Θερμή εισβολή στην Ελλάδα φέρνει το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα -Έρχεται «καυτό» δεκαήμερο και με 40άρια

Το σφοδρό κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη θα επηρεάσει τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, και την Ελλάδα.

Η ομάδα του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έκανε λόγο για «ακραία συμπεριφορά του καιρού», επισημαίνοντας ότι είναι πολύ μεγάλες οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις από τις μέσες τιμές.

«Οι αέριες μάζες σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων πάνω από τη Δυτική Ευρώπη είναι έως και 16-17 βαθμούς Κελσίου θερμότερες από τη μέση τιμή της εποχής» ανέφερε χαρακτηριστικά το meteo.gr, προσθέτοντας ότι οι ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες που επικρατούν στη Δυτική Ευρώπη και το ισχυρό κύμα καύσωνα θα επιμείνουν τουλάχιστον μέχρι και αύριο, Τρίτη.

Οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις τη Δευτέρα:

O χάρτης του meteo.gr για την Τρίτη:

 

Λαγουβάρδος στο iefimerida: Καύσωνας με έντονη ζέστη και 40άρια το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου
Ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτιμά ότι αυτό το «ευρωπαϊκό» κύμα καύσωνα θα προκαλέσει άνοδο της θερμοκρασίας και στην Ελλάδα.

«Από Παρασκευή και μετά θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία και στη χώρα μας. Τώρα έχει πολλή ζέστη στη Δυτική Ευρώπη, και σταδιακά αυτές οι αέριες μάζες θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν και την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Λαβουγάρδο, «σήμερα και μέχρι την Τετάρτη και την Πέμπτη έχουμε ισχυρό μελτέμι στην Ελλάδα. Όμως την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει αισθητά. Θα έχει 38, 39 ή και 40 σε ορισμένες περιοχές».

Ο κ. Λαγουβάρδος εκτιμά ότι πιο ακριβή στοιχεία για το πώς θα εξελιχθεί αυτό το κύμα ζέστης θα είναι διαθέσιμα την Τετάρτη.

«Θα πρέπει πάντως να πούμε ότι η γενικότερη τάση, μέχρι τα τέλη του μήνα, είναι για θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών επιπέδων» σημειώνει, κλείνοντας, ο Κώστας Λαγουβάρδος του meteo.gr.

Τι «βλέπει» η ΕΜΥ για την εξέλιξη του καιρού
Για άνοδο της θερμοκρασίας από την Πέμπτη μιλά και η ομάδα της ΕΜΥ. Θα έχει προηγηθεί ωστόσο ένα πιο «δροσερό» διήμερο.

Συγκεκριμένα, για αύριο, Τρίτη, η ΕΜΥ εκτιμά ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, φτάνοντας τους 34 με 36 βαθμούς στα ηπειρωτικά, και στη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ.

«Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες τοπικές νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες», αναφέρει η ΕΜΥ.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια ηπειρωτικά αναμένονται νεφώσεις το μεσημέρι, με πιθανότητα βροχών στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει, ωστόσο, μικρή άνοδο την Πέμπτη, από τα δυτικά, με τον καιρό να είναι αίθριος σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Για την Παρασκευή και το Σάββατο η ΕΜΥ κάνει λόγο για άνοδο της θερμοκρασίας και γενικά αίθριο καιρό.