Δώρο εξ ουρανού στο Δάσος της Δαδιάς - Ξεκίνησε να βρέχει

Σε εξέλιξη βρίσκεται για πέμπτη μέρα η μεγάλη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Σαν δώρο ήρθαν το πρωί της Δευτέρας οι πρώτες σταγόνες, καθώς λίγο μετά τις 8:30 ξεκίνησε να βρέχει.

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα πύρινα μέτωπα στη Δαδιά, ειδικά και μετά τη βροχή που ξέσπασε στην περιοχή. Η φωτιά φαίνεται να έχει περιοριστεί στα βορειοανατολικά προς Λυκόφως, στα βορειοδυτικα προς Δαδιά και στα δυτικά.

Το πρόβλημα παραμένει, ωστόσο, νοτιοδυτικά στο πυκνό δάσος πριν από τη ζώνη Α1 του Εθνικού Πάρκου. Νωρίτερα, λόγω καιρού δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα, ωστόσο λίγο μετά τις 9 το πρωί το συντονιστικό ελικόπτερο έδωσε το «οκ» για να σηκωθούν ένα Mi8 και δυο Tractors.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης με το κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται από χθες στην περιοχή. Στις 09:00 έχει σύσκεψη με τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη και Αντιπεφερειάρχη, την επιτελική ομάδα του ΠΣ, τις δασικές υπηρεσίες, την ΕΛΑΣ και τον Στρατό.

Νωρίτερα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός είχε δηλώσει ότι ο άνεμος στη Δαδιά είχε αλλάξει φορά και «έσπρωχνε» τη φωτιά προς τα καμένα. Εκτίμησε δε ότι αν βοηθήσει ο καιρός, τα πράγματα στο μέτωπο αυτό θα πάνε καλύτερα εντός της ημέρας.

Η καταστροφή είναι ήδη μεγάλη στο δάσος της Δαδιάς και για 205 είδη σπάνιων πουλιών, μερικά από τα οποία έχουν εκεί την μοναδική στα Βαλκάνια αποικία τους. Στο δάσος ζουν πολλά είδη σπάνιας πανίδας και χλωρίδας που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα στο οικοσύστημά τους. Οι ταΐστρες των πουλιών έχουν καεί ολοσχερώς και αυτά έχουν μεταναστεύσει σε πιο πεδινές περιοχές, ενώ τα ζαρκάδια έχουν κινηθεί προς τα Πομακοχώρια για να ξεφύγουν από τις φλόγες.