Ξεκινάει τον Σεπτέμβριο το ολοήμερο σχολείο - Πάνω από 3.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών

Σε μία σειρά από θέματα που αφορούν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια αναφέρθηκε η υπουργός Υγείας Νίκη Κεραμέως και προανήγγειλε περισσότερες από 3.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών για το ολοήμερο σχολείο το οποίο θα ξεκινήσει από Σεπτέμβριο.

Επίσης η υπουργός αναφέρθηκε και στο χθεσινό περιστατικό με τους πυροβολισμούς στο ΑΠΘ, λέγοντας ότι δεν έχει να κάνει με φοιτητές.

Για το ολοήμερο σχολείο

Σχετικά με το ολοήμερο σχολείο, εξήγησε ότι, τελείωνε στις 16:00 και στα μισά σχολεία της χώρας από φέτος θα τελειώνει στις 17:30 με ανανεωμένο πρόγραμμα, εικαστικά, ενισχυτική διδασκαλία. «Προσπαθούμε να φέρουμε πιο κοντά το σχολείο στους εργαζόμενους γονείς», είπε.

Αναγνωρίζοντας ότι, «οι εκπαιδευτικοί κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας», είπε πως «μας νοιάζει το παιδί να έχει ποιοτικό χρόνο, ώστε το απόγευμα που θα γυρνά σπίτι να έχει τελειώσει το διάβασμα». Και απάντησε σχετικά με το αν θα υπάρχουν καθηγητές για το ολοήμερο σχολείο, πως «έχουμε 3300 προσλήψεις μόνο για το ολοήμερο, το οποίο θα έχει εικαστικά, ζωγραφική, μουσική και άλλα. «Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση υλοποιεί όλα για όσα δεσμεύτηκε προεκλογικά», συμπλήρωσε.

Για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

Όσο αφορά στους διορισμούς εκπαιδευτικών, είπε ότι μετά από δώδεκα χρόνια, «η κυβέρνηση έχει κάνει 16.000 διορισμούς μέσα σε δύο χρόνια τώρα κάνουμε ακόμα 8.586 ακόμα» και απαντώντας στο αν θα ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά, είπε πως «Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία με τις καλύτερες συνθήκες για τα σχολεία και πλέον αλλάζει η ισορροπία στις μετατάξεις. Στόχος είναι να καλύπτονται οι έκτακτες ανάγκες με διορισμένους και όχι αναπληρωτές καθηγητές».

Για το πανεπιστήμιο Πύργου

Σε ερώτημα σχετικά με το Πανεπιστήμιο Πύργου, απάντησε πως, «υπάρχει απόφαση του ΑΕΙ Πάτρας που είχε αποφασίσει τη συγχώνευση τεσσάρων τμημάτων, η οποία έχει δρομολογηθεί ήδη».

Ερωτηθείσα για το πότε θα ξεκινήσει η Αστυνομία των ΑΕΙ, εξήγησε ότι, έπρεπε να βγει προεδρικό διάταγμα, το οποίο βγήκε αφού κρίθηκε συνταγματικός ο νόμος από τα ΑΕΙ και εξήγησε για τους ένστολους στα ΑΕΙ πως, «οι ομάδες αυτές θα δρουν κυρίως αποτρεπτικά. Έχουν λάβει ειδικοί εκπαίδευση και η μεγάλη πλειονότητά τους είναι απόφοιτοι ΑΕΙ. Δεν είναι οριζόντιο μέτρο, δεν θα είναι για όλα τα πανεπιστήμια, αλλά για 4-5 πανεπιστήμια, όπου υπάρχουν προβλήματα».

«Το νομοσχέδιο έχει 360 άρθρα και η συζήτηση γίνεται για 8-9», είπε η Υπουργός Παιδείας για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και αναφέρθηκε ενδεικτικά σε άρθρα που αφορούν τα διπλά πτυχία και την αποζημίωση για την πρακτική των φοιτητών. «Η μόνη συζήτηση γίνεται για το πώς θα αναδεικνύεται ο Πρύτανης. Η βασικότερη αλλαγή είναι ότι, δεν θα εκλέγεται ο Πρύτανης από τους καθηγητές», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη.

Για συνεργασία ΕΚΠΑ – Χάρβαρντ

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στο χθεσινό πρόγραμμα συνεργασίας που ξεκίνησε μεταξύ ΕΚΠΑ και Χάρβαρντ, παραδέχθηκε ότι, έχουμε καλές Σχολές, καλούς καθηγητές και καλούς φοιτητές και τόνισε ότι αυτό που δεν έχουμε και «αξίζουμε είναι υψηλότερη θέση στον παγκόσμιο χάρτη κι αυτήν διεκδικούμε».

Για τις εκλογές

Ερωτηθείσα, τέλος, αν θα ήθελε να παραμείνει στη θέση της Υπουργού Παιδείας μετά από πιθανό ανασχηματισμό, απάντησε πως, «ένας άνθρωπος κρίνει αποκλειστικά, ο Πρωθυπουργός.

Εμείς είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το έργο και το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη».