Χωρίς πλοίο έμεινε η άγονη γραμμή Κάσος-Κάρπαθος εν μέσω καλοκαιριού

Η Ηρωική Νήσος Κάσος εν μέσω καλοκαιρινής και τουριστικής σεζόν εν έτει 2022 βέθηκε χωρίς πλοίο της γραμμής.

Το Ε/Γ «Olympus» αντικατέστησε το Ε/Γ «ΠΡΕΒΕΛΗΣ», ωστόσο ενώ οι επιβάτες και τα οχήματα είχαν επιβιβαστεί και φορτωθεί, δεν πήρε χθες την απαιτούμενη άδεια να αποπλεύσει από τον Πειραιά, μετά από έλεγχο επιθεωρητών για το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας.

Μετά την εξέλιξη αυτή πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Mιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος δήλωσε πως αν το πλοίο δεν είναι αξιόπλοο, θα κηρυχθεί έκπτωτο και θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες με απευθείας ανάθεση και έκτακτη δρομολόγηση, διαβεβαιώνοντας πως ούτε η Κάσος ούτε η Κάρπαθος θα μείνουν χωρίς καράβι.

Η εξέλειξη αυτή χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη από τον Δήμαρχο της Κάσου Μιχάλη Ερωτόκριτο τονίζοντας ότι το νησί κινδυνεύει να μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση μέσα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και στο πρώτο του δρομολόγιο το πλοίο «Olympus» που αντικατέστησε το «Πρέβελης» δεν πήρε χθες την απαιτούμενη άδεια να αποπλεύσει από τον Πειραιά, μετά από έλεγχο επιθεωρητών για το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, ενώ οι επιβάτες και τα οχήματα είχαν επιβιβαστεί και φορτωθεί.

Φανερά αγανακτισμένος ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου, Μιχάλης Ερωτόκριτος, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, τόνισε ότι είναι εξοργιστικό να μένουν τα δύο νησιά, Κάσος και Κάρπαθος χωρίς πλοίο, επιρρίπτοντας ευθύνες στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από την ηγεσία του, δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις, μένοντας εκτεθειμένοι οι νησιώτες.

«Είναι πολιτική η ευθύνη, έχει την αποκλειστική ευθύνη το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μία προειδοποίηση για να καταλάβουν οι αρμόδιοι το πρόβλημα», είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Ερωτόκριτος προειδοποίησε με δυναμικές κινητοποιήσεις που θα αποφασισθούν σε λαϊκή συνέλευση που θα συγκαλέσει, ενώ ήδη προειδοποιητικά σήμερα ο Δήμος Κάσου παρέμεινε κλειστός και εκδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Οι ευθύνες που βαραίνουν τον υπουργό Ναυτιλίας είναι βαρύτατες. Η Κάσος και η Κάρπαθος υφίστανται για μια ακόμη φορά τις τραγικές παλινωδίες και την «επιτελική» ανικανότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη» τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Η Εταιρεία Sea Speed ferries είχε ενημερώσει νωρίτερα το επιβατικό της κοινό ότι το δρομολόγιο της 11ης Ιουλίου 2022 παρέμεινε ανεκτέλεστο “λόγω μη ολοκλήρωσης των επιθεωρήσεων, ωφειλόμενη σε κρούσματα COVID-19” μελών του πληρώματος, ενώ επεστράφει ο ναύλος των εισιτηρίων τους.

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηρωικής Νήσου Κάσου, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος το νησί της Η.Ν. Κάσου εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου να παραμείνει χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία την ύστατη στιγμή εξαιτίας των κακών και καθυστερημένων χειρισμών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής.

Αποφάσισε ομόφωνα και απαιτεί:

να γίνουν ενέργειες για την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου για την άμεση δρομολόγηση αξιόπλοου πλοίου και την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού καθώς προκαλείται τεράστιο οικονομικό πλήγμα στην ήδη πληττόμενη τοπική κοινωνία. Η δρομολόγηση πλοίων ειδικά για το νησί μας αποτελεί το σημαντικότερο μέσον επικοινωνίας και έχει άμεση εξάρτηση ειδικότερα κατά την θερινή περίοδο με ότι αυτό συνεπάγεται .

Για τον παραπάνω λόγο

α) οι υπηρεσίες του Δήμου σήμερα Τρίτη 12 Ιουλίου θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί.

β) καλούνται όλοι οι φορείς, οι σύλλογοι και όλοι οι επαγγελματίες του νησιού μέσω του κλεισίματος των επιχειρήσεων τους καθώς επίσης και ο κασιώτικος λαός για την ενεργή συμμετοχή τους στην συμβολική κινητοποίηση διαμαρτυρίας του Δήμου μας έξω από το δημοτικό κατάστημα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

γ) να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα διαμαρτυρία σ’ όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας , στους αρμόδιους φορείς και σ’ όλο τον κασιώτικο λαό του νησιού και των παροικιών του.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βάζει για σήμερα ένα έκτακτο δρομολόγιο με το Blue Star Patmos με ώρα αναχώρησης τις 15.00

Το χρονικό

Μετά από πολλά επεισόδια στο σίριαλ για την ανάθεση εκτέλεσης δρομολογίων στην γραμμή Πειραιάς – Μήλος – Θήρα – Ανάφη – Ηράκλειο – Σητεία – Κάσος – Κάρπαθος – Διαφάνι Καρπάθου – Χάλκη – Ρόδος όπου την διεκδικούσαν η Seaspeed Lines με το πλοίο Olympus και η ΑΝΕΚ με το Πρέβελης που την εξυπηρετεί τα τελευταία 13 χρόνια , η λύση δόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ το οποίο αποφάσισε να κατοχυρώσει την γραμμή δημόσιας υπηρεσίας στην πρώτη ενδιαφερομένη.

Χτες 11 Ιουλίου 2022 και ώρα 18:00 ήταν προγραμματισμένη η πρώτη αναχώρηση του πλοίου όμως αυτή ματαιώθηκε με τους επιβάτες της γραμμής να ξεμένουν στον μώλο.

Η εταιρεία του σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστα Κατσαφάδου μόλις χτες το πρωί παρέλαβε τα πιστοποιητικά του πλοίου από τον ρωσικό Νηογνώμονα. Ακολούθησε επιθεώρηση από πιστοποιημένα για αυτές τις επιθεωρήσεις στελέχη του Λιμενικού Σώματος βάσει ευρωπαϊκής Οδηγίας που αφορά είναι τις διεθνείς γραμμές και αυτές της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις η συγκεκριμένη επιθεώρηση έπεται της έκδοσης των πιστοποιητικών. Βρέθηκαν ελλείψεις στο πλοίο σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του Λιμενικού και για αυτό του απαγορεύτηκε ο απόπλους.

Ο χρόνος αποκατάστασης αυτών ελλείψεων είναι άγνωστος και μπροστά στο ενδεχόμενο τα νησιά Καρπάθος, Κάσος και Ανάφη να μείνουν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά μέσα στην καρδιά της θερινής περιόδου, συγκλήθηκε σήμερα το πρωί σύσκεψη στο ΥΝΑΝΠ όπου εξετάσθηκαν εναλλακτικές λύσεις εξυπηρετήσεις των νησιών. Σύμφωνα με πληροφορίες νέα σύσκεψη θα συγκληθεί μετά το μεσημέρι για να παρθούν οριστικές αποφάσεις.