Αρχές του νησιού και οι κάτοικοι του νησιού σώσαμε όλο αυτό τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. Σώθηκαν ογδόντα άνθρωποι», δήλωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Είδα ανθρώπους να χάνονται, να πέφτουν από τον γκρεμό και να πνίγονται» είπε στην ΕΡΤ ο αυτόπτης μάρτυρας περιγράφοντας τις απέλπιδες προσπάθειες των ναυαγών.

«Φέραμε σε αυτό το σημείο ένα μεγάλο γερανό με φορτηγό, δέσαμε ένα σάκο (big bag) όπου βάζουμε οικοδομικά υλικά και με μακριούς ιμάντες τον κατεβάζαμε κάτω. Έμπαινε μέσα στον σάκο ένας ή δυο (ναυαγοί) αναλόγως με πώς ήταν το κύμα, ανεβάζαμε τον σάκο και τους βγάζαμε στην επιφάνεια», περιέγραψε τη διαδικασία απεγκλωβισμού του κόσμου από τα βράχια.