Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής - Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της φωτιάς στην Πεντέλη

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» έχει βάλει τον κρατικό μηχανισμό η μεγάλη φωτιά στο Ντράφι και την Ανθούσα, με αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης θα βρίσκονται στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής. Μάλιστα πριν από λίγη ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε τηλεδιάσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται επί τόπου.

Εκεί είναι, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Βαγγέλης Τουρνάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο διοικητής του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη της φωτιάς στην Πεντέλη και για την έκτασή της. Όλη τη νύχτα θα επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, δυνάμεις της Αστυνομίας, του Στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές. «Με το πρώτο φως της ημέρας θα αρχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Δεν έχουν διακομιστεί, μέχρι στιγμής, πολίτες στα νοσοκομεία με προβλήματα. Οι νοσοκομειακές μονάδες βρίσκονται σε επιφυλακή», λένε από το Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, ενημερώθηκε και για τη μεγάλη φωτιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Η εκτίμηση στο Συντονιστικό

Όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για επιχειρησιακή παρέμβαση περίπου ως τις 02:00, καθώς η πρόβλεψη της ΕΜΥ δίνει ανέμους κάπως μειωμένης έντασης, συνδυαστικά με αρκετή υγρασία. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι σημαίνει ότι τα πράγματα είναι εύκολα, καθώς ο άνεμος δημιουργεί απότομους στροβιλισμούς και αλλάζει μονίμως τη φορά των μετώπων, ενώ προκαλεί αναζωπυρώσεις.

Όπως έλεγαν πηγές από το Συντονιστικό στο protothema.gr η εκτίμηση των επιχειρησιακών παραγόντων δεν είναι ευοίωνη, μιας και τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολο, το μέτωπο εξαιρετικά ευρύ και ο άνεμος δεν είναι βοηθός των ισχυρών επίγειων δυνάμεων που επιχειρούν και θα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.