Διαμαρτυρία έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τη θανάτωση του χιμπατζή - Κυβερνητική παρέμβαση για τις συνθήκες θανάτου του

Έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες άτομα, πραγματοποιώντας διαμαρτυρία με αφορμή τη θανάτωση του alpha male χιμπατζή, το πρωί του Σαββάτου, μετά τη διαφυγή του ζώου από το κλουβί του.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, εκφράζουν την οργή τους για τον θάνατο του ζώου από τους υπευθύνους του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, η οποία έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων.

Αττικό Πάρκο

 

Το ζώο που θανατώθηκε ήταν ο μεγαλύτερος από τους εννέα χιμπατζήδες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ηλικίας 27 ετών και ύψους περίπου 1,80 μέτρα.

Kατάφερε να περάσει πάνω από τα ψηλά ηλεκτροφόρα σύρματα και την τάφρο με το νερό που υπάρχει περιμετρικά και βγήκε στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου. Οι υπεύθυνοι του πάρκου δεν μπόρεσαν να πιάσουν το ζώο και έτσι αποφασίστηκε η θανάτωσή του.

Αττικό Πάρκο

attiko__2_

attiko__1_

Παρέμβαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη θανάτωση του χιμπατζή

Την παρέμβαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, προκάλεσε η θανάτωση του χιμπατζή, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό, αλλά και να διαπιστωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του Πάρκου

Ειδικότερα ο κ. Γιώργος Αμυράς απέστειλε επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον Ιδρυτή του κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση:

– για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
– για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
– για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών
– για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
– για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Ο υφυπουργός απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:

– για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
– για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.

– για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Τέλος, ο κ. Αμυράς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.