Νταού Πεντέλης: Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής - Μήνυμα από το 112

Μεγάλη φωτιά σε δύο μέτωπα στην Πεντέλη - Εντολή εκκένωσης από Ντράφι προς Παλλήνη

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην Πεντέλη, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μάχη σε δύο μέτωπα.

Το ένα μέτωπο κινείται αργά προς το βουνό και ένα δεύτερο, το πλέον δύσκολο, που κινείται νότια προς Ντράφι – Νέα Πεντέλη. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι με τις ριπές να φτάνουν τα οκτώ μποφόρ.

Συνολικά επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, 22 οχήματα, 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού και 1 ακόμη ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό.

fotia__5_

Λόγω των ισχυρών ριπών ανέμων, οι Air Tractors δεν μπορούν να επιχειρήσουν και αποχωρούν. Δόθηκε εντολή να σηκωθούν 2 Canadair από Ελευσίνα και 2 Canadair από Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουν να επιχειρούν σε αυτές τις συνθήκες τα ελικόπτερα και ενισχύονται με άλλα ελικόπτερα απ’ την περιφέρεια.

Πριν από λίγη ώρα δόθηκε εντολή εκκένωσης από το Ντράφι προς την Παλλήνη. Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βοηθούν τους κατοίκους στην εκκένωση.

Παράλληλα, αναμένεται να ενισχυθούν οι επίγειες δυνάμεις ενώ δόθηκε εντολή σε 3 Tractores και 1 Chinoock και βρίσκονται στον αέρα. Συνδρομή παρέχει μεγάλη δύναμη εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας νωρίτερα απέστειλε μήνυμα μέσω του 112 για τους κατοίκους των γύρω περιοχών μέσω του οποίου τους καλεί να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Όπως αναφέρεται στο μήνυμα, οι κάτοικοι στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη, θα πρέπει να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των υπευθύνων, αν κριθεί απαραίτητο να ειδοποιηθούν για να εγκαταλείψουν.

Η φωτιά ξεκίνησε ανάμεσα στο Νταού και στο Ντράφι της Πεντέλης και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, η φωτιά κινείται προς το Ντράφι της Πεντέλης, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για μια δύσκολη πυρκαγιά ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακούνε τις οδηγίες των δημόσιων αρχών. «Αυτή την στιγμή είναι σε γενική επιφυλακή όλη η Αττική και έχουμε καλέσει οχήματα κι από την υπόλοιπη Ελλάδα να συνδράμουν στην πυρκαγιά. Προσπαθούμε να κάνουμε, να κυκλώσουμε την πυρκαγιά, να πάμε σε όλη την περίμετρο έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει καμία περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

fotia__1_

«Κοντά στα πρώτα σπίτια η φωτιά»
Η πυρκαγιά πλησιάζει τα πρώτα σπίτια στο Ντράφι σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Νίκος Πέππας.


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πεντέλη λόγω της πυρκαγιάς
Σε διακοπή της κυκλοφορίας έχει προχωρήσεις η ΕΛΑΣ σε δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση ‘Αγιος Πέτρος
Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι
Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι
Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου: Μπήκε η φωτιά στο Ντράφι
Στο Ντράφι μπήκε η πυρκαγιά σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, επισημαίνοντας πως καίγοναι σπίτια.