Νωρίτερα φέτος τα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα

Νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές εμφανίστηκε αυξημένη διασπορά της γρίπης στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του, έχουν εντοπιστεί αυξημένα κρούσματα γρίπης κατά την τρέχουσα προεπιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Η γρίπη, «κανονικά» εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.

Πάντως η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τονίζει ότι προς το παρόν δεν έχει τεθεί θέμα επίσπευσης του εμβολιασμού για τη γρίπη. «Υπάρχει μια λογική πίσω από το timing του εμβολιασμού, που έχει να κάνει με τη διάρκεια της δράσης του εμβολίου. Δεν θέλουμε αυτή η δράση να τελειώσει νωρίτερα και ενώ το κύμα της γρίπης θα βρίσκεται σε εξέλιξη», εξηγεί. Εκτιμάται πάντως ότι φέτος το κύμα της γρίπης θα είναι έντονο ακριβώς λόγω της ύφεσης που σημειώθηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια, εξαιτίας των συνθηκών που επέβαλε ο κορωνοϊός.

Ηπια συμπτώματα

Ο κ. Δημήτρης Παρασκευής, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, σημειώνει ότι τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας μέχρι τώρα δεν είναι πολλά και οφείλονται εν μέρει στο γεγονός ότι γίνονται περισσότεροι εργαστηριακοί έλεγχοι λόγω COVID-19. Ταυτόχρονα, η χαμηλή ανοσία και ο μεγάλος συγχρωτισμός στα νησιά λόγω του καλοκαιριού έφεραν αύξηση κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, τα περιστατικά αφορούν άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

Μεγαλύτερη η διασπορά μεταξύ ατόμων νεαρής ηλικίας έως 30 ετών σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αποδίδει την προέλαση της γρίπης δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι έχουμε συνηθίσει, σε ό,τι συμβαίνει στην Αυστραλία, όπου αυτή την εποχή είναι χειμώνας οπότε και εμφανίστηκαν περιστατικά γρίπης. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια την εποχή έξαρσης της γρίπης υπήρχαν lockdowns οπότε περιορίστηκε η διασπορά των περιστατικών, αλλά παράλληλα και η ανοσία των ανθρώπων.

Στις Κυκλάδες

Η «Κ» λίγες ημέρες πριν από το Δεκαπενταύγουστο είχε επισημάνει με ρεπορτάζ της ότι «επιδημία γρίπης βρίσκεται σε εξέλιξη στα νησιά των Κυκλάδων». Οπως είχε αναφέρει γιατρός του Κέντρου Υγείας Πάρου, κατά τη διάρκεια της εφημερίας του τα 45 περιστατικά ήταν με γρίπη ή σε κάθε περίπτωση είχαν λοίμωξη του αναπνευστικού που δεν ήταν COVID-19. Το γεγονός αποδίδεται στο ότι η Ελλάδα υποδέχτηκε πολλούς τουρίστες από το νότιο ημισφαίριο, από περιοχές όπου τώρα αυτή την εποχή η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση.

Ο ΕΟΔΥ αναμένεται να ενημερώσει αναλυτικότερα την επόμενη εβδομάδα σε σχέση με την πορεία της γρίπης και τον αριθμό των κρουσμάτων, όμως επισημαίνει ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό.