Θεοδωρίδου: Η σύσταση για 4η δόση αφορά τους άνω των 60 ετών, προαιρετικά για τους 30-59 ετών

Άδικα χαρακτήρισαν η καθηγητήτρια Μαρία Θεοδωρίου και ο γεν. γραμματέας Πρωτοβάθμαις Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, τα σχόλια και τις δηλώσεις επιστημόνων σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής να ανοίξει την πλατφόρμα εμβολιασμών για την 4η δόση στα άτομα ηλικίας 30-59 ετών.

Η σύσταση για την 4η δόση αφορά τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ξεκαθάρισε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της έκατκης ενημέρωσης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι τα μέλη της Επιτροπής συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων, πρότειναν τον προαιρετικό εμβολιασμό σε νεότερους μετά από σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Κύριος στόχος – είπε – είναι η προστασία από τη σοβαρή νόσηση, γιατί ακόμα και σε αυτές τις ηλικέις μπορεί να συνυπάρχουν χρόνια νοσήματα.

Μάλιστα, η κα. Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι μπορεί να μην υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα τα επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την 4η δόση σε νεότερες ηλικίες, ωστόσο υπα΄ρχουν προδημοσιευμένες μελέτες μικρής διάρκειας που ενισχύουν την απόφασή μας να ανοίξουμε την πλατφόρμα.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμαις Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας μας αποδείχθηκε ότι ήταν πρωτοπόρα και μετά ακολουθούσαν και άλλες ευρωπαικε΄ς χώρες τις αντίστοχιες αποφάσεις.
Έτσι και τώρα, η Αυστραλία, η Κροατία και η Ασυτρία προτείνουν και αυτές την 4η δόση για τα άτομα ηλικίας 30-59 ετών.
Τόνισε, δε, πως για όσους αμφισβητούν τις θέσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών (σ.σ. όπως της αναπληρώτριας υπουργούς Υγείας Μίνας Γκάγκα), είπε πως πρέπει να αναθεωρήσουν.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είπε πως έχουν γίνει στη χώρα μας 21,09 εκατομμύρια εμβολιασμοί, που αναλογούν στο 75,3% του γενικού πληθυσμού, με αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό 75,2%.

Σε σχέση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, η κα. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι βρίσκονται στο στάδιο κλινικών μελετών και ενδέχεται να κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο.