Από τη Νορβηγία στην Ελλάδα και πάλι πίσω - Από την αντιδικία των γονεών, στα πλαστά διαβατήρια και τη μαφιοζικη απαγωγή

Θύμα μίας περίπλοκης και όπως φαίνεται αδιέξοδης κόντρας με σκοπό την διεκδίκηση του είναι ο 6χρονος Ράινερ, ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια έχει αλλάξει δύο φορές χώρα επειδή οι γονείς του δεν έχουν καταφέρει να βρουν μία ισορροπημένη λύση και να του προσφέρουν ένα σταθερό και υγιές περιβάλλον, ώστε να μεγαλώσει φυσιολογικά.

Ο Ράινερ δεν είναι το μόνο παιδί του οποίου οι γονείς έχουν δικαστική αντιδικία για την επιμέλειά του, ωστόσο αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση επειδή σε αυτή τη διαμάχη έχουν εμπλακεί τα δικαστήρια δύο χωρών, της Νορβηγίας και της Ελλάδας, όπως πλέον και η ελληνική αστυνομία, ενώ ενεργό παραμένει ακόμη και το amber alert του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Ο 6χρονος Ρέινερ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νορβηγία μαζί με τους γονείς του, μέχρι που το 2018 το ζευγάρι αποφάσισε να χωρίσει. Τότε ξεκίνησε μία ζωή σαν σενάριο ταινίας για το μικρό παιδί ή αλλιώς μία ταλαιπωρία την οποία σίγουρα ακόμη δεν μπορεί να αιτιολογήσει.

Ο πατέρας του 6χρονου, λοιπόν, είχε αναφέρει πως μόλις χώρισαν με την πρώην σύζυγό του, ο ίδιος είχε αναλάβει την φροντίδα και την ευθύνη του γιου, πράγμα που σημαίνει πως στην αρχή ο Ράινερ ζούσε με τον πατέρα του.

Το 2020 ο Ράινερ ήρθε μαζί με τη μητέρα του στην Ελλάδα.

Η «αρπαγή» (συμφωνα με την μία πλευρά) από την Νορβηγία για την Ελλάδα

Τότε ο πατέρας του δίνοντας συνέντευξη σε ένα νορβηγικό μέσο υποστήριξε πως η πρώην σύζυγός του άρπαξε τον μικρό από τη Νορβηγία και αφού κατάφερε να του εκδώσει διαβατήριο από τη νορβηγική αστυνομία, χωρίς εκείνος να τον γνωρίζει, τον μετέφερε στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη καταγγελία επιβεβαιώθηκε και από την ελληνίδα δικηγόρο του πατέρα, η οποία είχε αναφέρει πως «οι πρώτες αποφάσεις που είχαν βγει, δηλαδή η πρωτόδικη και η εφετειακή, λένε ότι η μητέρα παρανόμως κρατεί το παιδί στην Ελλάδα».

Μάλιστα ο πατέρας είχε αναφέρει πως είχε κερδίσει την επιμέλεια του παιδιού στη Νορβηγία, γεγονός που δεν έχει σχολιάσει η άλλη πλευρά.

Ο μικρός Ράινερ ερχόμενος λοιπόν στην Ελλάδα ζει με τη μητέρα του, πανεπιστημιακός στο επάγγελμα, ενώ περνά χρόνο και με τη γιαγιά του η οποία ζει στη Κηφισιά, ειδικά όταν η μητέρα του πρέπει να κάνει επαγγελματικά ταξίδια λόγω δουλειάς.

Η δικαστική διαμάχη στην Ελλάδα

Ωστόσο στην Ελλάδα δεν ήρθε μόνο η μητέρα του Ράινερ με τον μικρό, καθώς στη συνέχεια έρχεται και ο πατέρας με σκοπό να ξεκινήσει μία δεύτερη δικαστική διαμάχη στη χώρα μας, η οποία συνεχίστηκε μέχρι και προ ολίγων εβδομάδων.

Όπως υποστήριξε, λοιπόν, ο πατέρας -ονόματι Πέντερσεν- , ο ίδιος προσέφυγε στο ελληνικό δικαστήριο και ζήτησε να επιστραφεί το παιδί στη Νορβηγία, καθώς η Σύμβαση της Χάγης αναφέρει ότι τέτοιες υποθέσεις πρέπει να επιλυθούν.

Επί ελληνικού εδάφους, όμως, το δικαστήριο αποφάσισε η επιμέλεια του παιδιού να παραμείνει στη μητέρα.

Για την δικαστική υπόθεση του ζευγαριού στην Ελλάδα είχε μιλήσει λεπτομερώς ο δικηγόρος της μητέρας.

«Είναι αντιδικία διετίας, η οποία έχει κριθεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό όσον αφορά στα ελληνικά αστικά δικαστήρια, που έχουν κρίνει και πρωτόδικα και εφετειακά ότι το συμφέρον του παιδιού είναι να παραμείνει στην Ελλάδα με τη μητέρα του», σημείωσε ο δικηγόρος της μητέρας του 6χρονου, Χρήστος Οικονομάκης.

«Προ δύο εβδομάδων, εκδόθηκε διάταξη του εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών επί μηνύσεως του πατέρα κατά της μητέρας, με την οποία ο εισαγγελέας έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, καθώς έκρινε ότι δεν υπάρχουν παράνομες πράξεις της μητέρας. Και 15 μέρες μετά, έγινε αυτό το συμβάν.

Μετά λοιπόν την απόφαση του εισαγγελέα να μπει η υπόθεση στο αρχείο ξεκινά αρχικά η καταστροφή ενός σχεδίου απαγωγής του μικρού και στη συνέχεια η εκτέλεσή του.

Η απαγωγή από την Ελλάδα στην… Νορβηγία

Ήταν βράδυ της Τρίτης, όταν ο 6χρονος έπαιζε στην αυλή της γιαγιάς του και ξαφνικά είδε έναν άνδρα με κουκούλα να τον βουτάει και να τον βάζει μέσα σε ένα βανάκι προς άγνωστη κατεύθυνση.

Τα ίχνη του 6χρονου Ράινερ δεν κατάφερε να εντοπίσει η Ελληνική Αστυνομία, παρά μόνο το λευκό βαν από κάμερες ασφαλείας.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ επικεντρώθηκε από την πρώτη στιγμή στο σενάριο της γονεϊκής αρπαγής, κάτι το οποίο φαίνεται να επιβεβαιώνεται σήμερα, καθώς ο 6χρονος φέρεται να έχει γυρίσει πίσω στον πατέρα του, στη Νορβηγία.

Συγκεκριμένα, ο νορβηγικής καταγωγής πατέρας του 6χρονου έστειλε e-mail στη δικηγόρο που τον εκπροσωπούσε στο παρελθόν στην Ελλάδα και ισχυρίστηκε πως ο Ράινερ είναι μαζί του στη Νορβηγία και είναι καλά στην υγεία του.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως εκείνος που τον άρπαξε, τον έβγαλε από τη χώρα με πλαστό διαβατήριο, πετώντας σε πρώτη φάση από τη Θεσσαλονίκη στη Δανία.

Σύμφωνα με τις έρευνες, οι δύο άνδρες που από ό,τι φαίνεται είχαν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια την αρπαγή του παιδιού, πρέπει να διέφυγαν από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς στην Μακεδονική πόλη εντοπίστηκε για τελευταία φορά το στίγμα του κινητών τους τηλεφώνων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, επιβεβαίωσε το γεγονός, λέγοντας πως ένας άνδρας που δήλωσε δικηγόρος του νορβηγού πατέρα επικοινώνησε με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και δήλωσε ότι το παιδί βρίσκεται ασφαλές στη Νορβηγία.

Ζήτησε μάλιστα να «κατεβάσουν» το amber alert για τον εντοπισμό του 6χρονου, με το Χαμόγελο του Παιδιού να απαντά ότι κάτι τέτοιο γίνεται μόνο μετά από εντολή εισαγγελέα.

Πάντως σε περίπτωση που συνέβησαν τα παραπάνω θα αποτελεί ερώτημα πως κατάφερε ο άνδρας που πήρε τον μικρό να βγει μαζί του από την Ελλάδα, καθώς η κινητοποίηση των Αρχών ήταν από την πρώτη στιγμή τεράστια και γίνονταν εξονυχιστικοί έλεγχοι ακόμα και στα σύνορα.