Στο έλεος της «ψυχρής λίμνης» - Ισχυρές καταιγίδες και στα νησιά

Η παρουσία μιας “ψυχρής λίμνης” στην ανώτερη ατμόσφαιρα, η οποία κινείται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή τωνΒαλκανίων σε ύψος περίπου 5.500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι υπεύθυνη για την καιρική αστάθεια στη χώρα μας, προκαλώντας τοπικά έντονες καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, η ψυχρή λίμνη θα κινηθεί νότια και την Κυριακή θα βρεθεί στην ανώτερη ατμόσφαιρα της χώρας μας, συνεχίζοντας έτσι την καιρική αστάθεια για τέταρτη συνεχόμενη μέρα. Εξαιτίας της θέσης της ψυχρής λίμνης, εκτός από τις ηπειρωτικές περιοχές, αναμένεται να προκαλέσει φαινόμενα και στις νησιωτικές περιοχές, όπου λόγω της περιόδου των θερινών διακοπών, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις θαλάσσιες δραστηριότητες, αφού οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια) κυρίως στο Κεντρικό Ιόνιο, στις Σποράδες και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Αναλυτικότερα, σήμερα αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές ή καταιγίδες σε Ιόνιο, Ήπειρο, Μακεδονία και Θεσσαλία, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, καθώς επίσης στην Εύβοια και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, έως το μεσημέρι στο Κεντρικό Ιόνιο και τις βραδινές κυρίως ώρες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

meteo1