Τέλος οι μάσκες από την Τετάρτη 1 Ιουνίου - Πού καταργούνται και πού παραμένουν υποχρεωτικές

Aπό αύριο, Τετάρτη 1 Ιουνίου, αναστέλλεται  το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, υπάρχουν ωστόσο ορισμένες εξαιρέσεις.

Η άρση της υποχρεωτικότητας θα ισχύσει έως 15 Σεπτεμβρίου 2022 οπότε και αναμένεται νέα απόφαση με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.

Πού παραμένει υποχρεωτική η μάσκα

Η μάσκα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές, καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Αναλυτικά η δήλωση που είχε κάνει ο υπουργός Υγείας:

Με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την ύφεση της πανδημίας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποφασίζουμε ότι από 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ. Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους. Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες.

Τέλος η μάσκα σε σχολεία και πανεπιστήμια – Ποιες οι εξαιρέσεις

Aναλυτικά η ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας για τις μάσκες σε σχολεία και πανεπιστήμια:

«Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, ανακοινώνει την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022.

Εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές/προαγωγικές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.): τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων.

Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19. Καλή ολοκλήρωση της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, καλή επιτυχία σε όλες και όλους τους υποψηφίους εξετάσεων και ευχαριστίες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εξαιρετική συνεργασία».