Μαίνεται η φωτιά στη Λέσβο - Εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός Βρίσα

Μαίνεται η φωτιά στη Λέσβο, η οποία ξέσπασε το Σάββατο, και εξαιτίας των ανέμων που πνέουν στην περιοχή ξέφυγε Δυτικά και βρίσκεται μεταξύ Βρίσας και Βατερών.

Σύμφωνα με το lesvosnews.net, με απόφαση του δημάρχου και μετά από εισήγηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, εκκενώνεται προληπτικά και ο οικισμός των Βρίσας.

Εκεί έχουν επικεντρωθεί από το πρωί της Κυριακής οι προσπάθειες της πυροσβεστικής – στην περιοχή μεταξύ Αγίου Γεωργίου και Αχλάδας, ανάμεσα σε Βρίσα και Βατερά, όπου έχουν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό.

Σύμφωνα με το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας, όσοι βρίσκονται στη Βρίσα, καλούνται να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Πολιχνίτο.

lesvos_spiti

Τα πτητικά μέσα που επιχειρούν από τα ξημερώματα της Κυριακής έχουν συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των μετώπων, καθώς μια αναζωπύρωση που σημειώθηκε νότια προς Βατερά και αν οι φλόγες περνούσαν, θα κινδύνευαν πολλές κατοικίες, αντιμετωπίστηκε άμεσα, ενώ δεν υπάρχει, πλέον, κίνδυνος και για τον οικισμό Σταυρό.

lesvos_car

Αυτή τη στιγμή ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία Air Tractores, δύο Καναντέρ και ένα ελικόπτερο Mi-8, ενώ συμβάλλουν και τα PZL από τη Λέσβο. Από εδάφους, επιχειρούν 81 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρου και 20 οχήματα.

Οι αρχές απομάκρυναν από την ευρύτερη περιοχή των Βατερών, για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, πάνω από 450 πολίτες. Παράλληλα, συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Ένας πυροσβέστης τραυματίσθηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια κατάσβεσης. Μια Γαλλίδα τουρίστρια που λιποθύμησε στα Βατερά μεταφέρθηκε από το λιμενικό στο Πλωμάρι.

Τεράστια η καταστροφή και στον ελαιώνα της περιοχής. Δεν καίγονται μόνο πεύκα αλλά και ελιές. Ελαιόδεντρα που κάηκαν ή καρατομήθηκαν από τις ρίψεις νερού. Δεκάδες ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βιώνουν εκτός από τη γενική καταστροφή της περιοχής και τη δική τους οικονομική καταστροφή.