Επεισόδια με μια σύλληψη και τέσσερις προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη - Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Θεσσαλονίκη, με την αστυνομία να προχωρά σε τέσσερις προσαγωγές και μία σύλληψη.

Το κλίμα στην πόλη ήταν τεταμένο από χθες το πρωί, λόγω της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Νωρίς το βράδυ πραγματοποιήθηκε πορεία κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με την κατάσταση να ξεφεύγει λίγο αργότερα σε συναυλία που διεξάγονταν στο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής.

Στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τις 12 το βράδυ, μερίδα ατόμων που βρίσκονταν στο χώρο κινήθηκαν προς τη Σχολή Γεωπονίας εκτοξεύοντας πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο, με την αστυνομία να προχωρά στη χρήση χημικών.

Η συναυλία διεκόπη, με το κοινό να αποχωρεί προς την οδό Εγνατία και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων στην πλατεία Καμάρας και από εκεί ξεκίνησε πορεία προς τα Πανεπιστήμια. Κοντά στην Πύλη Εμπορευμάτων της ΔΕΘ ξέσπασαν νέα επεισόδια, όταν άγνωστοι έστησαν οδοφράγματα, εκτοξεύοντας μπουκάλια, πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων που έκαναν εκ νέου χρήση χημικών αλλά και κρότου λάμψης. Παράλληλα, υπήρξε και επιστράτευση του «Αίαντα», το μηχάνημα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ.

Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε μετά τις 2 τα ξημερώματα με την Πυροσβεστική να καλείται να σβήσει εστίες φωτιάς σε κάδους απορριμάτων, τους οποίους νωρίτερα είχαν πυρπολήσει άγνωστοι. Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές και μια σύλληψη.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταφέρονται κατά της κυβέρνησης για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανακοίνωσης του επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εγκαταστήσει την αστυνομία στο ΑΠΘ αλλά και να αλλάξει ατζέντα, δημιουργεί εντάσεις και καταφεύγει στην ωμή βία κατά φοιτητών/τριων, κατά χιλιάδων κόσμου. Η χθεσινοβραδινή εγκληματική επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα σε μια μαζική συναυλία στους χώρους του πανεπιστημίου δείχνει τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στις αντιδράσεις για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Παράλληλα, οι δύο συλλήψεις φοιτητών το μεσημέρι της Παρασκευής μέσα στο ΑΠΘ δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές αντιλαμβάνονται την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία της συνάθροισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί  να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες φοιτητές και να αποσυρθούν  οι κατηγορίες σε βάρος τους.

Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν λειτουργούν υπό τον φόβο της καταστολής, της βίας και των δακρυγόνων. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να ελέγχει την ακαδημαϊκή ζωή και ελευθερία και να απειλεί την αξιοπρέπεια των φοιτητών και των φοιτητριών που διαμαρτύρονται ειρηνικά, με βάση τις δημοκρατικές αποφάσεις των Συλλόγων τους. Η απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ και η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης να λειτουργήσει ξανά με υγιείς και δημοκρατικούς όρους».

«Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και επικίνδυνη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ σε φοιτητές και νεολαία σε συναυλία εντός του ΑΠΘ. Αποτελεί συνέχεια του μπαράζ καταστολής και τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εδώ και μήνες. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία των φοιτητών, αλλά ένα πανεπιστήμιο- σιδηρόφραχτο για να προχωρά απρόσκοπτα η επιχειρηματική λειτουργία του. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει ότι με την οργάνωση και τον αγώνα τους μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.