Βουλή: «Κεραυνοί» του Συνηγόρου του Καταναλωτή κατά της ΡΑΕ και των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας

«Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην αγορά ενέργειας και δυστυχώς, δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας», ανέφερε ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής,άφησε αιχμές για την στάση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας(ΡΑΕ), η οποία έχει και την ευθύνη των ελέγχων και της επιβολής κυρώσεων.

Ο κ.Ζαγορίτης, έκανε λόγο «για μεγάλη παραβατικότητα,δεδομένου ότι ξαφνικά οι συμβάσεις σταθερού τιμολογίου άρχισαν να μετατρέπονται σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου,χωρίς να υπάρχει η ανάλογη προειδοποίηση των 60 ημερών, όπως επιβάλει ο κώδικας ηλεκτρικής ενέργειας». Επίσης,επικαλούμενος αναφορές που έχουν σταλεί στο Συνήγορο του Καταναλωτή,είπε ότι υπάρχουν τρελλές χρεώσεις,ρήτρες πρόωρης αποχώρησης δηλαδή πρόστιμα που επιβάλλονται σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου, ενώ χαρακτήρισε μη νόμιμο και διαφανή τον καθορισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής.

«Άλλος χρεώνει 0,15 την κιλοβατώρα άλλος 0,30,αλλά αυτά τα 10 λεπτά σε μια μέση κατανάλωση τετραμήνου,σημαίνουν 200 ευρώ plus συν τον ΦΠΑ»,παρατήρησε ο κ.Ζαγορίτης , λέγοντας ότι στο Συνήγορο του Καταναλωτή έχουν φτάσει καταγγελίες από μισθωτούς και συνταξιούχουςπου μένουν στους Αμπελοκήπους και την Κυψέλη,οι οποίοι πληρώνουν ρήτρες αναπροσαρμογής 400,500 και 600 ευρώ, όταν οι μηνιαίες αποδοχές τους είναι γύρω στα 1.000 ευρώ.

Τα όσα ανέφερε ο κ.Ζαγορίτης προκάλεσαν αίσθηση στην αίθουσα, με τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Ανδριανό,να ζητά να κληθεί πάλι στην Επιτροπή η ΡΑΕ προκειμένου τα μέλη της να απαντήσουν στις σοβαρές καταγγελίες του κ.Ζαγορίτη.