Πυροσβεστική για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς: «Είμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί»

Κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης ενημέρωσης λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο, Κυριακή 3/7, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ραφαέλα Τζίμα, επεσήμανε ότι «είμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Όπως τόνισε, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά αύριο, οι περιπολίες θα είναι αυξημένες. Η κ. Τζίμα σημείωσε παράλληλα ότι η Κυριακή θα είναι η πρώτη πολύ δύσκολη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου και προσέθεσε ότι βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.

«Είμαστε πλέον στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και είναι απαραίτητο όλοι μας να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Αν αντιληφθούμε καπνό ή φλόγα καλούμε αμέσως το 199 ή το 112. Αποφεύγουμε τις θερμές εργασίες στην ύπαιθρο και σε καμία περίπτωση δεν ανάβουμε φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς επιπέδου τέσσερα (4) υπάρχει συμφωνά με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την Κυριακή 3 Ιουλίου σε Αττική, Κύθηρα, Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα, νησιά αν. Αιγαίου, Εύβοια, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία και Αρκαδία

Επιπλέον, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς επιπέδου τρία (3), υπάρχει σε Κρήτη και πολλές περιοχές Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Μακεδονίας και Θράκης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, στις 14:00 συνεδρίασε η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος με τους τοπικούς Περιφερειάρχες του ΠΣ για τη λήψη προληπτικών μέτρων (απαγόρευση σε δάση – άλση, αύξηση περιπόλων, εναέριες περιπολίες κλπ). Η προσοχή από τους πολίτες θα πρέπει να είναι αυξημένη.

Για τις Περιφερειακές Ενότητες: Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και τις νήσους Σάμου, Ικαρίας, Χίου, Ψαρών, Μυτιλήνης και Κυθήρων τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, από Ω/07:30΄ της 03 Ιουλίου 2022, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.