Δύσκολη μάχη με τις φλόγες στο Ρέθυμνο - Μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση του χωριού Μέλαμπες

Μεγάλες και επικίνδυνες διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής 15/7 στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο, ενώ νωρίς το απόγευμα συναγερμός σήμανε για νέα φωτιά που εκδηλώθηκε στο χωριό Ροδάκινο.

Συγκεκριμένα, η πρώτη φωτιά μαίνεται μεταξύ των χωριών Ορνέ και Κρύας Βρύσης, με τους ισχυρούς ανέμους να κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κατάσβεσης. Στο σημείο επιχειρούν 58 Πυροσβέστες από εδάφους, δίνοντας μεγάλη μάχη για να την ελέγξουν. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνεχώς ενισχύονται.

fotia-rethymno2

Λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα, εστάλη 112 στους κατοίκους του χωριού Μέλαμπες, προκειμένου να εκκενώσουν προληπτικά προς τη Νέα Κρύα Βρύση, μετά από εντολή του δημάρχου Γιάννη Ταταράκη.

Η φωτιά σε Ορνέ και Κρύα Βρύση είναι ανεξέλεγκτη, είπε ο κ. Ταταράκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και πλήθους εθελοντών να είναι δυσχερές λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

FOTIA-RETHYMNO-12

«Αν και αρχικά όπως βλέπαμε, όλα έδειχναν ότι μπορεί η φωτιά να τιθασευτεί, δυστυχώς η κατάσταση πήρε αρνητική διάσταση», ανέφερε ο κ. Ταταράκης ο οποίος συνόδευσε τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, στο μέτωπο της φωτιάς. Τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα από την Κρήτη και ένα που έφτασε από την Καλαμάτα, κάνουν συνεχείς ρίψεις, βοηθώντας παράλληλα όλα τα κλιμάκια επίγειας πυρόσβεσης, τόσο στην Ορνέ, όσο και στη φωτιά στο Ροδάκινο στην Παραλία Κόρακα. Και στα δύο μέτωπα δρουν πάνω από 40 υδροφόρα οχήματα της πυροσβεστικής με πλήθος πυροσβεστών. Στις προσπάθειες συνδράμουν πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες της αυτοδιοίκησης και ιδιωτών. Μέχρι στιγμής, οι φωτιές έχουν κάψει αγροτολιβαδικές και γεωρικές εκτάσεις, καθώς και χαμηλή βλάστηση.

fotia-rethymno

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πυροσβέστης που είχε τραυματισθεί είναι καλά στην υγεία του και τα τραύματά του ελαφρά. «Οι φωτιές χαρακτηρίζονται ανεξέλεγκτες και οι δυνάμεις παρά τις ριπές των ανέμων δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες», αναφέρθηκε από το συντονιστικό της Π.Υ. Κρήτης. Πάντως, η φωτιά στο Ροδάκινο, παρουσιάζει αυτή την ώρα καλύτερη εικόνα από εκείνη της Ορνέ και Κρύας Βρύσης.

Νωρίτερα, ο οικισμός της Ορνέ εκκενώθηκε προληπτικά, με τους περίπου 30 κατοίκους του να απομακρύνονται με ασφάλεια. Ωστόσο, μια 92 γυναίκα που είναι κατάκοιτη αναμένει βοήθεια για να μεταφερθεί. Ζήτησαν αρχικά την συνδρομή του Κέντρου Υγείας Σπηλίου προκειμένου να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Η πρόσβαση όμως στο σημείο ήταν δύσκολη και έτσι βρίσκεται ένα περιπολικό έξω από το σπίτι για να τη βοηθήσουν, ενώ θα πήγαινε και η κόρη της.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr o Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Τατάρακης, «η φωτιά έφτασε 70 μέτρα έξω από τον οικισμό».

Στο σημείο επιχειρούν δυο ελικόπτερα, ενώ στη μάχη ρίχτηκαν όλες οι επίγειες δυνάμεις της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, καθώς και πυροσβεστικά οχήματα από το Ηράκλειο.

Η προσπάθεια των πυροσβεστών είναι τιτάνια προκειμένου η φωτιά να μην επεκταθεί εντός του οικισμού και να αποφευχθούν τα χειρότερα, ωστόσο οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Η ατμόσφαιρα στο χωριό Ορνέ είναι αποπνικτική λόγω των πυκνών καπνών, ενώ οι νεότεροι σε ηλικία φυγάδευσαν τους ηλικιωμένους σε κοντινά χωριά και συγγενικά σπίτια. Παράλληλα, κτηνοτρόφοι απομάκρυναν τα ζώα τους από την περιοχή.

Φωτιά στο Ροδάκινο

Αναφορικά με το νέο μέτωπο, που ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή Κόρακα στο Ροδάκινο, και που στο ίδιο σημείο που εκδηλώθηκε και πριν από λίγες ημέρες, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, όπου το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Την ίδια ώρα έχει ζητηθεί βοήθεια από άλλους νομούς, ενώ σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Κρήτης Γιώργο Τσικαλά, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr «η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη και έχει ζητήσει εναέρια βοήθεια και από άλλες περιοχές εκτός Κρήτης».

κρητη

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή εκκένωσης του Κάτω Ροδάκινου, καθώς απειλείται το χωριό.

Στην περιοχή επιχειρούν 45 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 οχήματα και 5 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα του στρατού.