Επεισόδια στην «πρεμιέρα» της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας -  Ένταση στην Πανεπιστημιούπολη μεταξύ ΜΑΤ και φοιτητών

Ένταση σημειώθηκε, από τις πρώτες ώρες της παρουσίας της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, το βράδυ της Δευτέρας (5/9) στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης, στου Ζωγράφου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, σημειώθηκε ένταση, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών και κρότου-λάμψης, για να απωθήσουν τα μέλη φοιτητικών παρατάξεων που συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του campus με πανό και συνθήματα. Κατά πληροφορίες, κάποιοι εξ αυτών επιχείρησαν να επιτεθούν στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

Οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) κάνουν σήμερα την πρώτη τους εμφάνιση στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη.Έτσι, οι φοιτητές απάντησαν στις περιπολίες της πανεπιστημιακής αστυνομίας με συγκεντρώσεις.

Στις 19:00, μερικές εκατοντάδες φοιτητές έφτασαν στο σημείο και διαδηλώνουν ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, μετά από κάλεσμα των φοιτητών. Παρών και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, καθώς και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ, θα ξεκινήσουν οι περιπολίες με στόχο την προστασία των υποδομών στο εξωτερικό της πανεπιστημιούπολης καθώς και σε σημεία που υπάρχει παραβατικότητα.

Επισημαίνεται ότι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι οι ΟΠΠΙ βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στη διάθεση των τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΑΠΘ) και ήδη, οι επικεφαλής των ομάδων έχουν επισκεφθεί τους χώρους των πανεπιστημίων και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές για το ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις τους από τη στιγμή που θα αναλάβουν υπηρεσία, με βάση τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων.