Δραματικές στιγμές στα μέτωπα της φωτιάς της Πεντέλης - Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη σε Διώνη και Δασαμάρι

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτοικοι της περιοχής και εθελοντές στα μέτωπα της φωτιάς της Πεντέλης που καίει από χθες το απόγευμα.

Προς Διώνη και Δασαμάρι κατευθύνεται το μέτωπο της φωτιάς αυτή την ώρα. σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της από τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη προκειμένου οι φλόγες να μην περάσουν μέσα στη Διώνη, περιοχή που βρίσκεται βόρεια του Πικερμίου, ενώ μικρή αναζωπύρωση υπάρχει αυτή την ώρα και δυτικά προς το Ντράφι. Την ίδια στιγμή διάσπαρτες εστίες υπάρχουν και σε Ανθούσα και Παλλήνη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα ενεργά μέτωπα είναι ανατολικά στα όρια των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι, ένα μικρό μέτωπο εξελίσσεται δυτικά του Ντράφι, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στην Ανθούσα
Διάσπαρτες δυνάμεις υπάρχουν και κατά μήκος της Λ. Μαραθώνος. Στη βόρεια βορειοδυτική και δυτική πλευρά της περιμέτρου της φωτιάς, η κατάσταση βελτιώνεται και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, 485 πυροσβέστες, 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

fwtia_penteli_in__5_

Mεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής στα πύρινα μέτωπα

Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι ωστόσο δυσχεραίνουν αφάνταστα το έργο της πυρόσβεσης.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρα και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Συνδράμουν Δασική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, ΓΕΣ, ΟΤΑ και ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα.

fwtia_penteli_in__1_

Επίσης, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) ενημέρωσε ότι πέντε αεροπλάνα Canadair διατίθενται για την κατάσβεση της φωτιάς στην Πεντέλη. Επιπλέον, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 6 ομάδες με συνολικά 61 άτομα, ενώ υπάρχουν 13 μηχανήματα με το υποστηρικτικό προσωπικό τους στο 725 Τάγμα Μηχανικού. Επιπρόσθετα, σε δίωρη ετοιμότητα βρίσκονται στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) 90 άτομα, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) 30 άτομα καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) άλλα 30 άτομα.

Οι χάρτες από πυροσβεστική και Meteo με τις εστίες της φωτιάς

Σύμφωνα με τον τελευταίο χάρτη από την ενημέρωση της πυροσβεστικής, αλλά και με το χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το meteo υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε Γέρακα, Παλλήνη, Ανθούσα.

Η εξάπλωση των θερμών σημείων από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης προς τα νότια αποκαλύπτει την μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς η οποία όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας καθοδηγείται από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους, αναφέρει το meteo.

Πού έχουν γίνει εκκενώσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, μαζί με δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και του στρατού, κατέβαλαν κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς.

Δυστυχώς όμως ο άνεμος, εκτός από τη μεγάλη ένταση, αλλάζει διαρκώς διεύθυνση. Τα φλεγόμενα θραύσματα, δηλαδή οι λεγόμενες «κάφτρες» μεταφέρουν τη φωτιά κατά τρόπο εντελώς απρόβλεπτο. Έτσι δημιουργούνται νέες εστίες, αλλά και αναζωπυρώνονται ήδη υπάρχουσες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, μέχρι αυτή την ώρα έχουν γίνει 600 απομακρύνσεις κατοίκων, ενώ έχουν σταλεί πέντε μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις από την Πεντέλη και γύρω από το 414 στρατιωτικού νοσοκομείου, τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη και Νέα Παλλήνη καθώς και για αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή..

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 6:10 το πρωί της Τετάρτης εστάλη μήνυμα από το 112 για αποφυγή μετακίνησης στη λεωφόρο Μαραθώνος.

egklwvismenoi_penteli_mk

Το μήνυμα καλούσε τους πολίτες να αποφεύγουν τη μετακίνηση στη λεωφόρο Μαραθώνος από το ύψος του κόμβου της Αττικής Οδού μέχρι το Πικέρμι

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα 112 προς όλους όσοι βρίσκονται στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι – Ραφήνα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφέρε: «Αν βρίσκεστε στην Παλλήνη και στη Νέα Παλλήνη, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι – Ραφήνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Στις 4.30 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι.