Σημαντική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας καταγράφει η ΕΛΑΣ

Σημαντική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας καταγράφει η ΕΛΑΣ. Όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, το 2019 η ΕΛΑΣ χειρίστηκε 5.221 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, το 2020 καταγράφηκαν 5.413 περιστατικά, το 2021 8.776 περιστατικά, ενώ μέχρι τον Ιούλιο του 2022 οι υποθέσει έφθασαν τις 6.204. Στα περιστατικά γυναικοκτονιών το 2020 ήταν 4, το 2021 ανέβηκαν στις 15 και μέχρι τον 15Αυγουστο του 2022 σημειώθηκαν 8 γυναικοκτονίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ΕΛΑΣ για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο κινείται σε τρεις άξονες, στην πρόληψη, στην προστασία των θυμάτων και στην διερεύνηση κάθε αξιοποινης πράξης.

Ειδικότερα:

• Από τον Οκτώβριο του 2021 λειτουργούν 6 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας. Στην Ομόνοια, τον Πειραιά, το Περιστέρι, την Αγία Παρασκευή, τον Άλιμο και τη Θεσσαλονίκη με συνολική δύναμη 81 στελεχών της ΕΛ.ΑΣ..

• Ιδρύονται ακόμη 12 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, σε πόλεις που επιλέχθηκαν με βάση τον πληθυσμό τους, αλλά και τα στατιστικά στοιχεία περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας: Στην Καλλιθέα, τις Αχαρνές, τη Λάρισα, τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Χανιά, την Πάτρα, τον Βόλο, την Χαλκίδα, τα Ιωάννινα, το Αγρίνιο και τις Σέρρες. Το κάθε γραφείο, που θα αρχίσει να λειτουργεί από τα μέσα Οκτωβρίου, θα έχει από 10 έως 15 στελέχη..

Σημειώνεται ότι ότι από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους έως και τις 31 Ιουλίου τα 6 πρώτα γραφεία στα οποία αναφέρθηκα έχουν χειριστεί περισσότερες από 2000 υποθέσεις!

Το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην επιτελική δομή της ΕΛΑΣ στελεχώνεται από αστυνομικούς, κατά προτίμηση κατόχους πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων Νομικών, Κοινωνικών ή Ανθρωπιστικών σπουδών.

• Ειδικότερα, για το αστυνομικό προσωπικό που στελεχώνει τα επιχειρησιακά γραφεία της Αττικής, δέκα (10) αστυνομικοί είναι κάτοχοι πτυχίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εκ των οποίων οι δύο (2) είναι κάτοχοι πτυχίων Ψυχολογίας και ένας (1) κοινωνιολογίας.

• Από το αστυνομικό προσωπικό που στελεχώνει το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Λευκού Πύργου, το ένα (1) είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας.

Αναφορικά με το προσωπικό που θα στελεχώσει τα νέα Γραφεία, δεκαεννέα (19) αστυνομικοί είναι κάτοχοι πτυχίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εκ των οποίων οι τέσσερις (4) είναι κάτοχοι πτυχίων Παιδαγωγικών Σχολών και δύο (2) ψυχολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το εργαλείο «panicbutton» .

Το εν λόγω εργαλείο πρόκειται να λειτουργεί ως «κομβίο έκτακτης ανάγκης» και θα αξιοποιείται από γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που βρίσκονται σε κίνδυνο και, εξαιτίας αυτής της κατάστασης κινδύνου, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή αποστολής γραπτού μηνύματος (SMS). Το εργαλείο προγραμματίζεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία, για τις περιοχές αρμοδιότητας των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης. Παραμένει, ενεργή η γραμμή «15900», σε 24ωρη βάση, κάθε μέρα του χρόνου για όσους αναζητούν βοήθεια.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην αρχή της τοποθέτησης του καταδίκασε την χθεσινή επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στη Σίδνο τονίζοντας ότι η εναντίωση στην βία θα πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους. Κάλεσε δε τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχες επιθέσεις όπως αυτή που έλαβε πρόσφατα χώρα στο γραφείο του.