Κ. Μπακογιάννης: «Το δημοτικό συμβούλιο δεν εκβιάζεται» - Ένταση στον Δήμο Αθηναίων για τις παρακολουθήσεις

Ένα επίκαιρο ζήτημα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αυτό των καταγγελιών περί τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, προκάλεσε αντιπαραθέσεις κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων.

Αφορμή στάθηκε το αίτημα της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», του Παύλου Γερουλάνου να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε πρόσφατα για την καταδίκη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Ελευθέριος Σκιαδάς ανέφερε ότι η πρόταση δεν εντάχθηκε στα θέματα προς συζήτηση διότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα. Το θέμα τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία από την οποία προέκυψε ότι η πλειοψηφία (η δημοτική αρχή) κατάψηφισε το αίτημα για ένταξη του στην ημερήσια διάταξη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση από από τη συνεδρίαση τόσο της παράταξης Γερουλάνου όσο και των αριστερών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης στηλίτευσε τη στάση αυτή λέγοντας ότι «το δημοτικό συμβούλιο δεν εκβιάζεται και δεν απειλείται», καθώς και ότι «η πόλωση και η τοξικότητα, όπως και η μεταφορά των διενέξεων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων της Αθήνας».

Ο δήμαρχος επισήμανε με έμφαση ότι δεν αντιλαμβάνεται ο ίδιος και η παράταξή του την αυτοδιοίκηση «ως ένα παρακολούθημα της Βουλής και της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ως ένα παραμάγαζο των κομμάτων, ως το προστατευόμενο ανήλικο τέκνο του πολιτικού συστήματος της χώρας. Το αντίθετο. Αντιλαμβανόμαστε την αυτοδιοίκηση ως ισχυρή και ως ανεξάρτητη. Για αυτό και προσπαθούμε να μην αφήσουμε αυτό το τοξικό νέφος, το τοξικό νέφος που καλύπτει την Βουλή, να καλύπτει το δημοτικό συμβούλιο και αντίθετα να κάνουμε τη δουλειά μας».

Για το ίδιο θέμα, σύμβουλοι της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Νάσου Ηλιόπουλου τόνισαν ότι η άρνηση της δημοτικής αρχής να συζητήσει το θέμα και να συναινέσει στη διαμόρφωση ψηφίσματος «επιβεβαίωσε την τυφλή πρόσδεση του κ. Μπακογιάννη στο κυβερνητικό άρμα». Σύμφωνα με τους ίδιους, «ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορεί να σιωπά απέναντι σε μια τέτοια εκτροπή», τονίζοντας ότι «η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη επιστρέφει τη χώρα σε σκοτεινές και επικίνδυνες νοοτροπίες που αντιμετωπίζουν τον πολιτικό αντίπαλο με όρους εσωτερικού εχθρού και εθνικού κινδύνου».

Η αντιπολίτευση έθεσε στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση και το θέμα της κατασκευής σταθμού μετρό στα Εξάρχεια τασσόμενη ενάντια στην χωροθέτησή του στην πλατεία και προτείνοντας ως εναλλακτική λύση την κατασκευή του σταθμού κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Απαντώντας ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε ότι η παράταξή «Ανοιχτή Πόλη» δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση για την χωροθέτηση του σταθμού όταν η περιβαλλοντική μελέτη τέθηκε σε διαβούλευση «για να μην φέρει σε δύσκολη θέση την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Είναι ένα έργο χωρίς ιδεολογικό πρόσημο. Δεν υπάρχουν αριστερά ή δεξιά βαγόνια. Κανονικά θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι που αυτό το έργο δεν είναι μόνο μίας κυβέρνησης γιατί παρά είναι μεγάλο για να χωρέσει σε μία θητεία», πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ