Η κακοκαιρία σαρώνει τη βόρεια Ελλάδα - Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα και Κιλκίς

Το νέο κύμα κακοκαιρίας έχει πλήξει από το μεσημέρι την Κεντρική Μακεδονία και μέχρι τις 7.30 το απόγευμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 340 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Κιλκίς.

Στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε τις περισσότερες κλήσεις, τουλάχιστον 160, και επενέβη για 28 αντλήσεις υδάτων και πέντε κοπές δέντρων. Νωρίτερα, έκλεισε η οδός Αγίου Δημητρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν δέντρο έπεσε σε διερχόμενο ΙΧ, στο ύψος του Καυτανζογλείου, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός.

Λόγω της βροχής και της συγκέντρωσης υδάτων δημιουργήθηκαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, σε αρκετούς δρόμους, μεταξύ άλλων, στην Περιφερειακή Οδό, στην Θεσσαλονίκης -Μουδανίων και στην ανατολική είσοδο της πόλης, στη γέφυρα Βούλγαρη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης κυκλοφοριακά προβλήματα και διακοπές ρεύματος παρουσιάστηκαν στο Κιλκίς, ενώ βροχόπτωση σημειώθηκε και στη Χαλκδική.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν αύριο, Σάββατο, σε Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα επηρεάσουν κατά τόπους όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Πώς θα κινηθεί το νέο κύμα κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια της χώρας την Παρασκευή 8/7 και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 9/7 με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες.

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3, σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας κατα τη διάρκεια της Παρασκευής 8/7 είναι:

– οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και πιθανώς της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και τα βορειότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς

– οι βροχές και οι καταιγίδες σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι πιθανό να έχουν μεγάλη διάρκεια

– οι καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα πέρα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις είναι πιθανό να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους (έως 3-4 cm)

– οι καταιγίδες στο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια τμήματα της χώρας είναι πιθανό να συνοδεύονται και από ανεμοστρόβιλους

– η σταδιακή ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων στο Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός 24ωρου από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατα τη διάρκεια της Παρασκευής 8/7.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός 3ώρου από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως και το Σάββατο 9/7.