Καίγεται για τέταρτη μέρα το δάσος της Δαδιάς - Στην περιοχή ο Στυλιανίδης με κυβερνητικό κλιμάκιο

Σε εξέλιξη βρίσκονται για τέταρτη ημέρα οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης της δύσκολης πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, η οποία μαίνεται για τέταρτη μέρα προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Νωρίς το πρωί όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χωριό της Δαδιάς που έχει εκκενωθεί, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του κλιμακίου, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμαρχος Σουφλίου, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, στελέχη της Αστυνομίας, του Στρατού, αξιωματικοί του ΠΣ, στελέχη Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια και το Δήμο Σουφλίου, μαζί με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση και ακολούθως οι επιχειρησιακοί μετέβησαν στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος»για να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

stylianidis-dadia-1

Στον «Όλυμπο» αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις. Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη.

Σε ότι αφορά τον άνεμο υπάρχει άπνοια προς ώρας, αλλά δυσκολίες για τα εναέρια μέσα υπάρχουν λόγω της θερμοκρασιακής αναστροφής και του έντονου καπνού και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.

Δαδιά

Τεράστια οικολογική καταστροφή

Στην περιοχή γίνονται εκτιμήσεις για μεγάλη οικολογική καταστροφή, καθώς αναφέρεται ότι η πανίδα, μεταξύ αυτών και τα σπάνια αρπακτικά πτηνά, έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ η χλωρίδα θα χρειαστεί 20 με 30 χρόνια για να επανέρθει στην προηγούμενη κατάσταση.

unnamed__2_

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά μαίνεται σε πολλαπλά μέτωπα, με κύριο αυτό στη Δαδιά. «Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα, και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

WWF Hellas: «Οδυνηρή οικολογική καταστροφή»

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά έκαψε ήδη το Παρατηρητήριο και τις ταΐστρες των σπάνιων αρπακτικών. Σχολιάζοντας την εικόνα, η WWF Hellas έκανε λόγο αργά χθες το βράδυ για «οδυνηρή οικολογική καταστροφή στη Δαδιά», καθώς Ομάδα του WWF Ελλάς και της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης βρίσκεται στο μέτωπο από την πρώτη στιγμή, «συνδράμοντας τόσο στο έργο της πυρόσβεσης αλλά και συμβουλευτικά, δίνοντας κάθε δυνατή βοήθεια – όπου τους ζητηθεί – στους αρμόδιους φορείς της περιοχής».

unnamed__1_

«Οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή (σ.σ. μεσημέρι 23ης Ιουλίου) επικεντρώνονται στο να σωθούν οι φωλιές του μαυρόγυπα, οι οποίες βρίσκονται σε ώριμα μεγάλα πεύκα κυρίως μέσα στον πυρήνα του Πάρκου. Με σκαπτικά μηχανήματα ανοίγονται δρόμοι και ζώνες ώστε να αναχαιτιστεί η φωτιά, ενώ ομάδες πυρόσβεσης ενεργούν σε στοχευμένα σημεία για να μην περάσει η πυρκαγιά πιο βαθιά στον πυρήνα» ανέφερε ακόμη η WWF Hellas, υπενθυμίζοντας πως τo Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου «είναι από τις παλαιότερες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα και φιλοξενεί 3 από τα συνολικά 4 είδη γύπα της Ευρώπης. Επιπλέον φιλοξενεί και τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο!».