Βίντεο από τη στιγμή που ο χιμπατζής το «σκάει» από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Τι απαντά ο ιδρυτής του για τη θανάτωσή του

Το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει κάνει ένα βίντεο από τη στιγμή που ο χιμπατζής το «σκάει» από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Υπενθυμίζεται ότι ένας alpha male χιμπατζής ξέφυγε από περιορισμένο χώρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, το πρωί του Σαββάτου 25/6, και αφού δεν κατάφεραν να πιάσουν το ζώο, τελικά το θανάτωσαν.

Αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σήμερα κυκλοφόρησε ένα βίντεο που καταγράφει τη στιγμή που το «σκάει» από το Αττικό Πάρκο ο χιμπατζής.

Δείτε το βίντεο, το οποίο αναδημοσίευσε το protothema.gr:

Tι απαντά ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για τη θανάτωση του ζώου

«Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου, που είχε πολύ υψηλή αδρεναλίνη», ανέφερε σήμερα ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουάρ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη θανάτωση χιμπατζή και τον σάλο που προκλήθηκε.

Είπε πως για περίπου 20 λεπτά έγινε προσπάθεια να οδηγηθεί από πλαϊνή πόρτα στο εσωτερικό του πάρκου, πως βεβαίως υπήρχαν οι ενέσεις για την αναισθησία του, αλλά ένα ζώο σαν το χιμπατζή που βλέπει ένα αυτοκίνητο με άλλα τέσσερα – πέντε άτομα να είναι έτοιμα κάτι να του κάνουν «θα τους επιτεθεί αμέσως».

Ο κ. Λεσουάρ σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, ότι οι χιμπατζήδες είναι πρώτοι στη λίστα με τα επικίνδυνα ζώα σε περίπτωση διαφυγής και πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη ημέρα για την κοινωνία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

«Για εμάς είναι τραγικό συμβάν. Σαν να πρέπει εσείς να σκοτώσετε το σκυλί σας διότι πρόκειται να κάνει επίθεση σε κάποιον. Είναι ακριβώς το ίδιο. Εσείς θα έχετε μια φοβερή στεναχώρια, αλλά είστε υποχρεωμένος να πάρετε κάποια μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Λεσουάρ.

Ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου είπε πως γίνεται έρευνα για το πώς διέφυγε από το χώρο με τους χιμπατζήδες το ζώο, ενώ υπάρχουν τρεις σειρές από ηλεκτροφόρα καλώδια και μια τάφρος με νερό, ενώ εκτιμάται ότι δέχθηκε άγρια επίθεση από ομάδα επτά άλλων χιμπατζήδων.

Η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για το συμβάν

Τη θανάτωση του χιμπατζή ο οποίος το «έσκασε» από το κελί του και κρίθηκε επικίνδυνος ανακοίνωσε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Όπως εξηγεί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μέσω instagram stories, όλα ξεκίνησαν σήμερα το πρωί του Σαββάτου στις 9:40, όταν οι υπεύθυνοι αντιλήφθηκαν την απουσία του χιμπατζή από το κελί του.

Λίγη αργότερα όταν τον εντόπισαν οι υπεύθυνοι τον οδήγησαν σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου και εκεί αποφασίστηκε να τον θανατώσουν.

«Είναι μια τραγική μέρα για το Πάρκο», αναφέρει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ενώ προσθέτει πως Αττικό Ζωολογικό Πάρκο «οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».

Παράλληλα, έντονες είναι αντιδράσεις των χρηστών στα social media για τον θάνατο του ζώου.

Αναλυτικά τι ανακοίνωσε μέσω instagram stories το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

«Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή.

Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.

Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους»