12 χρόνια συνολική φυλάκιση στον Λιγνάδη για τους δύο βιασμούς, πρότεινε ο εισαγγελέας

Δώδεκα χρόνια κάθειρξη επέβαλε το δικαστήριο επέβαλε στον Δημήτρη Λιγνάδη κατά πλειοψηφία 4-3 .Ένας ένορκος,η πρόεδρος του δικαστηρίου και μια τακτική δικαστής είχαν τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να καταδικαστεί συνολικά σε έντεκα χρόνια κάθειρξη.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση γιατί ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και δεν υπάρχει καμία αναγνώριση εκ μέρους του των πράξεών για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο.

Η διαδικασία συνεχίζεται με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου Αλέξη Κούγια ο οποίος δίνει την τελευταία μάχη στο δικαστήριο διεκδικώντας να αναγνωριστεί στον εντολέα του αναστολή στην έφεση και να παραμείνει ελεύθερος μέχρις ότου η υπόθεση κριθεί σε δεύτερο βαθμό.

Το Δικαστήριο, Μικτό Ορκωτό της Αθήνας (συγκροτείται από απλούς πολίτες κατά πλειοψηφία, τέσσερις τον αριθμό, και τρεις δικαστές) τον έκρινε ένοχο για δύο από τους τέσσερις βιασμούς που του είχαν αποδοθεί.

Η καταδίκη του υπήρξε κατά πλειοψηφία και για τους δύο βιασμούς, με τις καταδικαστικές ψήφους να κυμαίνονται, από οριακή πλειοψηφία 4 έναντι τριών στη μία περίπτωση ως ευρύτερη στη δεύτερη περίπτωση με πέντε ψήφους υπέρ και δύο κατά.

Το Δικαστήριο τον αθώωσε για τους άλλους δύο βιασμούς. Η μία περίπτωση αφορούσε πράξη του 2018 με ενήλικα καταγγέλλοντα, ο οποίος όμως δεν εμφανίστηκε καν στο δικαστήριο να υποστηρίξει την καταγγελία του και για αυτό και ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Κούντριας είχε επισημάνει στην πρόταση του, ότι για την συγκεκριμένη περίπτωση ο Δημήτρης Λιγνάδης πρέπει να αθωωθεί, κάτι που έγινε ομόφωνα με απόφαση ενόρκων και δικαστών.

Παράλληλα απαλλάχθηκε για μία ακόμα κατηγορία βιασμού νεαρού ατόμου με απόφαση κατά πλειοψηφία.

Σε ό,τι αφορά την καταδίκη του -σε δύο περιπτώσεις-, η πρόεδρος του Δικαστηρίου και ένας δικαστής τάχθηκαν υπέρ της αθώωσης του.

Το Δικαστήριο βρίσκεται σε διάσκεψη προκειμένου να αποφασίσει για το κρίσιμο θέμα, αν θα του αναγνωριστούν ελαφρυντικά η όχι, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά το εύρος της ποινής που θα του επιβληθεί.
Ο εισαγγελέας της έδρας πάντως Κωνσταντίνος Κούντριας ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον Δημήτρη Λιγνάδη (είχε προτείνει την ενοχή του για τρεις βιασμούς) με το σκεπτικό «ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου» όπως ανέφερε ο εισαγγελέας, ζητώντας να μην αποδεχθεί το δικαστήριο ούτε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου ούτε της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που ζήτησε μέσω του συνηγόρου του, Αλέξη Κούγια, ο κατηγορούμενος.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα Μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας και απευθυνόμενος στους ενόρκους σημείωσε: «Για αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».