Στυλιανίδης: «Αιχμές» για εμπρησμό στην Πεντέλη - «Αντίξοες οι συνθήκες της φωτιάς»

«Αιχμές» για εμπρησμό στην Πεντέλη άφησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή, εχθές Τρίτη, άφησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

 

Χωρίς να κατονομάζει, ο υπουργός είπε πως όσον αφορά τα αίτια της φωτιάς έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ή κεραυνό. «Όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι αντίξοες οι συνθήκες»

Ακόμα, μιλώντας για τη διαχείριση της πυρκαγιάς έκανε λόγο για αντίξοες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η πυροσβεστική.

«Κάθε πυρκαγιά αφήνει πληγές. Χάνουμε ένα κομμάτι φυσικού πλούτου, χάνονται περιουσίες και δυστυχώς κάποιες φορές χάνονται και ανθρώπινες ζωές» είπε αρχικά.

«Χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης. Εξελίσσονται και άλλες δύο πυρκαγιές, στη Βένιζα Μεγάρων και στη Σαλαμίνα. Στα Μέγαρα συνδράμουν 14 εναέρια μέσα. Νομίζω είναι ακόμη μια απόδειξη του δύσκολου και σκληρού έργου που έχει μπροστά της η Πυροσβεστική» είπε.

«Ειδικά η Αττική έχει υποφέρει πολύ από πυρκαγιές, με πολύ μεγάλο κόστος. Η χθεσινή πυρκαγιά είχε όλα τα χαρακτηριστικά για να φέρει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι ριπές ανέμου ξεπερνούσαν κατά διαστήματα τα 110 χλμ./ώρα» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.

«Είναι αντίξοες συνθήκες που δεν αντιμετωπίζει μόνο η χώρα μας, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Η Μεσόγειος είναι το hot spot της κλιματικής αλλαγής» είπε σε αυτό το πλαίσιο.

«Πιλότοι επιχειρούσαν με κίνδυνο της ζωής τους»

«Πιλότοι επιχειρούσαν με κίνδυνο της ζωής τους. Το 112 λειτούργησε έγκαιρα. Οι δασικές μας υπηρεσίας συνεργάζονται πολύ καλά με την Πυροσβεστική. Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά χθες στην Πεντέλη» εξήγησε μιλώντας για το δύσκολο έργο των πυροσβεστών.