Φωτιά στη Βούλα: Εκκενώνονται οικισμοί, γηροκομείο και τα παιδικά χωριά SOS στη Βάρη (Εικόνες)

Στην εκκένωση τεσσάρων οικισμών και γηροκομείου στη Βάρη προχωρά η Πυροσβεστική, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος της Βούλας, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, πρόκειται για προληπτική εκκένωση, ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

Επίσης ζήτησε από τους κατοίκους που έχουν μέτωπο προς τον ορεινό όγκο, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, ν’ ανεβάσουν τις τέντες, να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να συνεργαστούν με τις Αρχές.

Ειδικότερα, εκκενώνονται οι περιοχές Νέα Κάλυμνος, Εξοχή, Χέρωμα και Δίλοφο στη Βάρη. Πέραν αυτών, εκκενώνονται και τα παιδικά χωριά SOS στη Βάρη, με 80 φιλοξενούμενους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στις 20:30 το βράδυ, η φωτιά κατευθυνόταν προς το κοιμητήριο της Βούλας, ενώ κινείται μεταξύ Βάρης και Βούλας. Λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ, τα εναέρια μέσα έκαναν τις τελευταίες ρίψεις και αποχώρησαν.

Τρεις πυροσβέστες έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο. Οι δύο εξ αυτών φέρουν τραυματισμούς, ενώ ο τρίτος εκδήλωσε αναπνευστικά προβλήματα.

 

Ζημιές από την πυρκαγιά σε 20 σπίτια

 

Ο κ. Κωνσταντέλλος, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε ότι δεν έχουν καεί εντελώς σπίτια. Ωστόσο σε 20 σπίτια σημειώθηκαν φθορές, με 4 από αυτά να έχουν υποστεί τις ισχυρότερες.

Ζημιές έχουν υποστεί αυτοκίνητα και μηχανάκια που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή.

Παρά τους ισχυρούς ανέμους, η εικόνα της φωτιάς στην περιοχή της Βούλας είναι καλύτερη και οι πυροσβέστες προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο. Ωστόσο, το έργο τους είναι δύσκολο λόγω των διαρκών αναζωπυρώσεων.

Ωστόσο, πιο δύσκολη είναι η κατάσταση από την περιοχή της Βάρης, όπου έχουν επεκταθεί οι φλόγες, δημιουργώντας ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο.

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγό Γιάννη Αρτοποιό, όταν ξεκίνησε η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα έπνεαν άνεμοι οκτώ μποφόρ. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα. Για τον λόγο αυτό απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, οι οποίο ειδοποιήθηκαν και με μήνυμα του 112 που εστάλη στις 16.20.

Συνολικά επιχειρούν 102 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα και 30 οχήματα. Διαρκής είναι η ενίσχυση των πεζοπόρων τμημάτων, ενώ δραστηριοποιούνται και εθελοντές.

Μέχρι τις 21;00 το βράδυ, είχαν διατεθεί από την πυροσβεστική έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, ενώ με εναέρια μέσα μετείχε και ο στρατός.

Στην πυρκαγιά έχουν μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή για να υποδεχθεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια το Ασκληπιείο Βούλας.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρήσε η ΕΛΑΣ στο Πανόραμα Βούλας λόγω της πυρκαγιάς. ειδικότερα, έχει διαταχθει διακοπή κυκλοφορίας στις παρακάτω οδούς:

  • Στην οδό Υμηττού στην συμβολή με τις οδούς Λεωνίδου και Θεσπιών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.
  • Στην οδό Προόδου από το ύψος της συμβολής της με την Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.
  • Στην οδό Πειραιώς από το ύψος της συμβολής της με τη Βουλιαγμένη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.
  • Στην οδό Δερβενακίων από το ύψος της συμβολής της με την οδό Δημ. Γούναρη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.
  • Στην οδό Ζακύνθου από το ύψος της συμβολής της με την Δημητσάνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.
  • Στην οδό Κυδωνίων από το ύψος της συμβολής της με την Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.
  • Στη συμβολή των οδών Παρνασσού και Κατσαντώνη ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

Ενημέρωση για τη φωτιά στη Βούλα Αττικής πραγματοποιήθηκε από εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, τον επιπυραγό Γιάννη Αρτοποιό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, η φωτιά αυτή πήρε γρήγορα διαστάσεις και λόγω των ανέμων που έπνεαν έως 8 μποφόρ και για αυτό μέσω του 112 στάλθηκε μήνυμα στις 16:20 στους κατοίκους για να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του Π.Σ. απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ενημερώνουν αμέσως σε περίπτωση πυρκαγιάς, να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των αρχών και να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Πλέον, στο σημείο επιχειρούν 102 Πυροσβέστες, 30 οχήματα και 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με οχήματα από την Κεντρική και τη Στερεά Ελλάδα και από την Πελοπόννησο, ενώ τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούν περιοδικά για την κατάσβεση. Έχουν διατεθεί 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό. Επίσης, συνδράμει ο στρατός με ένα ελικόπτερο και η αστυνομία με 200 άνδρες, 25 μοτοσικλέτες και 10 περιπολικά. Ακόμα, συνδράμει μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Παράλληλα επισήμανε ότι τα αίτια της φωτιάς ερευνά Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Στην πυρκαγιά στην Βούλα ο Χρ. Στυλιανίδης

Στην πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα και την Άνω Βούλα μετέβησαν νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μαζί με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν στην επικράτεια 61 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

ΔΕΔΔΗΕ: Δεν υπάρχει ένδειξη για αστοχία ή πρόβλημα που προκάλεσε την πυρκαγιά

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στο Πανόραμα Βούλας, ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρουν πηγές του διαχειριστή, ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται ότι μπορεί να έγινε κάποια έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στο σημείο. Ο ΔΕΔΔΗΕ πάντως ενημερώνει πως εξαιτίας της φωτιάς σημειώνονται διακοπές ρεύματος σε Βούλα και Γλυφάδα οι οποίες θα αποκατασταθούν μετά την ολοκληρωτική κατάσβεση της φωτιάς.

Πυροσβέστης που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα οδηγήθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο, για προληπτικούς λόγους, ενώ δεν έχει καταγραφεί κάποιος άλλος τραυματισμός.

Επίσης δύο ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί προληπτικά στο Ασκληπιείο Βούλας.

Σύμφωνα με την αστυνομία έχουν διατεθεί πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), που μέχρι στιγμής, ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου Άμεσης Δράσης και συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων.

Μήνυμα εστάλη νωρίτερα από το 112 για να εκκενωθεί το Πανόραμα Βούλας.

Οι κάτοικοι απομακρύνονται από το πύρινο μέτωπο και κατευθύνονται προς τα σημεία συγκέντρωσης που έχουν οριστεί.

«Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα, εκκενώστε τώρα προς Πλατεία Άλσους, Άνω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην άνω Βούλα» αναφέρει το μήνυμα που συνέταξε το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρουσιάζονται σε πολλά σημεία των Νοτίων προαστείων.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το τέρμα της οδού Μετσόβου, πλησίον της περιοχής Πουρνάρι ωστόσο έπειτα άρχισε να κατευθύνεται προς το βουνό.

Υδροφόρες για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς έστειλε ο Δήμος Αθηναίων.

Άνοιξε σχολείο στη Βούλα για τη φιλοξενία των κατοίκων του Πανοράματος

Την εντολή ν’ ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους. Η φωτιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι από την ‘Άνω Γλυφάδα, έχει μπει στο Πανόραμα της Άνω Βούλας, όπου είχε δοθεί έγκαιρα εντολή εκκένωσης, ενώ στάλθηκε και μήνυμα με την υπηρεσία του 112.

Επίσης κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, ασθενοφόρα και μηχανή βρίσκονται στην περιοχή όπου γιατροί και νοσηλευτές είναι σε ετοιμότητα για να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί βοήθεια.

Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε επιφυλακή για να υποδεχθεί πολίτες που χρειάζονται βοήθεια το Ασκληπιείο Βούλας.

Διακοπή της κυκλοφορίας λόγω της φωτιάς 

Λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Βούλας η Τροχαία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις εξής οδούς:

-Στην οδό Λάμπτρων από το ύψος της λεωφόρου Ευελπίδων

-Στην οδό Νυμφών από το ύψος της συμβολής της με την οδό Λάμπτρων έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Α. Παπανδρέου

Έρευνα για τη φωτιά

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει μεταβεί στη Γλυφάδα προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου η φωτιά ξεκίνησε από έκρηξη σε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Μετσόβου.