Τυλίχθηκαν στις φλόγες μεγάλες εκτάσεις στην Εύβοια - Ολονύχτια μάχη για την κατάσβεσή τους

Σε γενική επιφυλακή όλο το προσωπικό των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά Ελλάδα. Έσπευσαν δυνάμεις και από τους πέντε νομούς 

– Οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραιναν την προσέγγιση από τις επίγειες δυνάμεις 

 – Εκκενώθηκε το απόγευμα το χωριό Κρεμαστός Ευβοίας 

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Εύβοιας από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα στην περιοχή Γαία και Κρεμαστού Ευβοίας.

Παρά την τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, η οποία ενισχύθηκε και με νέες δυνάμεις μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων, το μέτωπο της φωτιάς ήταν ανεξέλεγκτο μέχρι αργά το βράδυ καθώς τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων δυσχέραιναν το δύσβατο του εδάφους αλλά και οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή.

Στην περιοχή επιχειρούν 149 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (οι 3 εκ των οποίων είναι Ε.ΜΟ.Δ.Ε) και 32 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Αδύνατο να προσεγγίσουν τα μέτωπα οι επίγειες δυνάμεις 

Ενισχύονται από όλην τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην περιοχή της Εύβοιας. Ήδη, το μέτωπο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μετά την απόσυρση των εναέριων μέσων και οι επίγειες δυνάμεις είναι αδύνατο να προσεγγίσουν τα σημεία για να το περιορίσουν.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα συνεδρίασε το Συντονιστικό στην Κύμη για να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα ενισχυθούν οι δυνάμεις και κάτω από ποια διάταξη θα προσεγγίσουν το μέτωπο καθώς οι φλόγες έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και ο άνεμος στην περιοχή είναι ισχυρός.

Νέες δυνάμεις από τους πέντε νομούς της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Στο πλαίσιο του Συντονιστικού ενεργοποιήθηκαν και νέες δυνάμεις για να φτάσουν στην περιοχή από τους 5 νομούς της Περιφέρειας ενώ παράλληλα υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες της ευρύτερης περιοχής, υδροφόρες από τους δήμους και την Περιφέρεια, όπως επίσης και μηχανήματα έργων, που προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες σε κρίσιμα σημεία αλλά και να ανοίξουν διαβάσεις για να προσεγγίσουν περισσότερο τα πυροσβεστικά οχήματα στο μέτωπό της φωτιάς.

Όπως έχει γίνει γνωστό το χωριό Κρεμαστός του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου έχει ήδη εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί στο χωριό Τραχήλι, ενώ με εντολή της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή όλο το προσωπικό των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά Ελλάδα και αρκετές δυνάμεις ακόμη και από τη Λαμία μεταφέρονται στη συγκεκριμένη πυρκαγιά.

Μήνυμα του 112 – Εκκενώθηκε το χωριό Κρεμαστός

Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν προληπτικά το χωριό Κρεμαστός και να κατευθυνθούν προς το Τραχήλι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ηλικιωμένοι αποχώρησαν από το χωριό ωστόσο παρέμειναν αρκετοί νεότεροι κάτοικοι που όπως ανέφεραν θέλουν να προστατέψουν τις περιουσίες τους στην περίπτωση που η φωτιά περάσει μέσα στον οικισμό.

IMG-a3d22ef926191f555220c09baab3f5db-V
IMG-92d064d11a2cc2b23d54ec3b7bb0dff4-V

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά καθώς το ανάγλυφο της περιοχής (δυσπρόσιτο σημείο) και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, – εκ των οποίων- το ένα λειτουργούσε ως συντονιστικό- επιχειρούσαν με ρίψεις νερού από αέρος.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός δήλωσε πως δεν κινδυνεύουν ως στιγμής κατοικίες, όμως απαιτείται η προσοχή όλων μας.

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν ενεργά δύο μέτωπα πάνω από το χωριό Κρεμαστός το οποίο και έχουμε εκκενώση προληπτικά. οι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές περιβάλλον ενώ οι πιο νέοι έχουν μείνει στο χωριό προκειμένου να βοηθήσουν εάν χρειαστεί. Οι Πυροσβεστική Υπηρεσία μαζί με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις συνεχώς προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά. Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το δεξιό μέτωπο που βρίσκεται έξω από το χωριό ενώ το αριστερό μέτωπο καίει δυστυχώς καίει δέντρα. Πιστεύω όμως οτι μέχρι το βράδυ θα την έχουμε καταφέρει» είπε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κύμης-Αλιβερίου Κωνσταντίνος Δήμας.

Εκκενώνεται το χωριό Κρεμαστός Εύβοιας λόγω της φωτιάς που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι του χωριού έχουν ενημερωθεί από την Πυροσβεστική, προφορικά, για προληπτική απομάκρυνση προς το Τραχήλι ενώ τώρα στέλνεται και μήνυμα από το 112.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση, έχουν ενισχυθεί.

Συνολικά επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν επίσης, υδροφόρες ΟΤΑ.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη της πυρόσβεσης στο χωριό Κρεμαστό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε στα χωριά Γάια και Κρεμαστός του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, στην κεντρική Εύβοια, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν αυτή την στιγμή 2 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο, 1ο οχήματα και 24 πυροσβέστες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.   

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο evima.gr o αντιδήμαρχος του δήμου Κύμης Αλιβερίου, Κώστας Δημάς, η πυρκαγιά έχει φτάσει στην είσοδο του χωριού στον Κρεμαστό και καίει πεύκα.

Στο σημείο βρίσκονται επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Ακόμη, στην κατάσβεση επιχειρούν υδροφόρες του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.